Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

О.з. полковник Недьо Радев: Гражданската защита спешно трябва да бъде реформирана

Няма нищо секретно в тази информация - населението трябва да бъде запознато и подготвено

О.з. полковник инженер Недьо Радев е бивш заместник-началник на управление „Гражданска защита“ в Министерството на отбраната в София от 1992 година до пенсионирането си през 2000 година, като е исекретар на Постоянната правителствена комисия при бедствия и аварии към Министерския съвет. Започва трудовата си кариера като началник щаб на Гражданска отбрана в завод „Независимост“ в Габрово. През 1975 година завършва Висшия химико-технологичен институт в Бургас и е военизиран в Окръжния щаб на Гражданска отбрана в Габрово като помощник-началник щаб по радиационна и химическа защита. През 1984 г. завършва Военната академия „Г. С.Раковски“. Специализира стратегически курс по ГО в Русия, обучава се в курсове за квалификация в САЩ и Швеция.

Като най-критични моменти в своята над 35-годишна кариера полковник Радев определя аварията в Чернобил и реакцията у нас и голямото земетресение с жертви в Свищов. Днес е пенсионер и живее в Габрово, но продължава активно да се интересува от проблемите на гражданската защита на населението у нас. Счита, че системата на гражданска защита се нуждае от спешна реформа, защото с присъединяването и към структурите на МВР, в частност на службите за пожарна безопасност, е допусната сериозна грешка, довела до унищожаване на една вече 80-годишна традиция.

Още на 22.02.20022 година, няколко дни преди началото на войната в Украйна, публикува открито писмо до председателя на Народното събрание, президента, министър-председателя и министър на вътрешните работи, в което апелира за неотложно обсъждане и информиране на гражданите за състоянието на скривалищата и противорадиационните укрития, на средствата за индивидуална защита - противогази и детски камери, на сиренно-оповестителната система, на държавния и мобилизационния резерв, на ситуацията в момента относно обучеността на населението да реагира в критични ситуации. Писмото е публикувано в социалните мрежи - в страницата на клуб "Гражданска защита" във фейсбук, а чрез народен представител от Габрово е насочено и към институциите.

Полковник Радев смята, че някои теми се неглижират, защото не се разбират от управляващите. "С изключение на центровете за управление, нищо друго не може и не трябва да бъде секретно. Хората трябва да са информирани, защото вместо паника и страх, знанието ще нидаде спокойствие. Ако сте подготвен и знаете - моите защитни средства ще дойдат в кварталния клуб, аз ще ги получа там, ще ги съхранявам и в случай на необходимост ще ги използвам, няма стрес, няма страх. Всеки трябва да знае - моето защитно съоръжение се намира на това място и аз знам къде трябва да отида. Доколкото ми е известно, състоянието на скривалищата не е добро, всичко е унищожено, ръждясало. Преди имаше щатни хора, които ги поддържаха, подменяха водата, проветряваха и т.н. Единственото, което разбирам, че правят в момента на правителствено ниво, е да подменят йодните таблетки с изтекъл срок на годност. Те действително са важни и могат да защитят щитовидната жлеза при повишена радиация, но трябва да се раздадат предварително хората да знаят кога икак да ги приемат. Важни са и индивидуалните средства - маските, които използваме срещу зараза от вируси, могат да ни предпазят донякъде и от радиацията, но не и от бойни отровни вещества, токсични газове и пр. Срещу тях са необходими противогази и спецални торби за предпазване на деца до 1 годинка. Като инженер-химик и специалист по стареене на каучиковите материали, мога да Ви кажа, че доколкото имам информация, средствата, доставени преди десетилетия се пазят добре, но не са подменяни, а те стареят..."

