Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

След Нова година на ход са и изпитаните рецепти срещу... махмурлук

Снимка: pexels.com

В Германия, а и в Западна Европа като цяло, Новата година не е толкова популярен празник, колкото Коледа. Въпреки това германците се готвят старателно и за това тържество, както за всички останали: с трапеза и с любов към детайлите. Някои посрещат Нова година с приятели, други вкъщи със семейството.

Към обещаващите здраве, любов, благоденствие и т.н. „талисмани на масата“ се числят също и козунакът и супата от леща, които вещаят настъпващата година да е спокойна и безпроблемна. Освен това: свинско печено или риба, която е символ на плодовитостта и на щастливото бъдеще. Както в България, и в Германия вярват, че люспата от риба в портмонето носи особено голям късмет.

За късметлии могат да се смятат и тези, които са наясно как да се справят с махмурлука след голямата веселба. Един от съветите за освежаване след множеството питиета е хапването на солена риба на сутринта. Нима действително помага? Да – и херингата, както и саламурата от кисели краставички. Но има още по-добър начин – супата, която в Германия доста често се поднася в новогодишната нощ.

Става дума наистина за чудесната целебна супа, която затопля, укрепва и същевременно успокоява. Това не е най-новото откритие на света, но този, който е опитал супата на Нова година, по-рядко се буди с главоболие, казват специалистите. Най-забележителното е следното – ограничения по отношение на съставките на супата няма, всеки може сам да си ги подбере. Но безспорно има фаворити. Ето някои от тях:

Този еликсир за прекалилите с алкохола в празничната нощ се прави или със запържена кайма, или с нарязано на малки парчета месо, а може и с наденички. Към месото се добавят нарязани на ситно чушки, царевични зърна, боб, доматено пюре или консервирани домати, малко бульон или вода – супата трябва да е гъста. Тя се вари няколко часа на бавен огън под капак, след което се подправя със сол и лют пипер. Накрая може да се облагороди с лъжичка коняк, а вече на масата трябва да се поднесе със сметана и препечени филийки.

Нарязаните на дребно патладжани и две скилидки чесън се запържват, добавят се доматено пюре и половин чаша червено вино, след което се вари половин час под капак.

След като бъде взето решението как и с кого да се празнува, се преминава към още по-важния въпрос: с какво? Но новогодишната трапеза непременно трябва да има ястия, привличащи щастието и късмета.

След това се правят кюфтенца от кайма, едно яйце, две супени лъжици грис, малко розмарин, мащерка и майоран. Те се пускат във врящата супа и остават там пет минути. Накрая супата се подправя със сол и черен пипер, а се поднася с черен хляб и лют сос.

Ободряваща супа от цвекло. За нея трябва цвеклото, морковите, картофите и лукът да се нарежат на кубчета и да се запържат в олио. След това зеленчуците се заливат с бульон или вода, а след като заври, се добавят настърган хрян, дафинов лист, настъргано индийско орехче и куркума.

Супата се вари на бавен огън около час, след което се пасира и се подправя със сол и черен пипер. И на нея ще й отива лъжичка сметана.

Разбира се, супата срещу махмурлук, както и всичко, което краси новогодишната трапеза, може да се приготви предварително. При това положение старата година може да бъде изпратена спокойно и без излишен стрес.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Провадия-Солницата

Ден на отворените врати в "Провадия-Солницата" на 22 септември

Ден на отворените врати организира за 22 септември праисторическият център "Провадия - Солницата". Акцент в събитията, посветени на Независимостта на България, са образователните забавления за децата, посочи ръководителят на разкопките акад. Васил Николов.  Децата ще имат възможността да търсят керамични фрагменти в специално подготвени пространства с..

публикувано на 20.09.24 в 16:45

Кино за ученици за първа година на фестивала "Златна роза"

За първа година на фестивала на българския игрален филм започва форматът "Кино за ученици". Разработена е методика за обсъждане на филми и търсене в тях на по-дълбоки послания. Това е училище за възпитание на удоволствието към гледането на по-особени филми, коментира за предаването "Гравитация нула" творческият директор на фестивала доц. Александър Донев...

публикувано на 20.09.24 в 15:40

Втора статуя откриха в Хераклея Синтика

Българските археолози откриха втора статуя в големия канал на Хераклея Синтика. Към 11 ч. днес археолозите от екипа на проф. д-р Людмил Вагалински (НАИМ-БАН) се натъкнаха на още една мраморна скулптура близо до мястото в канала, където беше открито почти цялостно запазено изображение на властник, представен като бог Хермес. Това съобщиха археолозите от..

публикувано на 20.09.24 в 11:41

"Зеленият морски двор на Варна" е големият победител на публиката от международен конкурс в Лисабон

"Зеленият морски двор на Варна" получи голямо признание на церемонията по връчване на наградите в Международния конкурс Triple E в Лисабон вчера. Специалистите по ранно детско развитие станаха избор на публиката в тяхната категория.  Центърът за ранна детска социализация бе оценен и на четвърто място от журито в категорията "Инициатива за..

публикувано на 20.09.24 в 09:17

Акция по кръводаряване по случай рождения ден на първия у нас мобилен пункт за кръводаряване тази събота

Акция по кръводаряване с мобилния пункт организират тази събота от 9 до 16ч. на пл. "Севастопол" във Варна от РЦТХ – Варна и сдружение „Аз вярвам и помагам“. Поводът е една година от даряването на мобилния пункт за кръводаряване. Инициатори са сдружение "Аз вярвам и помагам",  каза за Радио Варна директорът на РЦТХ – Варна д-р Мирела Кирякова...

публикувано на 20.09.24 в 06:51

Във Варна откриха 42-рия фестивал на българския игрален филм "Златна роза"

Във Варна днес бе открит 42-рият фестивал на българския игрален филм "Златна роза".  "Не затваряй очи" на филмовия фестивал "Златна роза" във Варна Започва фестивалът на българския игрален филм „Златна роза“ Събитието продължава до 26 септемри и представя на публиката разнообразна програма от филми, дискусии,..

публикувано на 19.09.24 в 21:11

"Варна играе" на 28 септември

За седми пореден път във Варна ще се проведе семейният празник „ВАРНА ИГРАЕ“. Събитието ще бъде от 10.30 до 15 часа в района на Морско казино и сцена "Раковина" в Морската градина и е напълно безплатно, подчертават организаторите.  Тази година освен ретро игрите - фунийки, лагерни колички, прашки, топки и въжета, семеен волейбол, налъми, дървени..

публикувано на 19.09.24 в 14:56