Пролетта е сезонът, в който природата започва да се пробужда от дългия зимен сън, растенията разцъфват, а времето се затопля. Така дългоочакваното повишение на температурите и слънчевите лъчи зареждат хората с оптимизъм, вдъхновение и повече добро настроение. Но те вървят ръка за ръка и с физическото изтощение на организма в този период, по-известно като пролетната умора.
Психолози дават различни съвети за това как да се справим с това състояние на умора. Сред тях са повече сън, разходки сред природата и не на последно място да забравим хранителните навици от зимния период, в който традиционно приемаме повече тежка храна.
Постите и пролетната умора
Според здравния инструктор Ники Суков един от начините да се преборим с пролетната умора чрез храненето е да се обърнем към старите български традиции, в това число и постите.
"Постите насочват изключително много вниманието ни към живата, истинската и прясна храна като плодовете и зеленчуците. Не бива да приемаме поста като ограничение, а като възможност да изчистим организма си и той да започне да дава сигнали за живот и възобновяване към цялото тяло", каза Суков.
Повече витамини и магнезий
"Традиционните пролетни храни като пресните плодове и зеленчуци, салатките, зеленият чесън и зеленият лук - те съдържат микронутриенти като витамин C или магнезий, които стигат до всички точки на тялото и намаляват ефекта на умората. Те дават възможност на тялото ни да работи по-добре, да сме по-енергични и да чувстваме ситост от по-малко храна", обясни здравният инструктор.
Повече вода
"В този период е хубаво да повишим леко приема на вода. По този начин можем да си решим проблемите със задържането на токсините, защото именно водата помага за тяхното изхвърляне. Освен това, водата помага и да преодолеем по-лесно болките и дискомфорта в тялото, които се появяват при неговото възстановяване. Това е така, защото водата е основният градивен елемент и на мускулите, и на костите.
Здравният инструктор Ники Суков посъветва хората да спят повече и по-често да използват хубавото време за спорт и движение.
Бобена майонеза
Ники Суков, който обича да изпробва нови и здравословни рецепти, сподели своето най-ново откритие - а именно бобената майонеза. Според него в сезона в който хапваме повече салатки тя е едно прекрасно допълнение към тях под формата на дресинг.
Необходими продукти:
Боб (предварително изкиснат и сварен)
1 лъжичка дижонска горчица
ядки кашу (предварително изкиснати)
сол и оцет на вкус
Всички тези продукти се пасират до получаване на гладка и пухкава смес, която можем да сложим в буркан и да съхраняваме в хладилник поне една седмица.
Подробностите в звуковия файл:
Иракчаните са много добри, радушни и гостоприемни хора, най-безценната принадлежност на тази страна. Отношението е това, което най-много ме дърпа натам. Това споделя в предаването за туризъм и приключения "Хоризонти" Пламена Георгиева след 13 дни в почти самотно пътуване из Месопотамия и Кюрдистан, на територията на днешен Ирак. "В Близкия..
Ректорите не могат да влияят върху таксите, тъй като се придържат към определена формула, а всяко отклонение е незаконно. Това подчерта за Радио Варна проф. д-р Драгомир Пламенов, ректор на Техническия университет във Варна. Отчита се намалено желание за обучение в магистърските програми извън държавната поръчка заради по-висок размер на..
Интервю с Blackie Lawless (W.A.S.P.) MANOWAR, W.A.S.P. и Alice Cooper са големите хедлайнъри на традиционния вече „Midalidare – Rock In The Wine Valley“. Тази година датите на фестивала са 11 – 13 юли. Мястото – отново малкото средногорско селце Могилово. Във втората вечер (12 юли) Blackie Lawless и W.A.S.P. ще изпълнят целия дебютен..
Графика, но не съвсем – така Емануела Ковач определя новите си творби, които е подготвила за първата си самостоятелна изложба във Варна. „Кръстих изложбата „Love is“, защото всичко е любов. Това са фрагменти от моя живот, които обичам. Ще ги представя по един нетрадиционен начин. В процеса на работата си забелязах колко красива изглежда металната плоча..
От нещо ако те е страх, направи го! С това мото Кристиян преодолява много препятствия в своите пътувания и не крие пристрастията си към Централна Америка. Уникално кафе, специфична храна, разнообразие от подправки - това са част от причините да се потопим в тропическия климат на Гватемала. Освен физическите предизвикателства Кристиян опитва да..
Интервю с Eric Bass (SHINEDOWN, ERIC BASS PRESENTS) Американската рок банда SHINEDOWN ще издаде през тази година осмия си албум. Докато работата по него напредва, басистът на бандата Eric Bass изкара соловия „I Had a Name“ под името ERIC BASS PRESENTS. Точно той е поводът за специалното интервю, което Eric Bass даде за „От другата страна“...
Интервю с Max Cavalera (SOULFLY, CAVALERA CONSPIRACY, екс-SEPULTURA) Кой не знае Max Cavalera, кой не е чувал за него. За тези, които не са чували, няма да обясняваме. За тези, които са чували – е безсмислено да обясняваме. Тогава направо на темата – на 8 юли SOULFLY, племето на Max, ще се разсели в „Маймунарника“ в София за поредния български..