Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Идва ли краят на философията "купувай и хвърляй"

Снимка: архив

Габриела РуменоваЕвропейската комисия забрани на производителите да залагат срок на годност на изделията и да принуждават клиентите да ги изхвърлят, въпреки че би трябвало да са по-трайни и да могат да се ремонтират. Целта е да се отговори на изискванията на "зелената" и "кръгова" икономика, да се използват ресурсите по-икономично и да се щади околната среда.

"Програмираното овехтяване означава една по-практична философия при производството на стоки. При нея умишлено се влагат некачествени материали, с ненадеждно конструиране и изработка. Не се поддържа наличност на резервни части, те не се произвеждат и не могат да бъдат намерени", обяснява дългогодишният експерт в областта на защитата на потребителите Габриела Руменова.

Сравнително малък е броят на жалбите в Комисията за защита на потребителите /КЗП/, свързани с програмираното овехтяване. Повечето оплаквания са във форумите в интернет. Хората се оплакват, че месец преди или след изтичането на срока на търговската гаранция на уреда, той дава сериозен дефект и не може да работи изправно:

"Жалбите в КЗП не са толкова много, тъй като към този момент не е имало законодателство, въз основа на което този контролен орган да има правомощия да се намесва при спорове от такова естество. Дори обратното - глобалната политика е била в посока насърчаване на философията "купувай и хвърляй".  Със задълбочаване на екологичните проблеми, тази философия е заменена с по-щадяща природата, която предвижда максимално дълго използване на изработените стоки, за да се пестят ресурси."

Важен момент е производителите да продължат да осигуряват резервни части, за да може стоките, макар извън гаранцията, да могат да бъдат ремонтирани, и то не само във фирмените сервизи, а навсякъде, каза експертът:  

"Необходимо е да има резервни части, да има кой да извърши ремонта, а и конструкцията да позволява ремонта. Последното особено важи за мобилните телефони и устройства, които стават все по-малки. Някои от тя имат само една платка, която осигурява цялата функционалност. Ако уредът не може да бъде отворен или платката струва колкото цялото устройство, то тогава е безпредметно."

Чуйте повече в прикачения звуков файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Момчил Карамитев

Момчил Карамитев: Филмите по някакъв по-лек начин трябва да продават силните и важни теми

Има един много важен фактор - колкото и да е драматичен филмът, колкото и да е силно значението му, колкото и да е интелектуален, филмът трябва да достигне по-широка публика. Филмът трябва да има занимателен елемент. Не можем да правим филми, които само да тровят хората и да ги отчайват. Това каза режисьорът Момчил Карамитев, който е председател на..

публикувано на 29.08.24 в 08:00

"Състояния" - изложба с философия, която витае отвъд, отгоре, отдолу, иззад самите творби...

В изложбата „Състояния“, която е подредена в Арт салона на Радио Варна до 5 септември, няма политика, екология и социален привкус. Всичко, което виждате или не виждате, се е случило дълбоко в интимния свят на съответния му автор, свят отвъд основните определителни маркери на съвременното „социално животно“. Не представя и красиви пейзажи или букети..

публикувано на 28.08.24 в 08:30

Matt Harvey (EXHUMED, LEFT TO DIE, GRUESOME): Предизвикателство е нещо да звучи грозно и в същото време да чуваш всичко

Интервю с Matt Harvey (EXHUMED, LEFT TO DIE, GRUESOME) LEFT TO DIE e супергрупа – трибют на DEATH. Бандата изпълнява песни от първите два албума на класиците – „Scream Bloody Gore” и „Leprosy”. В състава на LEFT TO DIE влизат Gus Ríos, свирил с кого ли не и с кого ли да, Rick Rozz, участвал и в първата реинкарнация на DEATH - MANTAS, настоящият..

публикувано на 28.08.24 в 07:25

Юри Георгиев - за хвърчилата, чудесата и фестивала по света и у нас

Един бивш военен пилот от Варна продължава да лети, но по много различен начин. Той пуска хвърчила и им се радва истински. Това негово хоби успя да зарази цяла Варна през последните години, а вече и цялото Българско Черноморие.  Юри Георгиев е човекът, който провежда Фестивала на хвърчилата. Такъв имаше във Варна, тази събота и неделя, на плажа в..

публикувано на 27.08.24 в 08:25

Екстремно високи температури в новия албум на Polina

"475°C е максималната температура, измерена на Венера. Планета, богиня, закрилник, воин, многолика, многопластова, начало и край. "475°C" се казва албумът, който със силна увереност и романтични чувства създавахме през последните две години." Така Полина и Фенги описват новия албум на Polina , който излезе на 23 август. Изданието съдържа 9..

публикувано на 26.08.24 в 08:00

Иван Плачков: Усетихме се българи едва в свободна Украйна

Никога не съм учил специално български език, говорехме го само вкъщи. Дори, когато започвахме училище по времето на СССР, първата година в Чушмелий (Криничкое) беше нулева и учихме само руски език. Съветският съюз правеше всичко възможно да не се чувстваме българи. Това разказва украинският политик от български произход Иван Плачков, с когото..

публикувано на 24.08.24 в 08:45

Новият наставник на БК "Черно море-Тича" Георги Давидов: Когато всички сме обединени, нещата се получават

Новият наставник на баскетболния тим на "Черно море-Тича" Георги Давидов вече е във Варна и работи по селекцията на тима.  Отборът се събира за официална първа тренировка на 26 август. Новите сигурни двама са Николай Стоянов и Цветомир Чернокожев, които идват от „Спартак“-Плевен. Чакат се и двама американци, съобщи за Радио Варна Давидов. В момента..

публикувано на 23.08.24 в 08:00