Пролетта е сезонът, в който природата започва да се пробужда от дългия зимен сън, растенията разцъфват, а времето се затопля. Така дългоочакваното повишение на температурите и слънчевите лъчи зареждат хората с оптимизъм, вдъхновение и повече добро настроение. Но те вървят ръка за ръка и с физическото изтощение на организма в този период, по-известно като пролетната умора.
Психолози дават различни съвети за това как да се справим с това състояние на умора. Сред тях са повече сън, разходки сред природата и не на последно място да забравим хранителните навици от зимния период, в който традиционно приемаме повече тежка храна.
Постите и пролетната умора
Според здравния инструктор Ники Суков един от начините да се преборим с пролетната умора чрез храненето е да се обърнем към старите български традиции, в това число и постите.
"Постите насочват изключително много вниманието ни към живата, истинската и прясна храна като плодовете и зеленчуците. Не бива да приемаме поста като ограничение, а като възможност да изчистим организма си и той да започне да дава сигнали за живот и възобновяване към цялото тяло", каза Суков.
Повече витамини и магнезий
"Традиционните пролетни храни като пресните плодове и зеленчуци, салатките, зеленият чесън и зеленият лук - те съдържат микронутриенти като витамин C или магнезий, които стигат до всички точки на тялото и намаляват ефекта на умората. Те дават възможност на тялото ни да работи по-добре, да сме по-енергични и да чувстваме ситост от по-малко храна", обясни здравният инструктор.
Повече вода
"В този период е хубаво да повишим леко приема на вода. По този начин можем да си решим проблемите със задържането на токсините, защото именно водата помага за тяхното изхвърляне. Освен това, водата помага и да преодолеем по-лесно болките и дискомфорта в тялото, които се появяват при неговото възстановяване. Това е така, защото водата е основният градивен елемент и на мускулите, и на костите.
Здравният инструктор Ники Суков посъветва хората да спят повече и по-често да използват хубавото време за спорт и движение.
Бобена майонеза
Ники Суков, който обича да изпробва нови и здравословни рецепти, сподели своето най-ново откритие - а именно бобената майонеза. Според него в сезона в който хапваме повече салатки тя е едно прекрасно допълнение към тях под формата на дресинг.
Необходими продукти:
Боб (предварително изкиснат и сварен)
1 лъжичка дижонска горчица
ядки кашу (предварително изкиснати)
сол и оцет на вкус
Всички тези продукти се пасират до получаване на гладка и пухкава смес, която можем да сложим в буркан и да съхраняваме в хладилник поне една седмица.
Подробностите в звуковия файл:
Книгата "Играещият човек" представи във Варна българският актьор Стефан Мавродиев. В изданието той събира в едно целия си опит, личните си горчилки и възторзи, мисълта и усета си за света, за да заговори за свободата, достойнството, заблудата и истината... Биографията на един от най-обичаните български актьори е написана в съавторство с Огнян Панов...
Фестивал на хвърчилата ще се проведе и тази година във Варна на плаж "Аспарухово" на 30 и 31 август. "Хвърчилата са едно изкуство, което успокоява въздуха. Човек трябва да разбира от аеродинамика, конструкция и трябва да направи хвърчилото красиво", коментира за Радио Варна организаторът на фестивала Юрий Георгиев. Фестивалът започва в 10..
Интервю със Svend Karlsson (BAEST) Дет метълът отдавна не е това, което беше. И датчаните BAEST са олицетворение на това, че дет метълът отдавна не е това, което беше. Просто чуйте новия им албум „Colossal“ и ще ви стане ясно за какво става въпрос. Рок, хеви и дет. Това са събрали в него BEAST. „Colossal“ ще бъде надълго и нашироко представен и..
Колко време отнема на човек да се адаптира отново към работата след отпуск? Според психолога Добринка Горанова това може да отнеме от 3 дни до една седмица. Всеки човек използва различни механизми за тази цел, но има техники, които със сигурност могат да помогнат. Добринка Горанова съветва, при възможност, човек да си разпредели..
Какво е щастието в чаша? За някои - ароматна глътка сутрешно кафе, за други - момент на тишина и покой. А за Владимир Стоев - това е платно, върху което създава изкуство, оставащо в сърцето. Владо е бариста, който чрез артистичност пренесе класическия лате арт на съвсем друго ниво. Той е единственият в България, които може да разсмее и разплаче от..
Варна има богато архитектурно наследство. Всяка къща има облик, има лице, има изкуство. Това каза фотографът Гаро Кешишян, който допълни, че е разочарован от факта, че това богатство се затрива и бетонира. Не може да отива в ръцете на хора, които нямат чувство за изкуство и отговорност, категоричен е той. Какво става с този град, вместо да запазим..
Варна е град на свободата, който има хоризонт за това човек да се чувства спокоен и дава увереност на артиста и възможност да твори без да е ограничен от нещо. Само като застанеш на брега и видиш тази шир, това ти прочиства мислите. Това каза варненецът - изпълнител и автор на песни, Атанас Кателиев, в изнесеното студио на Радио Варна. "Варна с всяка..