Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Броим врабчетата за шести път у нас

За шеста поредна година Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) ще проведе кампанията „Ние броим врабчетата“. Датата е 30 април, събота.

Чуйте защо е важно преброяването от разговора на Ваня Славова с Йордан Христов, отговорник МОВП:

Всички, които искат да се включат, могат да го направят бързо и лесно, като се регистрират на сайта на кампанията vrabcheta.bg.Броенето на врабчетата ни помага да установим числеността на „градските разбойници“, местата за живот, които предпочитат и кой вид врабче преобладава у нас.

Досегашните резултати акцентират върху значението на зелените площи, както в дворовете на къщи, така и в междублоковите пространства. Освен предпочитани от хората, тези зелени площи са важни и за птиците, което още веднъж демонстрира способността на пернатите ни съседи да бъдат индикатор за средата около нас.

През последните години резултатите от „Мониторинга на широкоразпространените видове птици“, извършван от стотици доброволци в цялата страна, показват, че популацията на домашното врабче в България се стабилизира, но дългосрочната тенденция е все още намаляваща.

Полското врабче, от друга страна, продължава да се увеличава.

За да разберем трайните тенденции, регионалните различия и причините за тях обаче, са ни нужни още много данни и години изследвания.

Да бъдете врабчеброец изисква регистрация на сайта на кампанията „Ние броим врабчетата“ и възможност да отделите 10 минути в интервалa между 9:00 и 12:00 ч. на 30 април (събота), за да преброите врабчетата на избраното от вас място и накрая да въведете данните на vrabcheta.bg. Много важен момент от преброяването е въвеждането и на нулеви резултати, т.е. ако на избраната локация за периода на броене от 10 минути не бъдат наблюдавани врабчета, на vrabcheta.bg да бъде въведена цифрата „0“ за съответния вид.Всички ресурси са достъпни на vrabcheta.bg, където ще научите всичко за трите вида врабчета, обект на преброяването – домашното, полското и испанското, и как лесно да ги разпознавате.Кампанията „Ние броим врабчетата“ се осъществява, благодарение на много доброволци и приятели на БДЗП, които се включват в инициативата и я подкрепят с труда си. Миналогодишното преброяване привлече рекорден брой участници – 767 души от цялата страна, които преброиха общо 11 681 врабчета. Ще успеем ли да минем този рекорд през 2022 г.? Кампанията „Ние броим врабчетата“ се организира в рамките на проект „Осъществяване на схемата за мониторинг на обикновените видове птици, като част от Националната система за мониторинг на биологичното разнообразие“, финансиран от Предприятие за Управление на дейности по опазване на околната среда.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

София Колева, която има пет именици в семейството си: Здраве за всички!

Православната църква почита паметта на светите мъченици Вяра, Надежда, Любов и тяхната майка София. Имениците, на които можем да честитим днес, са много, но в семейството на общинския съветник от ПП-ДБ във Варна София Колева денят е изключително специален, защото празнува не само тя, но и много от нейните близки. "Днес празнуваме: моята майка Любка и..

публикувано на 17.09.24 в 16:30

Варна ще отбележи 116 години от Независимостта (програма)

Община Варна организира тържественото честване на 22 септември – Независимостта на България. Отбелязването на 116 години от историческото събитие включва военен ритуал по издигане на националното знаме на Република България и молебен. Програмата ще продължи с празнично хоро с Фолклорен ансамбъл „Варна“. Тържественото честване е от 10 часа на 22..

публикувано на 17.09.24 в 14:05

Варненци могат да се включат в заснемането на видеа за опазване на околната среда

Мотивиращи видеа, които да насочат вниманието към опазването на околната среда, могат да заснемат хора на различни възрасти във Варна. Идеята е на Фондация „Академия за рециклиращо изкуство“, която кани варненци да участват в безплатните срещи, които ще се проведат в няколко поредни съботи и в които ще бъдат изработени клиповете. Целта е да..

публикувано на 17.09.24 в 10:50

Почитаме светите Вяра, Надежда, Любов и майка им София

Днес църквата почита паметта на светите мъченици София, Вяра, Надежда и Любов и отдава почит на християнските добродетели, чиито имена носят те. Преданието разказва, че през втората половина на І в. в Рим е живяла една благочестива жена, християнка. Тя се казвала София и имала три дъщери, които носели имената на християнски добродетели - Вяра, Надежда..

публикувано на 17.09.24 в 07:00

16 септември във Варна: Говорят първокласниците

Новата учебна година беше открита във Варна, а безспорно денят беше най-вълнуващ за първокласниците. 3 146 деца прекрачиха за първи път прага на 37-те общински училища в морската столица. Как си представят обучението, какво им харесва в училище, научили ли са си първите стихотворения, с които участват в откриването на учебната година? Даниела..

публикувано на 16.09.24 в 16:48

Отличничката Ханна Иванова: Всичко се постига с много учене, а трудът винаги се отблагодарява

Ханна Иванова е осмокласничка в Първа езикова гимназия във Варна. Тя е приета с най-висок успех в осмите класове в специалността с немски и английски език. Отличните оценки се постигат с много учене и труд без почивка, обобщава Ханна. А трудът, допълва тя, винаги се отблагодарява. Ученичката от днес знае, че иска да продължи образованието си в чужбина..

публикувано на 16.09.24 в 16:40

Лесна работа: Училище

И ето го следващото начало! Ваканцията се отдалечава с тихи стъпки по брега. Бяла шапка, синя панделка, шарена раничка, от която се подават весели летни спомени... Боси крака оставят кратки следи по мокрия пясък... Всичко, характерно за една чудесна ваканция, която си тръгва. Плюс слънчеви очила и настроение. Да, и лека носталгия в..

публикувано на 16.09.24 в 15:30