Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

РИМ-Варна на протест за повече пари в бюджета за музеи, галерии и библиотеки

Археологически музей-Варна

Служителите на Регионалния исторически музей-Варна се включват в протеста срещу предвиденото минимално увеличение на средствата, заложени в проекта за държавния бюджет. 

Протестното писмо на специалистите от музеите, галериите и библиотеките в Република България е във връзка с приетия на първо четене Държавен бюджет за 2022 г.

Специалистите заявяват своята воля за протест срещу несправедливото разпределение на средствата за финансиране и подпомагане дейността на културните институции в България.

Увеличението на средствата за националните и регионалните музеи и галерии спрямо миналата година е с 5%, а това за регионалните библиотеки е с 9.2%.

Още по време на служебното правителство от браншовата организация на музейните специалисти са договорили с 50 на сто увеличение на стандарта за издръжка на галериите и музеите. В подписания Браншови трудов договор е заложено увеличение на минималната работна заплата и увеличение на процента за прослужено време. Клаузите в този договор, влязъл в сила от началото на тази година няма да бъдат изпълнени. Затова и работещите в културните институции протестират с искане средствата за издръжка да бъдат увеличени с 50 на сто.

Ние, от Регионален исторически музей-Варна, заставаме зад нашите колеги от цяла България и ги подкрепяме в този символичен протест! Всеки един от нас заявява своя протест срещу пренебрежението на Държавата към културата и историческото наследство на нашия народ!

Въпреки несправедливото отношение и пренебрежение към културните институции в България, протестираме символично и оставаме на своите работни места в полза на нашите съграждани!

Ние всички имаме принос и роля в опазването и съхраняването на колективната ни памет и култура!

Ето пълният текст на протестното писмо:  

НФ „Култура” към КТ „Подкрепа” организира протестни действия от 14 февруари 2022 г. под наслов: „За повече пари в бюджета за музеи, галерии и библиотеки!“ 

Ние, специалистите в музеите, художествените галерии и библиотеките, остро протестираме срещу малкия размер на средствата, предвидени за тяхното развитие в проекта за държавен бюджет за 2022 година! Увеличението на парите за националните и регионалните музеи и галериите спрямо миналата година е с 5%, а това за регионалните библиотеки е с 9.2%! Силно сме възмутени от тези цифри! Те не говорят, а крещят за пренебрежително отношение на властта към културата, духа, традициите и историческото наследство на нашия народ. А това означава – и към неговото достойнство, честолюбие и национално самочувствие. Организираме масови протестни действия във всички музеи, галерии и библиотеки в страната. Подготвяме подписки за подкрепа на исканията ни. Ще протестираме мирно, но и настойчиво – с лозунги и плакати. В дните на протеста ще ни намерите във всички музеи, галерии и библиотеки в страната. Ще отворим още по-широко вратите им за всички, за които българската култура, българската свяст все още значат нещо! Ще ни познаете по отличителните протестни лентички на реверите. 

Настояваме за увеличение на бюджета на националните и регионалните музеи, галериите и библиотеките, което да даде най после заслужено признание на заетите в сектора! 

Нашите искания са: 1. Да бъде увеличен с 50% Единният разходен стандарт за субсидирана бройка на държавните музеи, художествените галерии, Центъра за подводна археология, Културния център „Двореца“ и Българската национална филмотека, Регионалните музеи, библиотеки и галерии. 

2. Да бъде въведен Единен разходен стандарт за издръжка (преминаване към делегиран бюджет) на останалите 50 музея, които все още са финансирани като местни дейности. 

3. Да бъдат определени средства за въвеждане на допълващ стандарт за управляваните открити площи от музеи, библиотеки и галерии. 

4. Да бъдат изготвени нормативни актове, с които да бъдат осигурени културните институти /извън единния разходен стандарт за издръжка/, допълнително средства за обезщетение при пенсиониране и за работно облекло, както е в системата на образованието. 

