Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Различен поглед към стъклото

От 15-ти до 22-ри април в галерията на „Морско казино“ варненската майсторка на художествено стъкло Диана Раданова е поканила за съвместната изява керамичката Цветана Векова, тъкачките Галя Николова и Милена Кючукова, майсторите на кожени уникати Диян Фотев и Миглена Георгиева-Фотева, дърворезбарят Тодор Танев и акварелистката Елица Карабашлиева.

Решихме, че сега е време да отделим внимание на пролетта и най-слънчевите празници, казва Диана Раданова. Тук могат да се видят някои компилации на артстъкло с текстил, дърво и кожа, но и всеки от авторите ще представи личното си творчество и ще предложи на вниманието на почитателите си изделия, свързани с пролетните празници Цветница и Великден.


Творчески екип:

Диана Раданова е родена и работи във Варна. Завършила е Немската гимназия и Икономически университет - Варна. От много години се занимава с ръчно изработени бижута и сувенири, използвайки разнообразни техники и материали.
От 2012 г. се отдава изцяло на любовта си към стъклото.
Първоначално работи по метода на стопеното стъкло (fused glass), при който отделни съвместими по състав парчета стъкло се свързват трайно в обща композиция в пещ. Високата температура оформя нежни овални форми и преливни разцветки, за да се получат лъчезарни накити, съдове и интериорна декорация от стъкло.
В последните две години, търсейки нови и разнообразни решения за своите дизайнерски бижута, авторката се усъвършенства и в техниката lampwork, където стъклото се разтапя под действието на насочен пламък и създава невероятни преливания на тонове в миниатюрен размер.

Цветана Векова е родена във Варна. Завършва Художествената академия, специалност „Декоративно-монументални изкуства“, член е на СБХ.
В периода 1981-2013 изпълнява различни по мащаб 10 стенописни произведения в учебни и обществени сгради в София и Варна, 2 декоративни рисувани текстилни пана и 7 броя рисувани исторически карти за интериора на РИМ Варна.
Автор е на 3 интериорни исторически макета и един екстериорен с площ 20 кв.м в град Бяла през 2012 г.
Реализира множество проектти за пространствено оформление на музеи и частни галерии.
В периода 1995-2020 – 14 самостоятелни изложби във Варна.
От 1982 до 2020 г. участва във всички регионални изложби на СБХ група Варна, в множество групови изложби в Полша, Грузия и Швейцария и в повече от 10 колективни изложби в София и Варна.
Работи активно в областта на керамичната пластика – монументална, сувенирна и бижута. Участвала е в 7 пленера за живопис и керамика.
От 20 години е галерист в галерия ЮКА. Организирала е над 200 експозиции – персонални, колективни, базари и презентации.
Миглена и Диян Фотеви са наследници на 45 годишни семейни традиции в обработката на кожа. Те са второ поколение майстори на български художествени занаяти. Филигранната декорация и орнаментика е фолклорната нишка, която свързва традициите със съвременното, модерното. Творчеството на фамилия Фотеви е представяно на международни фестивали на художествени занаяти във Франкфурт, Хамбург, Улм, Регенсбург, Флоренция, Сала, в галерии и арт-центрове. Многократни са участията на фамилията в международни форуми в европейската столица на културата Виена. Техни уникати са участвали в изложби у нас и в чужбина - Индия, Япония, Мексико. Удостоени са с дипломи и награди.

Дзев Студио - Галя и Милена са родени във Варна и са завършили Техническия университет – Варна. Приятелки са още от студентските скамейки. Дълги години са работили в компютърния бранш, но преди почти 11 години съвсем случайно се запалват по един от най-старите занаяти на човечеството – тъкачеството. Започват в гараж с един нов стан,  направен по прототип на стар. Намерат прекрасни учители и  с много хъс започват да творят. Сега имат ателие – магазин в центъра на гр. Варна и виждат, че радват много хора с техните ръчно тъкани черги, килими, пана, палта, чанти и  бижута, съчетани с естествена кожа, плат и плетиво. Сега и те имат много ученици от различни възрасти.


