Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Българска кухня на световно ниво от италианци

2
Снимка: Висше училище по мениджмънт

Всяка кухня трябва да се развива. Разбира се традициите са в основата, но винаги трябва да се върви напред. Това е веруюто на световноизвестните шеф-готвачи Джанфранко и Анна Киарини, които са във Варна, за да разкрият тънкостите на кулинарията пред студентите от кулинарните програми на Института по кулинарни изкуства към Висше училище по мениджмънт. Пред студентите двамата приготвиха сладолет от чушки. 

Джанфранко и Анна Киарини са готвили за емира на Кувейт и редица президентски и кралски семейства. Джанфранко и Анна Киарини са участвали в откриването и управлението на бутикови хотели и ресторанти, както и в разработването на над 200 концепции за ресторанти, открити в близо 115 страни по света. 

Джанфранко и Анна Киарини са от Италия. През 2015-та година посещават Банско и се влюбват в страната ни. Купуват старо училище в село Девино, област Търговище и го превръщат в семеен ресторант за десетима гости. Където използват традиционни български рецепти, но добавят и по нещо коренно различно, разказва Джанфранко Киарини.

„В нашия ресторант идват възрастни жени, с техните дъщери по различни поводи като например годишнини и ни казват, че са щастливи да видят съставки, които те са използвали в своето готвене, и то по толкова хубав и вкусен начин, за който не са си представяли.” 

Според семейство Киарини България е тръгнала по добър път на развитие. Тя се намира в период на ренесанс.

„България има нов премиер от Канада, развива се IT индустрията, жените заемат отговорни позиции. Страната се развива към добро, времето на мутрите остана назад.  Кухнята обаче на една страна е нейната визитна картичка. С нашата експертиза искаме българската кухня да се появи на световната карта и да се съревновава с , нидерландската, италианската, английската, испанската и френската, и България да се гордее с кухнята си и с ресторанти с 5 „Мишлен” звезди." 

„Няма прогрес без традиции, трябва база и трябва да се учиш от старите хора. Първият кулинарен учител на шеф Джанфранко е баба му. Във всяка национална кухня има място за домашни рецепти. И в същото време място за развитие. Модерната кухня е тази, която привлича вниманието. Не можеш да сравняваш изискан ресторант с улична будка за хранене. Но и двете имат място в националната кухня, въпреки че са толкова различни. Един посещава едното място, друг – другото, но и двете са важни за позиционирането на страната на кулинарната карта.

Според шеф Джанфранко Киарини храната в един ресторант си остава най-важна, но в нейната основа е продуктът, от който тя се приготвя. За това семейството се опитва в своя бутиков ресторант да покаже уникалността на българските продукти. Като превръща клиентите в приятели.

"Бяхме почетени като най добрия нов ресторант в България. В нощта на „Бакхус наградите”, трябваше да решим, дали да работим за десетте клиенти, колкото е капацитетът на ресторанта ни или да пътуваме до София за награждаването. Избрахме клиентите си и да работим за тях. Клиентите са приоритет. Не мога да съм пред камерите, а да няма кой да сготви на моите клиенти. Аз съм готвач и мястото ми е в кухнята,не на екрана.”

„С популярността на телевизионните кулинарни предавания, много хора просто гледат, а не знаят за историята на готвачите на екрана и какво им е коствало, за да са там. Мнозина са на екрана без да са постигнали нещо особено. Много млади готвачи искат да са мастър шефове още след първата си година в готварското училище.”

„Егото е винаги проблем. Навсякъде по света. Винаги е проблем, когато си мислиш, че разбираш повече от гостите си, от собствената си кулинарна традиция, от всеки друг. Ресторант без клиенти е като градина без цветя - безсмислен. За това е необходимо винаги да си добре настроен към гостите. В нашия ресторант следваме много ясна философия -  всеки знае, че идва като клиент, а си тръгва като наш приятел.”

Ресторантът на Джанфранко и Анна Киарини в село Девино, област Търговище е претендент за престижната звезда „Мишлен“.

Репортажът и в звук:



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Владимир Бибов

30 млрд. лв. са нужни, за да бъде подменена остарялата ВиК мрежа в България

30 млрд. лв. са нужни, за да бъде подменена остарялата ВиК мрежа в България .  Това коментира пред bTV Владимир Бибов , член на управителния съвет на „Български ВиК Холдинг“, цитирайки данни от анализ на Световната банка. „Български ВиК Холдинг“ беше създаден след водната кризата в Перник с капитал от 1 милиард лева. Според Бибов..

публикувано на 24.08.25 в 16:20

Обеца-наушник от златния сектор на средновековна Калиакра откриха археолози

Обеца-н аушник от XIV век – по всяка вероятност направена от злато, извадиха от женски гроб в средновековния некропол на Калиакра археолозите от екипа на доц. Бони Петрунова (НИМ). Това съобщават във Фейсбук страницата си от Archaeologia Bulgarica. След почистването експертите от лабораторията на Националния исторически музей ще..

публикувано на 24.08.25 в 15:45

Златният медалист от от Международната олимпиада по астрономия и астрофизика Светослав Арабов: Хубаво е да си успешен, но не е най- важното

Светослав Арабов е ученик от 9 клас на Математическата гимназия "Д-р Петър Берон" във Варна, той беше част от националния отбор на България от Международната олимпиада по астрономия и астрофизика, която се провед от 11 до 21 август в Момбай, Индия. Арабов спечели златен медал, а отборът ни се представи отлично, въпреки голямата конкуренция от..

публикувано на 24.08.25 в 15:04
Испания

Испания преживява най-интензивната гореща вълна регистрирана досега

16-дневната гореща вълна, която Испания преживя този месец, е „най-интензивната, регистрирана досега“. Това съобщи Държавната метеорологична агенция на страната (AEMET), предаде АФП. Термометрите в югозападния град Ел Гранадо, провинция Уелва отчетоха 46 градуса по Целзий Предварителните данни за горещата вълна от 3 до 18 август..

публикувано на 24.08.25 в 14:43

Гърция с рекордни приходи от туризъм до средата на годината

Гърция е с рекордни приходи от туризъм през първата половина на тази година.  Броят на туристите през първите шест месеца на годината е увеличен, но не драстично, отчита Министерството по туризъм.  Приходите в сектора са увеличени с 11% поради повечето разходи, които си позволяват посетилите Гърция. С 20% са се увеличили американските туристи...

публикувано на 24.08.25 в 14:29

Добрич сред градовете с най-сериозен спад на качеството на пътищата

Значително влошаване на състоянието на републиканската пътна мрежа у нас през 2024 г., сочат данните на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ), предоставени на Института за пазарна икономика. Те класифицират републиканските пътища (в чиито състав не влизат общинските пътища) у нас според състоянието на настилката – добро (с повреди, обхващащи под..

публикувано на 24.08.25 в 13:19
Бойко Борисов

Бойко Борисов: Безводието е проблем не само на България, но и на Европа

Безводието е проблем не само на България, но и на Европа и са необходими спешни решения и действия, както и законодателни промени по отношение на сондирането и каптажите. Това заяви председателят на ПП ГЕРБ Бойко Борисов при посещението си в Добрич. Според Борисов последните четири години са били загуба на време. Кризата с липсата на..

публикувано на 24.08.25 в 12:06