Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Здравен инструктор: Традициите на поста ни помагат в битката с пролетната умора

Според Ники Суков постите са чудесна възможност да вдъхнем нов живот на организма си и

Снимка: Ники Суков

Пролетта е сезонът, в който природата започва да се пробужда от дългия зимен сън, растенията разцъфват, а времето се затопля. Така дългоочакваното повишение на температурите и слънчевите лъчи зареждат хората с оптимизъм, вдъхновение и повече добро настроение. Но те вървят ръка за ръка и с физическото изтощение на организма в този период, по-известно като пролетната умора. 

Психолози дават различни съвети за това как да се справим с това състояние на умора. Сред тях са повече сън, разходки сред природата и не на последно място да забравим хранителните навици от зимния период, в който традиционно приемаме повече тежка храна. 

Постите и пролетната умора 

Според здравния инструктор Ники Суков един от начините да се преборим с пролетната умора чрез храненето е да се обърнем към старите български традиции, в това число и постите. 

"Постите насочват изключително много вниманието ни към живата, истинската и прясна храна като плодовете и зеленчуците. Не бива да приемаме поста като ограничение, а като възможност да изчистим организма си и той да започне да дава сигнали за живот и възобновяване към цялото тяло", каза Суков. 

Повече витамини и магнезий 

"Традиционните пролетни храни като пресните плодове и зеленчуци, салатките, зеленият чесън и зеленият лук - те съдържат микронутриенти като витамин C или магнезий, които стигат до всички точки на тялото и намаляват ефекта на умората. Те дават възможност на тялото ни да работи по-добре, да сме по-енергични и да чувстваме ситост от по-малко храна", обясни здравният инструктор. 

Повече вода 

"В този период е хубаво да повишим леко приема на вода. По този начин можем да си решим проблемите със задържането на токсините, защото именно водата помага за тяхното изхвърляне. Освен това, водата помага и да преодолеем по-лесно болките и дискомфорта в тялото, които се появяват при неговото възстановяване. Това е така, защото водата е основният градивен елемент и на мускулите, и на костите. 

Здравният инструктор Ники Суков посъветва хората да спят повече и по-често да използват хубавото време за спорт и движение. 

Бобена майонеза

Ники Суков, който обича да изпробва нови и здравословни рецепти, сподели своето най-ново откритие - а именно бобената майонеза. Според него в сезона в който хапваме повече салатки тя е едно прекрасно допълнение към тях под формата на дресинг.

Необходими продукти: 

Боб (предварително изкиснат и сварен) 

1 лъжичка дижонска горчица 

ядки кашу (предварително изкиснати) 

сол и оцет на вкус 

Всички тези продукти се пасират до получаване на гладка и пухкава смес, която можем да сложим в буркан и да съхраняваме в хладилник поне една седмица. 

Подробностите в звуковия файл: 



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
доц. Огнян Боюклиев

Огнян Боюклиев, БАН: Ниското качество на храните е по-голям проблем от високата им цена

Ниското качество на храните в България е по-голям проблем от тяхната висока цена. Това мнение изрази в предаването „Позиция“ на Радио Варна доц. Огнян Боюклиев от Института за икономически изследвания към БАН. Според него, бойкотът на хранителните супермаркети е знак за сериозен проблем в системата. Решението на проблема обаче не е в подобни..

публикувано на 15.02.25 в 13:58

Винен експерт: Родни вина се предлагат и в Мишлен ресторанти, избирайте българското!

Българите преоткриват  позабравените сортове тамянка и димят , особено през пролетта и лятото хората си ги търсят. Навлезе и модерното пенливо вино  П ет-нат (съкращение от Pétillant-naturel (естествено пенливо), което вече се прави на много места у нас. Български производители започнаха да правят много качествени пенливи вина по оригиналната..

публикувано на 14.02.25 в 08:08

Икономист: Бойкотът във варианта, в който се предлага днес, няма да има никакъв ефект

Бойкотът на търговските вериги заради високите цени на хранителните стоки, обявен за днес в цялата страна, няма да има никакъв ефект, ако изключим неговото медийно отразяване. Това коментира в предаването "Пост Фактум" на Радио Варна доц. д-р Михал Стоянов - ръководител на катедрата по "Икономика и управление на търговията и услугите" в Икономически..

публикувано на 13.02.25 в 18:12
Иван Кабуров

Зеленчукопроизодител: Държавата спешно да ограничи сивия сектор в покупко-продажбата на плодове и зеленчуци, да има контрол

Големият проблем не е точно това, че веригата продава на определена цена и стоката достига до нея на четвърта ръка. Проблемът е, че между земеделския производител и веригата има едно звено, което купува с кухи фирми, не плаща ДДС, не плаща данъци, не попада в контрола на държавата. С едни бусове се разкарва една продукция, ако не е рентабилно в..

публикувано на 13.02.25 в 11:48

Масово хора от по-малки градове купуват жилища във Варна с готови пари

65% от жилищата във Варна се купуват с цел инвестиция, като половината от тях се препродават по-скъпо.Такъв е и процентът на купувачите, влагащи лични средства. Това каза Явор Николов, брокер - специалист в сферата на недвижимите имоти, и преподавател в Икономически университет - Варна.  63% от купувачите на имоти във Варна заплащат в брой..

публикувано на 13.02.25 в 08:05

Клубът на варненските краеведи очаква своите нови членове

23-ма историци, археолози, културолози, етнографи, хора на перото, архитекти и изследователи на богатото регионално минало на Варна и областта се включиха в новосформирания клуб "Варненски краевед".  Краеведският клуб ще организира своята дейност на територията на Народното читалище "Варненски будители - 1926" по график, като в библиотеката на..

публикувано на 12.02.25 в 08:30

Сестрите и акушерките в готовност за протести, ако се намали обучението им с година

Медицинските сестри и акушерките са в готовност за провеждане на масови протести, ако бъде одобрена идеята обучението по тези специалности да бъде намалено от 4 на 3 години. Това каза Милка Василева, председател на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи (БАПЗГ). Обучението им сега отговаря на изискванията на европейска директива,..

публикувано на 11.02.25 в 19:00