Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Моряците от "Царевна" се прибират по Великден

| обновено на 14.04.22 в 22:09
Снимка: архив БНР

Българските моряци от кораба "Царевна", който е блокиран повече от месец и половина в пристанището на Мариупул, трябва да се приберат у дома най-късно до Великден. Това казаха на брифинг от фирмата собственик на плавателния съд. 

От фирмата обясниха, че операцията по евакуация на екипажа, която започва преди три седмици, е била секретна, затова и информацията е била филтрирана и спестявана на моряците, а оттам идва и разминаването във фактите.

От компанията-собственик разкриха, че един от членовете на екипажа не е могъл да издържи психически на напрежението и сам решил да напусне кораба и установява контакт с армията на "Донецката народна република", а по-късно е предложено и на останалите моряци да се евакуират.  На борда по собствено желание остават 5 човека. 

Корабният мениджър Даниел Стефанов сподели кореспондента на БНР във Варна Даниела Стойнова какво е състоянието на моряците останали на борда:
"Във всеки един момент имат опция, ако пожелаят, да бъдат евакуирани. Постоянно сме във връзка с тях. За момента нямаме продоволствен проблем в обозримо бъдеще. Пет човека са все пак, справят се. Чуват се с роднините си"

Евакуацията на настанените в хотел моряци вече ще се осъществява с помощта на българската държава и Министерството на външните работи.

"В момента във Външно се разработват поне три алтернативи. Очакваме да ги проверим възможно най-скоро. Реалистично е да не може да стане до два-три дена. За Великден са тука! В момента се уточняват с Руската федерация, защото вероятно ще мине през Руската федерация евакуацията. Там е най-безопасно за нашите моряци. Ще гледаме максимално бързо и безопасно да ги докараме до тук".

По-рано днес началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов заяви, че екипажът на "Царевна" е на сигурно място:

"Това е ярко доказателство, че държавните институции работят и използвам случая да поднеса моите адмирации към всички институции, които бяха въвлечени в този процес".

Работи се усилено българските моряци, които вчера бяха евакуирани от кораба "Царевна" да се приберат благополучно, заяви и държавният глава Румен Радев.
Премиерът Кирил Петков заяви вчера, че 14 български моряци и един украинец от екипажа на българския кораб "Царевна" вече са извън пристанището на Мариупол. А по свое желание на борда остават капитанът, старши-помощникът му и още трима моряци, двама от които украинци.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Temida

Протест срещу присъдата за смъртта на Ани и Явор

Протест ще се състои на бул. „Сливница“ за изразяване на непримиримост към войната по пътищата и чувството за безнаказаност. От 19:00 ч. на пешеходната пътека при кръстовището на бул. „Сливница“ и ул. „Русе“ Фондация „Ани и Явор: Ключът е любовта“ и Инициативен комитет „Заедно срещу безумията по..

публикувано на 08.07.24 в 04:01

Жълт код в цялата страна за опасни температури в понеделник, 8 юли

В понеделник, 8 юли, ще е слънчево, около и след обяд - горещо. Ще продължи да духа слаб, в източните райони до умерен североизточен вятър, предаде БГНЕС. Ще бъде много горещо и сухо, което е голяма предпоставка за възникване на пожари. Критични са районите на Плевен, Ловеч, Велико Търново, Русе, Силистра, Добрич, Шумен, както и..

публикувано на 08.07.24 в 03:54

Започва изплащането на преизчислените пенсии

Преизчислените пенсии ще се изплащат между 8 и 22 юли. Изплащането ще се осъществява чрез пощенските станции от 8 юли до 22 юли, а преводите по сметките на пенсионерите, които получават парите си по банков път, ще бъдат извършени на 8 юли. Увеличението на..

публикувано на 08.07.24 в 03:50

100 декара сухи треви в района на летището в Балчик изгоряха

Сигнал за огъня е подаден на 7 юли, около 18.00 часа. За около три часа два екипа на пожарната в Балчик успяват да потушат огъня със съдействието и на военна техника, съобщи началникът на районната служба Стелиян Стойчев. Това е вторият пожар на мястото последните дни, за който се предполага, че възниква умишлено, предизвикан от хора, които..

публикувано на 08.07.24 в 03:42

В понеделник ще е слънчево и още по-горещо

През нощта ше е ясно и почти тихо, само по Черноморието със слаб северен вятър. Преобладаващи минимални температури между 17° и 22°, за Варна около 19°. Утре ще е слънчево и още по-горещо! Ще духа слаб вятър от изток и североизток, по Черноморието до умерен, следобед подсилен от бриза. Максимални температури от 34° до 39°, по брега на морето..

публикувано на 07.07.24 в 16:12
Марин льо Пен

Рекордна избирателна активност на парламентарните избори във Франция

До обяд на втория тур на парламентарните избори във Франция са гласували 26,63% от избирателите. Процентът е най-високият от 1981 г. насам, предаде Франс 24. Представители на Министерството на вътрешните работи потвърдиха засиления интерес към вота. Очаква се..

публикувано на 07.07.24 в 14:27

Планинско спасяване направи въздушната линейка от Стара планина до Пловдив

Екип на "България Хели Мед Сървиз" е транспортирал пациент след инцидент в Стара планина до УМБАЛ "Св. Георги" в Пловдив. Сигналът е подаден от Планинската спасителна служба. Пострадалият е 40-годишен мъж, а инцидентът е станал в района на връх Ботев. Той е в..

публикувано на 07.07.24 в 13:47