Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съдът отмени отказа на РИОСВ-Варна да одобри ОВОС за проучване и добив на газ в Добричко

| обновено на 24.01.22 в 17:34
Снимката е илюстративна.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Административният съд във Варна отмени решението за отказ на Регионалната инспекция по околната среда и водите за проучване и добив на природен газ на територията на област Добрич.

Делото започна през месец май 2018 година след подадена жалба от фирмата инвеститор, а по него бяха проведени 11 заседания.

Инвестиционното предложение е за добив на природен газ в землищата на 18 населени места в община Генерал Тошево.

При проведен местен референдум 97% от имащите право на глас в общината се обявиха против инвестиционното намерение.

В Решението си Административният съд във Варна сочи, че в настоящото производство на съдебен контрол подлежи не качеството и съдържанието на доклада за ОВОС (Оценка на въздействието върху околната среда), а законосъобразността на решението, с което е отказано одобряването му.

Съдът обръща внимание на противоречащи си становища от едни и същи органи – Басейнови дирекции „Дунавски район“ и „Черноморски район“, както и РЗИ Добрич.

В Решението се посочва още, че избирателно са цитирани само становищата, събрани след обществените обсъждания, които са в обратен смисъл на тези, дадени при първоначалната оценка на доклада.

Според съда общественото недоволство срещу инвестиционното предложение за добив на природен газ не може да е решаващ мотив за отказа то да бъде одобрено от страна на екоинспекцията във Варна.

Решението подлежи на обжалване пред Върховния административен съд (ВАС) в 14-дневен срок от съобщаването му на страните.

Подробностите чуйте в репортажа на Мая Щърбанова:



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Предсрочни избори на 20 октомври поискаха от БСП и ГЕРБ-СДС

Предсрочните избори да се проведат на 20 октомври. Това поискаха от БСП и ГЕРБ-СДС по време на консултациите при президента Румен Радев.  "Вярвам, че Вие ще изберете най-подходящата дата. Считаме, че 20 октомври е една реалистична дата, подходяща за тези избори", подчерта Росен Желязков от ГЕРБ-СДС.  "На 20 октомври ще има частични местни..

публикувано на 08.08.24 в 18:10

Румен Радев: Най-важното е да се гарантира нормалното функциониране на държавата

Започнаха консултациите с парламентарните групи във връзка с назначаването на служебно правителство.  "За да насроча дата за изборите, трябва първо да се проведат тези консултации, да се определи кандидат за министър-председател и служебни правителство. Моите възможности за избор на служебен премиер са силно ограничени. Ние не можем да бавим повече..

публикувано на 08.08.24 в 17:23

РЗИ не откри нарушение за взетите 1500 лв. за преглед, докторът - глобен само за издаден на чужд език документ

Приключи проверката на Регионалната здравна инспекция във Варна, която се самосезира след случая, в който лекар, практикуващ в к.к. "Златни пясъци", взе от чуждестранни пациенти близо 1500 лева за преглед.  Докторът, поискал близо 1500 лева за преглед на "Златни пясъци": Ценоразписът е в кабинета ми, всичко е законно Адв. Мария Шаркова за..

публикувано на 08.08.24 в 16:55

БАБХ приема сигнали за нарушение на мерките срещу навлизането на чума по дребните преживни животни в България

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) приема сигнали на денонощен телефон 0 700 122 99 за нарушение на мерките срещу навлизането на чума по дребните преживни животни в България. На телефона се приемат жалби и сигнали за нерегламентиран внос, придвижвания и продажби на живи животни. В спешен порядък същите ще бъдат проверявани от..

публикувано на 08.08.24 в 16:13

Парламентът изслуша доклада за дейността на Ивелин Михайлов за "Исторически парк"

Парламентът изслуша доклада за дейността на временната комисия за проверка на всички факти и обстоятелства за дейността на идеолога на партия "Величие" Ивелин Михайлов и изградения комплекс "Исторически парк" в с. Неофит Рилски. Предстои докладът да бъде приет, предаде БНР.  В доклада на комисията се посочват множество нарушения, в това число, че..

публикувано на 08.08.24 в 13:28

Протест заради изсичането на кедровите дървета пред Община Варна в понеделник

Жители на варненския квартал "Аспарухово" призовават варненци на протест в понеделник, 12 август, от 16 часа, пред сградата на Общината.  Повод за демонстрацията е изсичането на кедрови дървета в квартала заради строежа на кооперация.  След изсичането на над половинвековните кедри аспаруховци внасят граждански иск срещу строежа  Поставиха..

публикувано на 08.08.24 в 13:15

ОбС-Варна заседава на 29 август, гласува важна точка за инфраструктурните проекти

На 29 август ще бъде проведено редовно заседание на Общинския съвет на Варна, съобщи председателят му Христо Димитров след проведения председателски съвет. В дневния ред е включена и точката за отпускане на средства в размер на 86 000 лева от бюджета на Общината за изготвяне на комплексни доклади за оценка на съответствието на инвестиционните проекти...

публикувано на 08.08.24 в 12:29