Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жители на Долни чифлик дариха 5 тона продукти на побратимено украинско село

Снимка: ЕПА/БГНЕС

5 тона хранителни продукти, лекарства и хигиенни материали на обща стойност 20 830 лева дариха жители на община Долни чифлик на жителите на украинското село Криничное. Преди няколко дни кметът на с. Криничное Степан Великов отправи молба за хуманитарна помощ към кмета на Долни чифлик Красимира Анастасова, защото стоки и продукти от първа необходимост са изчерпани и не достигат.

Двете общини са побратимени от дълги години, хората се познават и са си гостували често преди пандемията, разказа за Радио Варна Красимира Анастасова. В кампанията по набиране на помощи са се включили много от местните жители, пенсионерските клубове, фирми.

С три микробуса е била извозена помощта до румънско-украинската граница при Исакча, където е била приета от жители на Криничное. При нужда сме готови да се отзовем отново и да съберем още продукти от първа необходимост, но всички се надяваме войната да свърши скоро, както ние така и приятелите ни от Украйна, каза Красимира Анастасова.

Село Криничное се намира на стотина километра от границата с Румъния. Местните жители са споделили, че близкото старо военно поделение до селото е било бомбардирано, но в селото е сравнително спокойно. От началото на войната до днес в него са се укрили много украинци, бягайки от военни действия по родните си места, но не желаейки да напуснат родината си. Във всяко семейство в селото има настанени бежанци, разказа още Красимира Анастасова.


Снимката е илюстративна

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Екатерина Захариева

Парламентът освободи Екатерина Захариева като депутат

Народното събрание прекрати правомощията на Екатерина Захариева като депутат , съобщава БНР. Причината за напускането на парламента е номинацията и за еврокомисар. Захариева бе предложена от председателя на ЕК Урсула Фон Дер Лайен за ресор "Стартъпи, изследвания и иновации". 184 депутати гласуваха "за", петима бяха против, трима се въздържаха.

публикувано на 19.09.24 в 10:31

Илин Димитров: Летният сезон беше труден, но сравнително успешен

Летният туристически сазон е към своя край. Той беше труден, но сравнително успешен. Това каза за Радио Варна бившият служебен министър на туризма, а сега секретар на президента по култура, образование и туризъм Илин Димитров. По думите му, летният сезон е малко по-добър от миналогодишния. Малко по-слаби са резултатите спрямо рекордния за..

публикувано на 19.09.24 в 10:21
Снимката е илюстративна

По старо мостче преминават хора и коли в местността Св. Никола, притесняват се от инциденти

Хора и коли имат проблем с преминаването по стар малък мост в местността Св. Никола във Варна, който се намира до ул. "Арх. Костадин Яръмов". Съоръжението е в непосредствена близост до бившата спирка "Почивка" и спрения и впоследствие - пуснат, светофар в района.  Временно не работи светофарът до кръговото на "Почивка", причината - ремонтни дейности..

публикувано на 19.09.24 в 10:10
Снимката е илюстративна

Община Варна: Хиляди фишове са съставени за паркиране в нарушение

24 хиляди фиша за неправилно паркиране са издадени от началото на годината досега в синята зона във Варна. Това каза в предаването „Новият ден“ на Радио Варна Илия Коев, заместник-кмет по обществен ред и сигурност в община Варна. Минималната стойност на глобата е 20 лв. , а размерът на събраните средства е близо половин милион лева, допълни..

публикувано на 19.09.24 в 10:08

Ремонтират основно пристройката към музея "Георги Велчев" във Варна

Около 544 хиляди лева с ДДС са предвидени за реконструкцията на пристройката към Художествен музей „Георги Велчев“ с цел приспособяването за фондохранилище и в арт-център. Община Варна предстои да обяви обществена поръчка следващата седмица. Ще се изградят нов покрив, допълнителни конструктивни елементи, разпределителни зидове, подови покрития,..

публикувано на 19.09.24 в 10:06

Сдвояват пациентските досиета с приложението "еЗдраве" в Балчик

Дейности по сдвояване на електронното пациентско досие с мобилно устройство ще има днес и утре (19 и 20 септември)  в сградата на Община Балчик. Мобилното приложение "еЗдраве" осигурява на всеки българин възможността за персонализиран достъп до личното му електронно здравно досие. Най-важното, което трябва да знаят желаещите, е, че за да бъде сдвоено..

публикувано на 19.09.24 в 09:59

ДАНС: През България не са извършвани митнически операции с взривените пейджъри

Във връзка с медийни публикации, в които се твърди, че регистрирана в България фирма е доставила на ливанската организация "Хизбула" пратки с комуникационно оборудване (пейджъри), които са взривени на територията на Ливан и Сирия, Държавна агенция "Национална сигурност" съобщава, че през територията на България не са реализирани митнически операции с..

публикувано на 19.09.24 в 09:50