Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хотелиери в община Балчик с искане за редукция на туристическия данък за бежанците

Снимка: Албена Иванова

До кмета и общинските съветници на Балчик е внесена молба от хотели в община Балчик, приемащи и помагащи на бежанци от Украйна, за временна отмяна или редукция на туристическия данък, който ще се дължи към Община Балчик, на база на регистрирания брой бежанци.

Основание за искането са големите финансови разходи, които са направили и се налага да правят ежедневно по приема, обслужването и обезпечаването на базовите нужди на изпадналите в беда украински граждани, основно майки с малки деца. Основната част от тях са пристигнали само с малко личен багаж, дори без вещи от първа необходимост, без никакви средства, нямат почти нищо със себе си и обезпечаването на поне базови условия за що-годе нормален живот за тях, ляга върху рамената на хотелиерите, се казва в писмото.

В него се посочва още, че „Само дневният разход на електрическа енергия за хотел с 60 - 70 стаи е надвишава 2000 лв. на ден през месец март. Разходите ни за храна, вода, заплати, пране на личните им дрехи, транспорт, текущи ремонти, преустройства, преоборудване и дооборудване според новите нужди, за лечения и лекарства, които им осигуряваме и купуваме и за обезпечаване на елементарен социален живот на бежанците в хотела, са изключително големи.

Да, държавата пое ангажимент за помощ към нас, хотелите, в размер на 40 лв. за бежанец, но за получаване на помощта има достатъчно условия и към момента въобще не е гарантирано дали ще можем да я получим, в какъв размер и кога…

В момента всички сме по-скоро бежански центрове, отколкото хотели и ще са нужни много усилия и разходи, за да се възстановим след тази вълна от хора в нужда.“

Писмото е подписано от управителите на 9 хотела – „Самара“, „Лотос“, „Хелиос“, „Ахилея“, „Юпитер“, „Гардън Палас“, „Наслада“ в Балчик и краневските „Аквалайф“ и „Ведрен“. 

Бе­жан­ци­те от вой­на­та в об­щи­на­та са близо 2500.

Председателят на общинския съвет Николай Колев каза, че съветниците са запознати с писмото и предстои да решат дали да го разгледат на заседание.

На последната сесия на ОбС кметът на общината Николай Ангелов коментира, че в решението, с което се отпускат на хотелиерите 40 лв. за бежанец, влиза и заплащане на туристически данък.

Подробностите чуйте в репортажа на Албена Иванова.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кметът Коцев договори с пътната фирма незабавно да започне работа в Пчелина по обхода

Кметът на Варна Благомир Коцев договори с пътната фирма незабавно да започне работа в местност Пчелина по създаване на обходен път. Той съобщава, че на спешна среща с ръководството са договорили екипи да влязат на ул. "Васил Делов", за да възстановят участък от не повече от 20-30 метра, за да стане възможен обходът. Жители на Пчелина затвориха..

публикувано на 13.09.24 в 12:31

ДКЦ "Св. Иван Рилски" в "Аспарухово" с натрупани загуби

Намаление на пациенти и на изследвания през 2023 година, отчете д-р Людмил Цветков-управител на ДКЦ "Св. Иван Рилски" в Аспарухово по време на по време на комисия "Собственост и стопанство" в Община Варна. 15 хиляди лева е сумата от натрупани загуби, заяви д-р Цветков. Те се дължат на непрекъснатите ремонти и на старата рентгенова..

публикувано на 13.09.24 в 12:27

1786 бебета са родени в АГ-болницата във Варна от началото на годината

8 милиона лева са приходите на АГ-болницата във Варна. лечебното заведение завършва годината на печалба. Това стана ясно по време на отчет на комисия "Собственост и стопанство" в Община Варна. Над 5 хиляди са пациентите, преминали през гинекологичната болница. Родени за последната година са 1786 бебета. Най-използвани са леглата в сектор..

публикувано на 13.09.24 в 12:17

Разбиха наркооранжерия в центъра на Варна (СНИМКИ)

Наркооранжерия са разбили при специализирана акция в центъра на  Варна криминалистите от Първо районно управление. 700 растения от рода на конопа са открити в оборудвани със системи за отглеждане на наркокултурта помещения в къща на ул. "Панагюрище" 6, съобщават от варненската полиция. Открити са и 5 килограма изсушена тревиста маса. От началото на..

публикувано на 13.09.24 в 11:26

86-годишен мъж от Провадия предаде на "муле" таксиметров шофьор 6500 лева за борба с алоизмамите

6 500 лева са били възстановени от криминалисти на ОДМВР Варна, на мъж на 86 – годишна възраст, жител на Провадия, станал жертва на телефонна измама. Вчера, възрастния човек е бил заблуден, че трябва да съдейства на полицията, за залавяне на телефонни измамници и да даде посочената сума.  Изпратения от мошениците таксиметров шофьор – нищо не подозиращ, е..

публикувано на 13.09.24 в 11:16
Стоил Цицелков

Стоил Цицелков: Кризата в ДПС може да се окаже полезен процес

В следобедните часове вчера Върховният административен съд (ВАС) окончателно спря коалицията на Ахмед Доган "Демокрация, права и свободи-ДПС" от участие в парламентарните избори на 27 октомври. Засега на поддръжниците на почетния лидер на ДПС им остава да разчитат на резервния си вариант – да използват листите на коалицията "Алианс за права и..

публикувано на 13.09.24 в 09:58

Вноската по ипотечен кредит - нагоре след 1 октомври

Мерките на БНБ да затегне ипотечното кредитиране от 1 октомври няма да повлияят съществено върху обема на сделките с недвижими имоти. Това коментира пред Радио Варна Добромир Ганев, член на УС на Националното сдружение недвижими имоти. Причината е в ниския дял на хората, които разчитат на ипотечен кредит, за да си купят жилище във Варна...

публикувано на 13.09.24 в 09:30