Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Артистично семейство показва творби в съвместна изложба

На 14 февруари варненската Галерия 8 представи изложба на едно семейство - скулпторът Пламен Аврамов и архитект Ангелина Делкова - Аврамова.

 Пламен Аврамов е привлечен от скулптурата от 1972 г., когато е приет в Художествената гимназията в Казанлък. По-късно завършва Националната художествена академия в София, специалност скулптура. Има редица национални и регионални награди, участия в представителни изложби на Съюза на художниците. Негови творби са в галерии и частни колекции в страната и чужбина. 

 В настоящата изложба той показва скулптури от камък, дърво, керамика - фигурални композиции, правени през последните десетина години, някои от тях специално за изложбата.

 Ангелина Делкова е архитект, изкушен от докосването до скулптурата. Част от нейните творби са умалени реплики на музейни експонати от праисторическата епоха. Тя е пленена от простотата и гениалността на тези форми, някои от тях отпреди 35 000 години.

 Авторските и пластики са от черен и бял теракот, темата е „семейство“. Представя и керамични чинии или парчета от тях, част от които са в закачливата форма на керамични бижута, с които се занимава в последните няколко години.

Пламен Аврамов разказва за изложбата пред Светлана Вълкова:




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Поучителни и образователни истории между кориците на "Дивите животни на града"

Как да помагаме на животните в града? Отговорите дава поредицата "Дивите животни на града". Под формата на три книги авторката Елена Павлова и художничката Милена Радева разказват поучителни и образователин истории за обитателите на градските пространства. Гълъби гнездят по таваните на блоковете, лястовици се заселват под стрехите, прилепи олитават..

публикувано на 19.10.24 в 16:00

"Писма от морето" - изложба на Пламен Монев

Най-новата изложба „Писма от морето“ на Пламен Монев представя варненската галерия „12“. Галерията е разположена в сградата на областната администрация в града. Картините на Пламен Монев са вдъхновени от морето и са леко старомодни, посочва художникът. Платната са описателни, в тях е закодиран кратък разказ, пълен със сантимент и романтика.  "Винаги..

публикувано на 19.10.24 в 14:27

Стихосбирката "Петият ъгъл" представи Керанка Далакманска във Варна

Най-новата си поетична книга - "Петият ъгъл", представи Керанка Далакманска в Арт салона на Радио Варна.  Редактор на изданието е писателят Георги Джилянов, а художник - Андрей Градечлиев. " Море и изгрев. А после залез. Хоризонтът и морето се сливат като в любовен екстаз и стават едно цяло. Голямото синьо. Време-пространството се изкривява в..

публикувано на 18.10.24 в 15:00

Мария Лалева в Балчик: Нека дадем това, което ни коства най-малко, но най-трудно правим

Смирени и готови да дадат това, което ни коства най-малко, но най-трудно правим – да се обичаме. Такива бяха усещанията в Балчик снощи след представянето на „Пътища от огън“ – третият роман на Мария Лалева. Това е книга не за войната, а за любовта. Любовта, която е по-голяма от религиите. Любовта – нашето призвание, за да може този свят да..

публикувано на 18.10.24 в 13:14

Утре ученици от Варна се включват в шествие срещу трафика на хора

За поредна година Община Варна се включва в инициативата „Поход за Свобода“ срещу трафика на хора. Събитието представлява мирно шествие и има застъпнически характер с две основни цели: да информира обществото за проблема и да заяви подкрепа и застъпничество за всички жертви на модерното „робство“. „Походът на Свободата“ ще се проведе на 19 октомври,..

публикувано на 18.10.24 в 12:43

"Хора и улици, град - мой свят" представя Елица Карабашлиева във Варна

Изложбата "Хора и улици, град - мой свят" представя от днес художничката Елица Карабашлиева във Варна. Мястото е галерия "Графит", а откриването на експозицията е в 18.30 часа тази вечер. "Коренячка варненка съм и от дете гледам на града си като живо същество, което диша, променя се, често и страда. Преживявам загубата на всяка прекрасна сграда,..

публикувано на 18.10.24 в 09:01

С изложба във Варна отбелязват Деня на българския художник

Днес в Деня на светеца - покровител на художниците, в Градската художествена галерия “Борис Георгиев” във Варна, Сдружението открива експозиция живопис, графика, скулптура и приложно изкуство.  Откриването е от 18 часа в Градската художествена галерия.  Денят на Св. Лука - покровителя на художниците - 18 октомври, е традиционният празник, на който..

публикувано на 18.10.24 в 08:36