Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Варненски артисти казват "Не на войната" в антивоенна изложба в Ребонкърс

"Отвъд хоризонта изгрява слънцето" е слоганът на първата по рода си антивоенна изложба, която се открива на 25 март (петък) в алтернативното младежко пространство за култура "РеБонкърс" във Варна.

Тя включва творби на 18 автори от съвременната варненска сцена, които в общ глас и чрез изкуството ще изразят своя протест срещу войната в Украйна. Целта е да бъде чут творческият глас по време на конфликт и да бъдат провокирани хората да се замислят върху важни теми от ежедневието. Това каза в интервю за Радио Варна артистичният директор на "РеБонкърс" Ралица Герасимова. Тя самата също ще се включи в изложбата със своя творба, насочена към домашните любимци на украинските бежанци.

"Тази изложба изразява общия глас на артистичния колектив и доказва, колко обединен е този колектив", каза Герасимова.

Свои творби в изложбата ще представят доказани варненски артисти като Мишел Девор, София Димова, Ваня Андреева, Драго Дочев, Калоян Илиев-Кокимото, Искра Проданова, Асен Иванов, Мария Казакова, Петър Минчев, Веселин Начев, Виктор Петков, Радослав Радославов, Ефросина Стойчева, Петър Чиновски, както и двама чуждестранни автори - Виктория Раю от Украйна и Давид Тер-Оганян от Русия.

Корицата на изложбата, изобразяваща "коктейл" от флагове е дело на Антония Колева-Нитра, която също е сред участниците. 

В експозицията ще могат да се видят любопитни творби като съдийското чукче върху възглавница на Ефросина Стойчева или свинските крачета с часовник на София Димова.

"От мои приятели и медии съм чувала, че Владимир Путин никога не повтаря часовниците, които носи. Затова съм избрала скъпа марка часовник, който обаче купих на промоция за 4 лева", каза в шеговит тон София Димова и каза, че ще разкаже повече за символиката на своята инсталация по време на изложбата.

Тя ще остане наредена в "РеБонкърс" до 7 април. Средствата от закупени творби ще са в помощ на украинските бежанци, разкриха още организаторите.

Откриването е в петък от 18.00 часа, а всеки който желае да я посети, може да го направи всеки ден между 14.00 и 17.00 часа, с изключение на понеделник. На 1 април ще има и вечерно разглеждане на изложбата с чаша вино и хубава музика.

Ралица Герасимова и София Димова се заканиха да направят и пищно празненство в случай, че в периода на изложбата войната приключи.

Чуйте разговора на Иван Барбов с Ралица Герасимова и София Димова:



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Фестивал на хвърчилата на плажа в Аспарухово

КРАСИВА ЦВЕТНА ФЕЕРИЯ ОЧАКВАМЕ ПО ВРЕМЕ НА ТАЗГОДИШНОТО ИЗДАНИЕ НА ФЕСТИВАЛА НА ХВЪРЧИЛАТА.  Кулминацията на събитието ще бъде на 24 и 25 август 2024 г. във Варна, където с демонстрации на пъстри хвърчила, синхронно управление под музикален съпровод и нощни полети фестивалът ще отбележи дванадесетата си годишнина. Международният фестивал на..

публикувано на 24.08.24 в 11:51

Добруджанският фолклорен събор „Богородица“ започва от днес в Генерал Тошево

Добруджанският фолклорен събор „Богородица“ започва от днес в град Генерал Тошево. Той се провежда за 25-ти път. Участие в него ще вземат групи и изпълнители от България, Украйна и Румъния. Добруджанският фолклорен събор „Богородица“ е подготвил разнообразна и богата програма във фестивалните дни – 24 и 25 август. Официалното откриване с водосвет е..

публикувано на 24.08.24 в 08:20

Цветни хвърчила ще летят в небето над плажа в „Аспарухово“

Фестивалът на хвърчилата ще се проведе на 24 и 25 август на плажа в  „Аспарухово“. С двудневни демонстрации фестивалът ще отбележи своята дванадесетгодишнина. Организатор на събитието е клуб „Асто – Въздушни чудеса“. От 10:00 до 17:00 ч. през обявените фестивални дни професионалните клубове на участниците ще показват най-новите си творения, включително..

публикувано на 23.08.24 в 17:36

Второто издание на "Чайки фест" предстои тази събота

Второто издание на "Чайки фест" ще се проведе тази събота, 24 август. На светло ще излязат  едни от най-добрите underground групи от страната, както и банди от Северна Македония. Сред българските групи са Gigashadow, Сричка, Behind bars и Pizzza, разкри Паскал Гонов, един от организаторите на феста. Целта на фестивала е да даде сцена на..

публикувано на 23.08.24 в 17:20

Без клетки за телета призовават от "Невидими животни"

Десетима влиятелни българи избраха да се поставят на тяхно място и да споделят света през очите им, a после да изразят с думите си призива на над 32 000 българи – да сложим край на клетките за телета в животновъдството. Мини филмът “Моля ви, пуснете ме!” е част от кампанията “Клетките са кошмар” на организацията “Невидими животни” за забрана на..

публикувано на 23.08.24 в 11:05
Спасител на плаж Кабакум край Варна

Дългогодишен спасител на плажа: Жеги като през този сезон не помня...

Жеги като тези през сезон 2024-та не помня. Това коментира за Радио Варна Иван Сотиров, който вече три десетилетия се е отдал на тази професия. През годините Сотиров е срещал всякакви хора, но допълва, че днес туристите са по-малко дисциплинирани. Самият сезон върви някак странно, обобщава спасителят. По думите му, в момента морето е спокойно, няма го..

публикувано на 23.08.24 в 10:05

Най-дългата вечеря тази събота в Аспарухово

Десетото поредно издание на "Най-дългата вечеря на плажа" на 24-ти август. Чуйте още в репортажа на Ваня Славова: По традиция събитието ще се състои на Аспаруховия плаж с разнообразна музикално-артистична програма:  Орлин Горанов Долорес Естрада - Куба Поли Николова Балет Рикардо Марков шоу  Палячи Балетна школа за принцеси Ансамбъл..

публикувано на 23.08.24 в 09:06