Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Майстори готвачи приготвят специалитети за Седмицата на ресторантите във Варна

Варна отново участва във фестивала Седмицата на ресторантите (Varna restaurant week) след близо 2 годишно прекъсване. Кулинарната фиеста ще продължи до 15 май. Броят на заведенията, които се включват в София, Пловдив и Варна е 29. Гостите на фестивала ще имат възможността да опитат по две менюта, специално изготвени от майсторите готвачи за събитието. Цената на куверта е еднакъв навсякъде, като идеята е посетителите да опитат най-много и разнообразни вкусове в различните заведения. Един от организаторите Николай Коев казва, че има засилен интерес на любителите на фестивала след паузата, причинена от пандемията.

„Завръща се със страшна сила, жаждата за социален живот е изявена и се радвам, че успяхме да го направим. Резервациите продължават да валят. Вече са близо 600, отдавна минахме 1000 души и продължават“, разказва Николай Коев.

Всички ресторанти имат желание да участват. Ние като организатори обходихме и обиколихме някъде около 50 ресторанта в трите града. Поканихме всички, които са характерни, интересни, нови ресторанти с нови менюта, които заслужават да бъдат посетени и за наша радост повече от половината се съгласиха - най-добрите, така че гостите ще имат удоволствието да опитат интересни неща. Прекрасни са менютата, допълва организаторът на събитието.

Николай Коев сподели, че в България вече има ресторанти на световно ниво и дори няколко, които кандидатстват за звезда Мишлен.

Според шеф Здравко Койчев – един от майсторите готвачи във Варна, Седмицата на ресторантите е добра възможност заведенията да презентират своите кухни. Специално за фестивала той разработва Европейско и Азиатско меню.

Менютата по регламент са тристепенни. Ние решихме тази година да предложим като комплимент всяко едно от двете менюта за нашите посетители. Те ще бъдат дегустационни порции да опитат нещо по специално, обяснява шеф готвачът.

Тези комплименти се наричат амюз (амюз буш от фр.е.). В меню Европа това е класическата френска лучена супа, а в меню Азия тайландска супа нар. Том юн.

„Амюз буш е подписа на главния готвач представя себе си в малка порция, да кажем хапка“, допълва шеф. Койчев.

Форматът Restaurant week води началото си от преди около 30 години в Ню Йорк. Бързо печели популярност в цяла Америка, а по-късно завладява и Европа. В момента този формат се провежда в над 150 града в света и непрекъснато се развива. В България се провежда за 9-и път.

Подробностите чуйте в репортажа на Олга Добрева:




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Във Варна връчиха отличия на 18 млади учители

Кметът на Варна Благомир Коцев връчи общинското отличие за млад учител за мотивиран и добър старт в учителската професия за 2024 година. На специалната церемония в Община Варна бяха наградени 18 преподаватели от училища и детски градини в различни образователни направления и етапи на предучилищното и училищното образование. Всички носители получиха..

публикувано на 05.11.24 в 14:31

Съвети как да изберем газова уредба за колата

Трябва ви газова уредба, но не знаете как да изберете такава и какви са характеристиките, за които трябва да следите? Няма проблем, на помощ идват специалистите от Сигнус Газ, които ще ви дадат цялата необходима информация и ще споделят важни факти, които трябва да знаете. Тип на двигателя – защо е толкова важен? Едно от най-важните неща, които..

публикувано на 05.11.24 в 11:00
На международното летище

Като птиците: Българските туристи "отлитат" на юг в есенните месеци

С носталгия към лятото, в месеците, в които времето е вече хладно като септември, октомври и ноември, много българи решават да пътуват до по-топлите южни дестинации. Така, освен птиците, родните туристи също "отлитат" на юг през есента.  Сред най-предпочитаните дестинации са Турция, Гърция и Египет, каза за Радио Варна туроператорът..

публикувано на 05.11.24 в 09:37

Изложбата "Спомен за Кирил Аспарухов" откриват във Варна

Фотоизложба "Спомен за Кирил Аспарухов" представят днес във Варна. Експозицията ще бъде открита от 18 часа във Фестивалния и конгресен център, централно фоайе.  Шоуменът, поет и журналист, превърнал се в емблема на морската столица, си отиде на 18 декември 2022 г.  Днес той щеше да отбележи своя рожден ден.  Кирил Аспарухов: "А живота е сцена и тази..

публикувано на 05.11.24 в 08:40

Лесна работа: Какво оставяме на децата си?

Напоследък наблюдавах странни случки. Докато купувах талони за паркиране, служителката любезно ми се оплака, че има много работа. Ако може да не издава фактура, защото това допълнително усложнява напрегнатия й ден. Също, да платя в брой, че отчитането на картовите разплащания е по-времеемко и затрудняващо. Няма да предавам детайлно, но докато слушах,..

публикувано на 04.11.24 в 16:16

Българка, живееща във Великобритания, съживява фолклора с книгите си

Галина Танева живее във Великобритания, тя е родом от село Устрем, което се намира на източния склон на Сакар планина. Танева е автор на поредицата от три романа „Нямата рече“, представя и сборник с разкази „Шепот от Сакар“.  Тя притежава и уникална колекция от старинни носии. По време на представяне на книгите си в Арт салона на Радио Варна, тя ще..

публикувано на 04.11.24 в 15:02

Безплатни урологични прегледи организират във Варна

Университетската болница “Св. Марина” се включва в глобалната инициатива за профилактика и ранно откриване на рак на простатата с безплатни консултации, скрининг прегледи и ехография на пикочо-отделителната система през ноември. Специалистите от Клиниката по урология ще извършват безплатни профилактични прегледи всяка сряда и петък през ноември, от..

публикувано на 04.11.24 в 14:50