5. Да бъде въведен допълнителен стандарт за дейност, свързана с попълване на музейните и библиотечни фондове, обновяване на постоянни и временни експозиции, изложби, дигитализация на движими културни ценности и библиотечни единици, представяни онлайн, издаване на каталози, публикации, известия, рекламни материали и др. 

Обръщаме се към депутатите, министрите и политиците, към цялата българска общественост: Подкрепете ни! Нашите искания са справедливи, защото те целят запазването на българската култура. Заявяваме, че ако исканията ни не бъдат чути, ще предприемем ефективни стачни общонационални действия.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Керанка Далакманска с премиера на стихосбирката "Петият ъгъл" в Каварна днес

Керанка Далакманска представя днес своята нова поетична книга "Петият ъгъл". Премиерата е от 18.30 часа в Художествената галерия "Христо Градечлиев" в Каварна. Редактор на изданието е  писателят Георги Джилянов, а художник - Андрей Градечлиев.  Датата 2 октомври е значима за поетесата - днес тя празнува рожден ден и продължава да търси своя "пети..

публикувано на 02.10.24 в 10:30

В Деня на поезията и музиката балчишкият литературен клуб възобновява дейност

В навечерието на 60-ата си година Литературен клуб „Йордан Кръчмаров“ при читалище „Паисий Хилендарски – 1870“ в Балчик възобнови своята дейност – като още през септември започна творческият сезон 2024-2025г. Гости на първата творческа вечер бяха Таня Доганова - Христова - енциклопедист, диригент и кинорежисьор, създател на единствения по рода си мъжки..

публикувано на 01.10.24 в 14:24

"Дедал" приема деца за новата учебна година

Приемът за предстоящите учебни занятия в школа "Дедал" ще е на  28 септември, събота от 9 до 13 часа  в художественото ателие на школата, намиращо се на бул. "Съборни" 24, ет. 7 Обучението ще се провежда по програмата на екипа за 2024-2025 година  с мотото "Фарът на Дедал свети". Реализирането й се финансира с лични средства и средства от дарения, а за..

обновено на 27.09.24 в 10:56

Режисьорът на филма-победител на "Златна роза": В "Триумф" има много пластове

Голямата награда "Златна роза" на едноименния фестивал на българския игрален филм получи лентата на Кристина Грозева и Петър Вълчанов "Триумф", с участието на Мария Бакалова и Маргита Гошева. Двете си поделиха наградата за най-добра женска роля, а филмът получи и наградите на публиката, на Съюза на българските филмови дейци, както и отличието за..

публикувано на 27.09.24 в 09:40

Велислава Гечева гостува с "Тихи напасвания" във Варна

Есента влиза във варненската Галерия A&G Art Meeting с „тихите напасвания“ на Велислава Гечева. Впечатлени от нейната дълбока непринудена откровеност, Анна Халамян и Герхард Хорнман я канят за първата ѝ самостоятелна изява в морския град. Изложбата се открива на 25 септември от 18:30 на ул. „Любен Каравелов“ 8. Експозицията е създадена специално за..

публикувано на 24.09.24 в 13:58
Фестивал

МФФ "Море от ритми" постави началото на международен културен обмен между Балчик и Кралство Мароко

За участие в 14-ото издание на международния фолклорен фестивал „Море от ритми“, който се провежда всяка година по това време в Балчик, организиран от сдружение „За Балчик“ с подкрепата на Общината и спонсори, тук са повече от 1200 изпълнители от 17 области на страната, както и от чужбина – Украйна, Босна и Херцеговина, и с участието на..

публикувано на 21.09.24 в 15:06

Премиера на "Златка - златното момиче" в Кукления театър в Добрич днес

Новият сезон на Държавния куклен театър „Дора Габе“ в Добрич започва с премиера на спектакъла по българската народна приказка „Златка - златното момиче“. Постановката вече е получила първото си одобрение от най-малката публика в предпремиерните си изигравания и успява да прикове вниманието на децата, независимо че продължава малко по-дълго от..

публикувано на 20.09.24 в 10:15