Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лековит извор дава шанс за развитие на балнеолечение в община Аврен

2
Минерален извор в с. Царевци
Снимка: Д. Дончева

Лековит минерален извор се намира в края на авренското село Царевци. Сондажът е създаден през 80-те години на миналия век, каза за Радио Варна кметът на Аврен Емануил Манолов. Тогава се е обмисляло около извора да се направи обществена баня, защото в част от къщите не е имало течаща вода, но след като този проблем е бил решен, отпада и идеята за баня в селото. Днес общината е стопанин на лековитата вода, след като държавата даде възможност на общините да стопанисват минералните извори. Затова от общината обмислят да облагородят района, да направят чешма, за ползване от хората, а след това да търсят инвеститор, който да изгради комплекс за отдих.

В момента минералната вода, която е около 36 градуса,  тече непрекъснато и местните жители я ползват както за пиене, така и за битови нужди. Преди време е излята бетонна площадка, на която жените от селото да перат килимите си, разказват местни жители.

Балнеологичната оценка на здравното министерство от миналата година показва, че при използване за питейни нужди водата оказва благоприятно въздействие при стомашно –чревни, жлъчно – чернодробни, бъбречно-урологични и метаболитни заболявания.

При използване за външно лечение оказва благоприятно въздействие  на периферната нервна система и на опорно-двигателния апарат. Но само и единствено след лекарско предписание, посочват специалистите.

Чуйте още в прикачения звуков файл:


Минерален извор, с. Царевци


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Започна месецът на дарителите във варненския зоопарк

Месецът на дарителите и осиновителите на животни във варненския зоопарк започна днес, в Световния ден за защита на животните. Началото беше поставено с тържество, с участието на деца от Детска градина "Синчец" с директор Снежина Дамянова. Директорът на зоокъта Иванка Стоянова поздрави присъстващите и каза, че са много благодарни на..

публикувано на 05.10.24 в 13:37

БАБХ напомня на ловците задължително да взимат проби от отстреляните диви свине за чума и трихинелоза

Сезонът на груповия лов на дива свиня се открива дне, 5-ти октомври. по този повод от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) напомнят, че е задължително предаването на проби за изследване за заболяванията Африканска чума по свинете (АЧС) и трихинелоза. Вирусът на АЧС не засяга здравето на хората, но изследването е необходимо с цел..

публикувано на 05.10.24 в 11:14

Отбелязваме международния ден на учителя, 5-ти октомври

На 5-ти октомври България и още над 100 държави по света отбелязват Международния ден на учителя . От 1994 г. с решение на ЮНЕСКО този ден се отбелязва в знак на почит към приноса на учителите за развитието на обществото. Учителите са в основата на успеха и благоденствието на всяко едно общество, казва в приветствието си за Международния..

публикувано на 05.10.24 в 10:56

Великобритания призовава за ваксинация срещу грип и COVID след ръст на смъртни случаи

Във Великобритания тази седмица започна едновременна ваксинация срещу грип и COVID-19 , след като стана ясно, че смъртните случаи от грип са стигнали тези от коронавирус през последните две зими. Британското правителство обяви и назначаването на комисар, който ще разследва COVID корупцията. Британските здравни власти предупредиха, че интересът..

публикувано на 05.10.24 в 09:50

Евакуираха още наши сънародници от Ливан

В тясна координация между Ситуационния център на МВнР, посолството ни в Бейрут, българските и партньорски служби, първата група български граждани, които бяха изведени от Ливан със съдействието на Канада, се прибра благополучно в България тази нощ, съобщиха от пресцентъра на МВнР. МВнР продължава работата по оказване на съдействие на нашите..

публикувано на 05.10.24 в 08:40

Времето днес - слънчево и топло през деня, дъжд вечерта

Сутринта ще преобладава слънчево време, но по-късно под влияние на приближаващ студен фронт облачността ще се увеличи. До вечерта на много места в Североизточна България ще завали, възможни са и гръмотевици. Все още без валежи ще е в Източна Добруджа и по Черноморието, такива ще има през нощта и утре. На много места се очакват значителни сумарни..

публикувано на 05.10.24 в 08:37

Откриха тялото на бившия началник на Охранителната полиция в Горна Оряховица

Бившият началник на „Охранителна полиция“ в Горна Оряховица Калин Колев е намерен мъртъв в автомобила си край река Янтра, съобщиха от Областната дирекции на МВР във Велико Търново. МВР обяви бившия шеф на Охранителната полиция в Горна Оряховица за общодържавно издирване 49-годишният мъж изчезна от дома си на 2 октомври по обяд без документи за..

публикувано на 04.10.24 в 19:36