Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хотелиери от Балчик са недоволни от изплатените им суми

Снимка: Албена Иванова

Хотелите по Черноморието, настанили в базите си украински бежанци, масово не са получили очакваните суми от държавата. Според заявките трябваше да им се изплатят по 40 лв. за всеки настанен украински гражданин в периода от 24 февруари до края на месец март. Заради забавянето в регистрацията за временна закрила правителството удължи срока до средата на април, като едва след тази дата помощта от 40 лв. да се изплаща само срещу получен статут за временна закрила в България. Още преди да получат първите си пари хотелиери алармираха, че финансовите им ресурси са изчерпани, сметките за ток чакат да бъдат покрити, а междувременно грижите за украинските граждани и тяхното изхранване не могат да спрат.

Хотели в Балчик бяха сред първите, които отвориха макар и без никаква предварителна подготовка своите бази само няколко дни след започването на военните действия в Украйна, за да започнат да приютяват и първите украински граждани, избягали в нашата страна. 

Независимо от всички трудности, с които те се срещнаха, не допуснаха нито една майка и нейните деца да останат без топъл подслон и храна, без да получат човешко отношение и подкрепа. Срещу това те очакваха и коректно отношение от страна на държавата в лицето на Министерството на туризма и изплащане на обещаните суми пари. Реалността обаче показва, че в Белия град платеното не надвишава малко повече от 50%, като в някои от хотелите е дори много по-ниско.

Ситуацията е доста тревожна, споделя управителят на хотел Христо Желев.

Друг управител на хотел в Балчик Пламен Козарев е получил около 30% от очакваната сума.

Хотелиерите са задали своите въпроси към ангажираните институции и настояват за отговор защо сумите са толкова ниски и къде е грешката – в начина на подаване на регистрациите, в броенето на гостите или просто в нежеланието едно обещание да бъде спазено.

Допълнително недоумение в създалата се ситуация се натрупва и от факта, че срещу всеки настанен украински гражданин хотелиерите ще трябва да платят туристическа такса. Излиза така, че за туристическата такса туристи има, но за помощта от 40 лв. няма.

Тревожна е и тенденцията на все повече отказващи се хотелиери да настаняват украински граждани, веднъж защото летният туристически сезон чука на вратата и втори път, защото вече се убедиха, че няма да получат сумите, които са очаквали и които могат да покрият разходите им. Междувременно пък министърът на туризма Христо Проданов публично заяви, че след 31 май България гостоприемно очаква украинските граждани вече да работят и да са финансово независими.

Подробностите чуйте в репортажа на Мая Щърбанова:





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Жители на Пчелина се срещнаха с кмета на Варна, представители на ВиК и строителните фирми

Живеещите в местността Пчелина във Варна обсъдиха на среща инфраструктурните проблеми в района  с кмета на Варна Благомир Коцев и районният кмет на "Младост" Христо Христов, ръководителя на ВиК-проекта във Варна Сава Коев, управителите на ВиК-Варна инж. Веселин Русев и на строителната фирма "Инжстрой" Милен Гочев. По думите на..

публикувано на 17.09.24 в 21:10

По нови правила ще определят носителите на награда "Варна"

По променени правила ще се определят носителите на награда „Варна“. Това реши ресорната комисия към Общинския съвет, която единодушно гласува промени в двата Статута за награда „Варна“ –  в системата на предучилищното и училищното образование и в сферата на науката и висшето образование. Измененията се правят по предложение на общинските съветници Жечка..

публикувано на 17.09.24 в 17:41

До края на месеца се очаква решение на КЗК за новата библиотека във Варна

До края на септември се очаква решението на Комисията за защита на конкуренцията за обжалването на избора на изпълнител за строежа на новата библиотека във Варна. Няма опасност за загуба на разрешително, защото строителната площадка е открита от изпълнителя на външните ВиК връзки, както законът предвижда. Това коментира заместник-кметът Диан Иванов,..

публикувано на 17.09.24 в 17:20

За проблем със сметопочистването алармира районният кмет на "Владислав Варненчик"

За огромен проблем със сметопочистването съобщи в профила си във Фейсбук районният кмет на "Владислав Варненчик" Николай Костадинов. До вчерашния ден там са установени 188 необслужени съда (за неделя и понеделник), коментира той. " Санкцията, която ще предложим да им бъде наложена от Общината, е в размер на 18 800 лв.", посочва районният кмет, като..

публикувано на 17.09.24 в 17:10

В сряда ще бъде жребият за номерата в бюлетините за частичните избори на 20 октомври

Централната избирателна комисия уведомява, че на 18 септември 2024 г. (сряда) от 10.30 часа  ще се проведе жребий за определяне на поредните номера в бюлетините на партиите и коалициите, допуснати от ЦИК за участие в новите и частични избори за кметове, насрочени на 20 октомври 2024 г. Жребият ще се проведе в зала № 42, ет. мецанин, в сградата на..

публикувано на 17.09.24 в 16:02

Средищно училище "Димчо Дебелянов" остава със същия статут и през новата учебна година

Общинската стратегия за личностно развитие на учениците и децата в Община Варна, нуждаещи се от допълнителна подкрепа, да се актуализира така, че да бъде адекватна към днешна дата на промените, приети от месец август 2024 г. Това бе гласувано единодушно по време на редовното заседание на Постоянната комисия "Наука и образование" към варненския Общински..

публикувано на 17.09.24 в 15:40

Специализирана операция срещу наркобизнеса във Варна, има задържани

Мащабна специализирана операция срещу производители и разпространители на наркотици тече в момента по Северното Черноморие. Това научи БНР от свои източници. Акцията се провежда от ГДБОП и Прокуратурата. Има задържани няколко души. Провеждат се претърсвания на различни адреси. По неофициална информация са разкрити ниви с канабис и няколко..

публикувано на 17.09.24 в 15:35