Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Опазването на Черно море - споделена отговорност между хора, институции и бизнес

| обновено на 21.04.22 в 13:22

Опазването и възстановяването на биоразнообразието на Черно море да бъде споделена отговорност на всички страни, които пряко граничат с Черно море и тези, които контактуват с него чрез речните води. Да бъде изградено тясно взаимодействие между различни институции, научни организации и бизнеса, които могат да дискутират проблемите, свързани с изменението на климата и последиците от това, и да обединят усилия в борбата си с климатичните промени с помощта на единна платформа.

Повишаване на екологичното възпитание и образование в ранна училищна възраст и привличане на интереса на по-големите ученици към науката и научните професии.

Повишаване на осведомеността и подобряване на грамотността на обществото за антропогенното въздействие върху околната среда.

Около тези идеи се обединиха участниците в дискусията на тема "Изменение на климата – възможности за възстановяване на околната среда и биоразнообразието на Черно море и приморските територии“, организирана от Радио Варна. Събитието е част от проекта на Българското Национално Радио НАШАТА ЕВРОПА, осъществяван съвместно с Бюрото на Европейския парламент в България.

„Не толкова глобалното затопляне и покачването на средната температура на морската вода на Черно море са вредните фактори, които влияят на организмите,  колкото замърсяването. Не трябва да забравяме, че четири големи реки се вливат в него. Всяка година пестициди и нитрати попадат в Черно море“, посочи проф. Георги Рачев - географ, климатолог и университетски преподавател, СУ "Св. Климент Охридски".

Опазването на биологичното разнообразие и на климатичната система не могат да бъдат обект на една държава или групи държави, регионалното решение ни води до комплексно генерално решение. Този проблем трябва да е обект на общите усилия не само на черноморските държави, но и на всички други държави, които контактуват с Черно море чрез река Дунав, например“, изрази убеждението си проф. Рачев.

Той направи аналогия с глобалния климат и опитите на Европа да го подобри с намаляването на въглеродните емисии в атмосферата и добива и използването на въглища в Китай, което води до нарушаване на баланса.

Европа става все по-малко карбонизирана, докато Китай добива 1 млн. тона въглища допълнително на ден, направи сравнение проф. Рачев.

Идеята за консолидиране на усилията на институциите, науката и бизнеса бе подкрепена от Доц. д-р Николай Вълчев - директор на Института по океанология "Проф. Фр. Нансен" към БАН. Според него създаването на по-широка платформа, която дава възможност за комуникация между секторите, на европейско ниво, е най-добрият вариант.

Многократно по време на дискусията бяха изтъкнати уникалните характеристики на Черно море и неговите флора и фауна. Представена бе тенденцията на повишаване на температурата на морската вода и потенциалните последствията за екосистемата.

Доц. Николай Вълчев обясни, че затоплянето на водата ще доведе до издигане на слоя от сероводорд, към повърхността, което ще доведе до намаляване на нивата на кислород и промяна на местообитанието.

Според рибарската общност обаче затоплянето на климата оказва благоприятно влияние на Черно море. Рибните запаси се увеличават, риболовът започва по-рано, наблюдава се поява и на нови видове, каза във видео материал, излъчен по време на дискусията,  Емил Милев, председател на организацията на производителите „Черноморски изгрев“.

Той си обяснява факта, че през последните години има по-добър улов и по-добри количества и с изграждането на пречиствателни станции, но очерта друг сериозен проблем- липсата на контрол върху дейността, свързана с отпадъците на търговските кораби.

По думите му един от основните замърсители е търговското корабоплаване.

Обвиняват нас рибарите, че замърсяваме, но ние сме най-слабото звено и сме най-уязвими и подлежим на санкции, посочи Милев като допълни, че са стриктни по отношение на опазване чистотата на морето и събират и чужд отпадък.

Думите на Милев коментира в студиото Георги Гавазов, предприемач в областта на риболова и преработката на риба, който каза, че лесно може да се провери твърдението за отпадъците от търговките кораби на база на разтоварено количество в пристанищата. 

Гавазов е един от организатор на инициативата „Най-ценният улов“ – мащабна акция, в която се включиха рибарски сдружения, които изкараха с мрежите си тонове отпадъци от Черно море.

В качеството си на предприемач той посочи, че са важни малките стъпки и личните жестове на всяка една компаниия. Бизнесът е длъжен и трябва да се ангажира не просто да създаде добавена стойност за собствениците, но и да се справи с големи значими за цялото общество проблеми.

