Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Европейски средства за рибарската общност на територията на МИРГ Шабла – Каварна – Балчик

Снимка: Албена Иванова

Пет мерки за кандидатстване ще бъдат отворени в началото на годината, едната от които е насочена пряко към трите морски общини в Добричка област – Шабла, Каварна и Балчик, каза изпълнителният директор на местната инициативна рибарска група Нелко Йорданов. Имаме предварителни проучвания на общините, те ще инвестират в инфраструктурни проекти, пряко или косвено свързани с територията, на която работят хората от рибарския сектор. Персоналните идеи ще станат ясни по-късно, до три месеца след обявяването на мерките. Общините могат да подават проектни предложения на стойност до 200 хиляди евро на проект", уточни Йорданов.

Останалите четири мерки са само за бизнеса. Те са насочени към оператори в сектора на аквакултурите, към опериращи в сферата на улова и преработка. Третата мярка е свързана със здраве и безопасност. Това е полезна и хубава мярка за всички опериращи в сектор рибарство, за да могат да се снабдят с оборудване и екипировка, нужна и задължителна за работа в морски условия. Последната мярка - за диверсификация и нови форми на доход и създаване на работни места, тя е по-атрактивна, защото финансираме идеи в широкия спектър на икономиката. Всеки, който се занимава с рибарство и аквакултури и желаещ да разнообрази икономическата си дейност, да включи други сфери, в които може да работи –и туризъм или друго производство, би могъл да се възползва от тази мярка, посочи ръководителят на сдружението.

За общините финансирането е до сто процента, за частния сектор е до 50 на сто безвъзмездна помощ.

Ще се направи опит за отглеждане на риба в Черно море. Това е една от интересните бизнес идеи, заявени пред МИРГ-а. „Предвид това, че рибовъдството у нас е концентрирано във вътрешните водоеми на страната, Черно море има изключителен потенциал за това, а ние освен мидените стопанства нямаме нищо друго изградено в Черно море. Надяваме с чрез нашата стратегия да се направи експериментален и успешен проект за отглеждане на риба. Инициативата е за района на Каварна“, сподели Нелко Йорданов.

Изграждане на инфраструктура, която е пряко свързана с работата на рибарите – като съоръжения за домуване, които липсват, е другото, което председателят на рибарската организация очаква да се реализира.

Повече информация за процедури и срокове заинтересованите могат да следят на сайта на групата   flag-shabla.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ученици с нарушено зрение - лишени от възможността да ползват градски транспорт, търсят се решения

Ученици от Специалното училище за деца с нарушено зрение "Проф. д-р Иван Шишманов" във Варна са лишени от възможността за превоз. Учебното заведение се намира в кв. "Аспарухово", което налага децата да използват транспорт всеки ден.  Градският транспорт във Варна няма възможност да ги извозва и спешно трябва да се търси вариант за купуването на..

публикувано на 18.09.24 в 11:40

Възможности за запазване на бараките на Централния пазар обсъдиха на комисия

Недоволството на хората на Централния кооперативен пазар заради предстоящо премахване на бараките им в частта на ул. "Д-р Пюскюлиев" бе част от дневния ред на Постоянната комисия "Собственост и стопанство" към Общинския съвет във Варна. Два варианта бяха представени от общинския съветник Дилян Григоров за възможност за запазването им. Единият е бараките..

публикувано на 18.09.24 в 11:13

Кампания за разделно събиране на опасни отпадъци организират във Варна (ГРАФИК)

Община Варна организира кампания за разделно събиране на опасни отпадъци от домакинствата. Провеждането ѝ е в изпълнение на ангажиментите по Закона за управление на отпадъците. Кампанията ще се проведе в четири поредни дни – от 25 до 28 септември 2024 г. на територията на всички райони на общината. Мобилните събирателни пунктове ще бъдат разположени..

публикувано на 18.09.24 в 10:57

Катастрофа на магистрала "Хемус" затруднява движението, обходът е през Каспичан

Катастрофа на магистрала "Хемус" затруднява движението в посока София тази сутрин. Инцидентът е станал на километър 368 на магистралата. На място има екип на Пътна полиция, който регулира трафика. От Агенция "Пътна инфраструктура" апелират шофьорите да се движат с повишено внимание и съобразена скорост. Обходният маршрут е през пътен възел..

публикувано на 18.09.24 в 10:53
Личен архив

Политолог: Единствената изненада на предстоящите избори ще е висока избирателна активност

Нищо ново и още от същото - това са очакванията на политологът Сергей Петров по повод предстоящите поредни предсрочни парламентарни избори в България в края на октомври. Той сподели, че не очаква да има кой знае какви изненади на вота. " Единственото, което може да ме изненада на тези избори ще е висока избирателна активност. Всичко друго..

публикувано на 18.09.24 в 10:50
Снимката е илюстративна

30-годишен пострада при инцидент с електрическа тротинетка

30-годишен водач на електрическа тротинетка е пострадал след инцидент с електрическа тротинетка. Произшествието е от 22.30 часа снощи в района на Централния кооперативен пазар във Варна. Пострадалият е с фрактура на таз. Той се е блъснал в лек автомобил, който се е движил пред него, уточняват от пресцентъра на Областната дирекция на МВР в морската..

публикувано на 18.09.24 в 10:41

Обещано: Всички дейности в Пчелина приключват до 20 октомври

Всички дейности в Пчелина ще приключат до 20 октомври. Това съобщи по време на срещата с жители на местността ръководителят на големия ВиК проект във Варна Сава Коев. Предварително обявеният краен срок – 6 септември, е удължен, а на изпълнителя и надзорната фирма са наложени глоби, допълни Сава Коев. Настилките ще бъдат възстановени в предишното им..

публикувано на 18.09.24 в 10:40