Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Николина Ангелкова: Твърдението, че държавата подпомага достатъчно туризма, не е вярно

| обновено на 09.04.22 в 15:12
Николина Ангелкова
Снимка: БГНЕС

Туристическият сектор има нужда от подкрепа тук и сега. Твърдението на финансовия министър Асен Василев, че туристическия бранш е достатъчно добре финансиран, не отговаря на действителността, каза в обзорното предаване „Позиция” депутатът от ГЕРБ-СДС Николина Ангелкова. Тя заяви, че предложенията, които са направили като опозиция, са били отхвърлени именно с тезата на управляващите, че туризмът у нас е подкрепен от държавата:

"Предложих да продължи мярката 60/40 за сектор туризъм и след 30-ти юни. Също така да продължат средствата за оборотен капитал и да се подпомогне сектора по отношение високите цени на електроенергията, защото тази част от разходите е с 50 на сто повече в сравнение с миналата година. Инфлацията е двойна, което води до двойно увеличение на продуктите. Отделно предложихме ДДС-то на хранителните продукти. Всички тези предложения бяха отхвърлени от управляващите."

По думите на Ангелкова е било отхвърлено и предложението 9-те процента ДДС да остане и за следващата година. Двайсет и пет милиона лева заложени в бюджета за мярката „35 евро на седалка” ще стигнат за около хиляда и няколко чартърни полета, каза бившият министър на туризма, като допълни, че през 2019-та чартърните полети на летищата Варна и Бургас са били 11 хиляди.

Депутатът от ГЕРБ заяви, че все още няма анализ на правителството кои държавни бази са годни да се ползват, кои ще бъдат предоставени за тази цел. При обратната връзка с хотелиерския бизнес става ясно, че бройката на украинските бежанци по родните хотели е внушителна цифра и опасенията за това, че всички могат да бъдат настанени на нови, обитаеми места, остава високо.

"Държавата трябва да започне да изпълнява обещанието за изплащане на 40–те лева помощ на хотелиерите за настаняването на украински граждани, подали заявление за бежански статут. Хотелиерите не са получили нищо към момента. Обещанието е тези средства да започнат да се изплащат от средата на този месец. От област Бургас информацията от бранша е, че нито един собственик на хотел не е получил обезщетение по тази мярка”

По повод обявената подкрепа за кмета на Варна Иван Портних от страна на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, Николина Ангелкова заяви, че правителството през последните седмици демонстрира единствено репресии, немощ и некомпетентност. Според нея министър-председателят Кирил Петков нарушава Конституцията. Тя заяви, че  управляващите с репресии решават проблемите си, като пренасочват вниманието към представители на опозицията.

(цялото интервю може да чуете в прикачения файл)

Малко по късно, стана ясно, че ще има парламентарно питане към правителството, което в понеделник от ПГ на ГЕРБ ще внесат по повод настаняването на бежанците от Украйна след края на май, когато започва летния сезон - съобщи във Варна бившият министър на туризма и заместник-председател на парламентарната комисия  по туризъм Николина Ангелкова, която се срещна с представители на туристическия бранш. Питането е във връзка със заявеното от хотелиери, че след края на май, те трябва да освободят базите си за туристите. Ангелкова обясни, че 40-50 хиляди души с малки деца трябва да бъдат местени напред- назад. "Това е безумно и ще създаде напрежение. А ако не желаят да бъдат преместени насила, как ще бъдат преместени? Правителството трябва спешно да каже какво се случва и какво прави" - призова тя.




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Морски еколог: Високите температури са пагубни за част от живите организми в Черно море

Наблюдаващата се тенденция от последните 8-9 години за изместване на сезоните и удължаване на лятото остава. Високите температури започват още от края на май и вече в началото на юли достигат своя пик, както на атмосферния въздух, така и на морската вода . Тези фактори носят последици за живите организми в Черно море.  Това каза доц. д-р Виолин Райков..

публикувано на 16.07.24 в 08:35

Румънецът Габриел, който чисти България: Много добри хора срещнах за една година

Румънецът Габриел, който е познат у нас с акциите си по почистване на различни градски пространства и който намери много съмишленици, не се отказва и продължава да дава добър пример. Той живее и работи в Лондон, където заедно със съпругата си отглеждат децата си. Тя е от Варна и прекарват известно време и в морската столица. Семейството редовно пътува до..

публикувано на 16.07.24 в 08:30
Каръл и Норман Макдоналд

"Шотландски боец" от село Куманово

Какво знаете за Шотландия? Част е от Обединеното кралство, а населението ѝ е около 5 милиона и 500 хиляди души. Известни са с характерния си, специфичен акцент в изговора на думите, който понякога затруднява общуването с тях. Шотландци са и съпрузите Норман и Каръл Макдоналд, които от години прекарват летата си в аксаковското село Куманово. Те..

публикувано на 15.07.24 в 08:20

Max Cavalera (CAVALERA CONSPIRACY, SOULFLY, екс-SEPULTURA): Важно е да не забравяме миналото

Интервю с Max Cavalera (CAVALERA CONSPIRACY, SOULFLY, екс-SEPULTURA) Кой не знае Max Cavalera, кой не е чувал за него. В рамките на година заедно с брат си Iggor, двамата презаписаха първите три издания на SEPULTURA – минилбума „Bestial Devastation”, дебюта „Morbid Visions” и „Schizophrenia”. Под името CAVALERA Max и Iggor ще направят концерт и в..

публикувано на 15.07.24 в 07:10

Биляна Раева: И магьосник да стане управител на Градски транспорт няма да обърне тенденцията дружеството да е на загуба

Общинската фирма „Градски транспорт“ продължава да е на загуба, при тези обстоятелства и магьосник да стане управител няма да обърне тенденцията. Това каза в обзорното предаване на Радио Варна „Позиция“ общинският съветник от ГЕРБ/СДС Биляна Раева. По думите и, общинският съвет продължава да е принципал на дружество „Градски транспорт“, но..

обновено на 14.07.24 в 10:40

Арх. Михий ван Дрийш: Крайбрежната алея във Варна не трябва да изглежда като автомобилна улица

Решенията за оползотворяване на морския бряг в градовете трябва да се основават на природата, смята главният архитект на Грьонинген в Кралство Нидерландия Михий ван Дрийш. Паркът и плажната ивица във Варна са уникални. Крайбрежната алея не трябва да изглежда като автомобилн аулица, а да бъде по-удобна за пешеходци и велосипедисти, както и да..

публикувано на 13.07.24 в 16:15
Петра Димитрова

Изложбата на Петра Димитрова - протест срещу консуматорството в съвременното общество

Летният сезон в Галерия A&G Art Meeting, Варна,  продължава със самостоятелна изложба живопис на една млада художничка – Петра Димитрова.  Все още в началото на творческия си път, Петра вече е разпознаваем автор, който изгражда собствен, провокативен стил на изразяване. Познаваме от предишни нейни представяния интереса и към..

публикувано на 12.07.24 в 08:10