Темите за това какво всеки от нас може да направи за подобряване на климата и как ние въздействаме върху изменението му да залегнат в образователната система, смята Илиян Илиев -  член на УС на Обществения център за околна среда и устойчиво развитие (ОЦОСУР) – Варна.  По думите му много от хората не си дават сметка за тежките последици дори от използването на климатични инсталации, а в българските училища екологичното образование не е добре развито.

Според Мирослава Робинсон, представител на „Басейнова дирекция- Черноморски район“, екологично мислене трябва да се формира у децата още в началното училище, а учениците в гимназиален етап трябва бъдат привлечени към науката. 

Доц. Вълчев допълни, че се наблюдава комерсиализация на манталитета, но едновременно с икономическите ползи, трябва да има и екологично мислене. Той е на мнение, че младите хора трябва да разберат, че научните професии са престижни и освен бизнес, на първо място трябва да се прави наука.

Попитан какво е по-важно за преодоляване на проблемите с изменението на климата - административните мерки или промяна на мисленето зам.-министърът на Околната среда и водите Тома Белев посочи, че ако не променим първо мисленето си, ще продължаваме да живеем в страна, която не ни харесва.

Той подчерта, че в министерството следват философията: „Мислим глобално, но действаме локално.“ Първо се фокусираме върху това да намалим въздействието на човека върху околната среда, подчерта Белев.

Зам.-министърът на Околната среда и водите Тома Белев отбеляза, че министерството, например, има редица инициативи свързани с даване на възможност на общините за по-добро управление на водите.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Доктор Нина Русева: Увеличават се болните от туберкулоза

Болните от туберкулоза се увеличават и от началото на годината до сега за Варна има регистрирани 49 случая, каза за Радио Варна доктор Нина Русева, координатор за туберкулозата за област Варна. За цялата 2023 година случаите се били 50, допълни тя. Туберкулозата е най-значимото социално заболяване и в момента в страната се провежда..

публикувано на 17.09.24 в 09:34

Жители на Пчелина на среща с кмета на Варна, представители на ВиК и строителните фирми

Живеещите в местността Пчелина във Варна ще се срещнат днес с кмета на града Благомир Коцев и с представители на ВиК-Варна и "Инжстрой". Началото е в 18 часа в сградата на Община Варна, зала "Пленарна" . По думите на кмета по време на последния протест на хората на срещата те ще могат „да удостоверят лично дали това обещание на фирмата е изпълнено и да..

публикувано на 17.09.24 в 09:30

Само за ден: Четири опита за телефонни измами в Балчик, Добрич и Каварна

Четири опита за телефонни измами в градовете Балчик, Добрич и Каварна са регистрирани за последното денонощие в полицията.  Сценариите постоянно се сменят, като снощи измамниците се представят за служители на комунални дружества ВиК и Енерго под предлог за оправяне на аварии, като следват и заплахи.  Препоръката на органите на реда към гражданите..

публикувано на 17.09.24 в 09:22

76 хиляди лева е годишната заплата на директора на "Градски транспорт"-Варна

В 10 часа започва заседанието на Постоянната комисия „Собственост и стопанство“ към Варненския общински съвет. Членовете на комисията ще приемат годишните финансови отчети на общинските търговски дружества и ще изберат одитори на: Дентален център I Варна“ ЕООД, „Дворец на културата и спорта” ЕАД, „Ученическо и столово хранене” ЕАД, „Обреди” ЕООД..

публикувано на 17.09.24 в 09:04

Ето кои са ключовите лица в новата ЕК

Председателят на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен ще разпредели длъжностите в новия си екип на 17 септември. Страните от ЕС се надяват избраните от тях кандидати за еврокомисари да заемат престижни постове. Ето някои от ключовите фигури, които ще влязат в състава за втория 5-годишен..

публикувано на 17.09.24 в 07:51

ИАМА организира учение във Варна

Изпълнителна агенция "Морската администрация" организира учение във Варна. То е в изпълнение на Националния план за търсене и спасяване в Българския морски отговорен район за търсене и спасяване, съобщиха от ИАМА.  В реална среда и в реално време ще се тества координацията при спасителна операция по море, медицинска евакуация и оказване на..

публикувано на 17.09.24 в 07:44

НС ще обсъди отлагане на новата такса "Смет"

На извънредно заседание днес парламентът ще обсъди дали да бъде отложена с 1 година новата методика за определяне на такса смет. Ако предложението бъде прието, вместо 1 януари 2025, тя ще влезе в сила от 1 януари 2026 г.. В програмата на депутатите са включени и две изслушвания на министри.  Предложението за отлагане с година на новия..

публикувано на 17.09.24 в 07:25