Елица Карабашлиева е родена и работи във Варна. Преди 11 години среща акварела и той става нейна изразна техника, нейна любов и съдба. През тези 11 години участва в международни акварелни триеналета, самостоятелни и сборни изложби, акварелни пленери у нас и в чужбина. Харесва реалистичния акварел  с емоционална нотка. Любими модели за рисуване са й градските пейзажи и архитектура, природни пейзажи, стари предмети, носещи спомен и чувство, цветя, птици, буболечки. Щастлива е да работи това, което обича. Картините й са откупени от много нейни фенове по света.

Тодор Тенев е запален музикант, свободна артистична душа. Започнал е да се занимава с дърворезба преди около 16 години, ненадейно и за всеобща изненада на всички, които го познават. В началото - самоук, но от 5 години вече е признат майстор-занаятчия по дърворезба и художествена обработка на дърво. Вече има свои ученици, които попиват знания и тънкостите на занаята от него.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

"Дедал" приема деца за новата учебна година

Приемът за предстоящите учебни занятия в школа "Дедал" ще е на  28 септември, събота от 9 до 13 часа  в художественото ателие на школата, намиращо се на бул. "Съборни" 24, ет. 7 Обучението ще се провежда по програмата на екипа за 2024-2025 година  с мотото "Фарът на Дедал свети". Реализирането й се финансира с лични средства и средства от дарения, а за..

публикувано на 19.09.24 в 07:03

Започва фестивалът на българския игрален филм „Златна роза“

42-рият Фестивал на българския игрален филм „Златна роза“ представя разнообразна селекция от филми, дискусии, книги и инициативи за млади творци 42-рият Фестивал на българския игрален филм „Златна роза“ ще се проведе във Варна от 19-и до 26-и септември 2024 г. и ще предложи на публиката разнообразна програма от филми, дискусии,..

публикувано на 19.09.24 в 06:47

84 години от връщането на Балчик в пределите на Майка България (21 септември 1940 г.)

По повод празника на града, освобождението от румънска окупация, на 21 септември на едноименния централен площад от 10.00 часа започва церемония по издигане на националния флаг на Република България, с участието на представителна част  и Представителния духов оркестър на Военноморските сили. Пред Паметника на героите, паднали за Отечеството, ще бъдат..

публикувано на 18.09.24 в 17:53

Изложба на Николай Русев, посветена на тракийски царе, във Варна

Художникът Николай Русев представя във Варна изложба, посветена на тракийски царе. Тя включва художествени портрети и панели от комикса „Тайната на Котис I“.   Портретите на тракийски царе са част от музейната сбирка на Етнографски комплекс Златоград. Те са предоставени специално за случая от неговия създател и управител, инженер Александър..

публикувано на 18.09.24 в 12:08

Японският епос „Шогун“ с най-много награди „Еми“

76-ите награди „Еми“ бяха раздадени късно снощи в Лос Анджелис.  Японският епос „Шогун“ на FX влезе в историята със своите 18 награди „Еми“ - най-много, печелени някога от сериал за един сезон, включително за най-добра драма, най-добър актьор и най-добра актриса. „Хакери“ на HBO предизвика изненада, като взе приза за най-добър комедиен сериал пред..

публикувано на 16.09.24 в 08:58

Пленер "Европейски хоризонти": Художници от България, Турция, Румъния и Полша с излияния в балчишката галерия

Симеон Кръстев, Росен Кавръков, Йордан Йорданов, Димитър Евстатиев, Айнур Каплан, Габриел Дима, Агата Грендович, Анна Босек. Това са имената на осемте художници, участващи в 16-ото издание на международния пленер "Европейски хоризонти" в Балчик. Авторите, които са от България, Полша, Румъния, Турция, представят изкуството си до края на месеца в..

публикувано на 13.09.24 в 16:31

Думите също лекуват, медици-писатели от цял свят във Варна

Много литературни четения и посещения на забележителности във Варна и региона са включени в програмата на 66-ия Международен конгрес на писателите-лекари. Той се провежда във Варна до неделя. Над 60 души от България и света се включват в инициативата, а мотото е "Медицина - живот и любов".  35 години доц. д-р Добрин Паскалев е работил в..

публикувано на 12.09.24 в 20:03