О.з. полковник инженер Недьо Радев смята, че с отвореното писмо е изпълнил своя граждански дълг. Надяваме се институциите да го чуят. "Човек трябва да бъде подготвен - реална опасност винаги съществува, може да не е военен конфликт, а стихийно бедствие или ядрена или химическа авария. Казват, че имало повишаване на радиационния фом край Чернобил, ами ако стане нещо в някоя от двете АЕЦ в Украйна - може да е неумишлено или умишлено причинен инцидент, какво правим? Някои казват, че няма да дойде до нас. Да, но няма гаранции - имаме урок от аварията в Чернобил. Тогава радиацията достигна до България на 5-6 ден. Облакът стигна до Германия, но, за съжаление, после въздушното течение се обърна и дойде към Сърбия, България и Черно море. Увеличението на радиацията беше десетократно. Аз самият участвах в първите замервания и нивата на радиация бяха десет пъти над максимално допустимите норми. Много се говори, че тогава нищо не е направено, но не съм съгласен. Вярно е, че официалната информация под формата на кратка бележка в "Работническо дело" излезе чак на десетия ден, а аз лично исках да изляза в медиите в Габрово тогава, да говоря на хората, но не ми разрешиха. Едва на десетия ден започнаха да издават указания детските градини да не извеждат децата навън и пр. Но аз имам 41 страници документи за това, което все пак беше направено и за това, което не бива да се прави в подобни кризисни ситуации".

Можете да се запознаете със съдържанието на писмото и да чуете цялото интервю на Валерия Василева в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Дъщерята на Кирил Господинов: Ако днес срещна Баш Майстора, той ще ми каже: "Айде, нема нужда!"

Барелеф в памет на Кирил Господинов беше открит във Варна в сряда. Паметният знак е дело на скулптора Кирил Янев, а инициативата за създаването му е на дъщерята на актьора Веселина Господинова.  На барелефа, който се намира в градинката до Драматичния театър "Стоян Бъчваров", Кирил Господинов е изобразен в естествен ръст, в коронния му образ на Баш..

публикувано на 04.10.24 в 08:00

Максим Стойков - младият културист, който постига с много труд мечтите си, продължава да носи гордост за България

Варненцът Максим Стойков се завърна от световния шампионат по културизъм, провел се на остров Киш в Иран, с две титли и три призови места.  Състезанието включваше участници от около 30 държави, като конкуренцията е била много сериозна, споделя Максим, който е  единственият представител на България в състезанието при младежите.  След завръщането..

публикувано на 03.10.24 в 11:32

Peter "Peavy" Wagner (RAGE, REFUGE): Не мисля, че перфекционизмът въобще е даден на човечеството

Интервю с Peter "Peavy" Wagner (RAGE, REFUGE) Една от бандите, които определят стандартите в спийд и пауър метъла RAGE, навъртя четири десетилетия. За това и следващия гост в „От другата страна” е лидерът на немските метъляги Peter "Peavy" Wagner. Сега, ако трябва да обясняваме кои са RAGE и кой е Peavy, начи, не сте си написали домашното...

публикувано на 03.10.24 в 08:30
Атанас Костурков

Строителен предприемач: Най-достъпни са жилищата в големите блокове

Нестабилната икономическа и политическа обстановка в България се отразяват сериозно на строителния бранш. Това коментира за Радио Варна строителният предприемач Атанас Костурков. Той има поглед върху развитието на строителството на страната от 1989 година до днес и допълни, че най-трудно в момента е намирането на качествени кадри в сектора. На..

публикувано на 02.10.24 в 10:00

Рибари настояват за по-голям контрол при улова на рапани в Черно море

20 тона на година е количеството на уловената черноморска бодлива акула от български рибари. Уловът е много по-малък в сравнение с преди няколко години, когато е бил около 150 тона. Това съобщи за Радио Варна генералният секретар на Консултативния съвет за Черно море Йордан Господинов, който е председател на Асоциацията на производителите..

публикувано на 02.10.24 в 08:37

Варна - ключова спирка на бизнес форум, посветен на добрите практики сред брокерите

Варна бе избрана за последна спирка на бизнес форумите в рамките на проекта Real Estate Business Forum Center Works. Темата тази година е „Стандарти на бъдещето в средата на живота“, а целта е да се обсъди визията на местната власт за устойчиво развитие на градовете. Това каза за Радио Варна Снежана Стойчева - управител на компанията..

публикувано на 01.10.24 в 14:51

Добо Мързов: Музиката е универсалното лекарство!

На 1 октомври, когато светът празнува Музиката, Ви срещаме с човека, за когото тя, Музиката, е спасение и смисъл. (бел. ред. Във всеки един ред, в който думата "Музика" се спомене в този текст, тя ще бъде изписана с главна буква - заради силата, която има, и заради заряда, който носи тя за събеседника ни и за всички, които я обичат).  Добо..

публикувано на 01.10.24 в 11:40