Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Майстори готвачи приготвят специалитети за Седмицата на ресторантите във Варна

Варна отново участва във фестивала Седмицата на ресторантите (Varna restaurant week) след близо 2 годишно прекъсване. Кулинарната фиеста ще продължи до 15 май. Броят на заведенията, които се включват в София, Пловдив и Варна е 29. Гостите на фестивала ще имат възможността да опитат по две менюта, специално изготвени от майсторите готвачи за събитието. Цената на куверта е еднакъв навсякъде, като идеята е посетителите да опитат най-много и разнообразни вкусове в различните заведения. Един от организаторите Николай Коев казва, че има засилен интерес на любителите на фестивала след паузата, причинена от пандемията.

„Завръща се със страшна сила, жаждата за социален живот е изявена и се радвам, че успяхме да го направим. Резервациите продължават да валят. Вече са близо 600, отдавна минахме 1000 души и продължават“, разказва Николай Коев.

Всички ресторанти имат желание да участват. Ние като организатори обходихме и обиколихме някъде около 50 ресторанта в трите града. Поканихме всички, които са характерни, интересни, нови ресторанти с нови менюта, които заслужават да бъдат посетени и за наша радост повече от половината се съгласиха - най-добрите, така че гостите ще имат удоволствието да опитат интересни неща. Прекрасни са менютата, допълва организаторът на събитието.

Николай Коев сподели, че в България вече има ресторанти на световно ниво и дори няколко, които кандидатстват за звезда Мишлен.

Според шеф Здравко Койчев – един от майсторите готвачи във Варна, Седмицата на ресторантите е добра възможност заведенията да презентират своите кухни. Специално за фестивала той разработва Европейско и Азиатско меню.

Менютата по регламент са тристепенни. Ние решихме тази година да предложим като комплимент всяко едно от двете менюта за нашите посетители. Те ще бъдат дегустационни порции да опитат нещо по специално, обяснява шеф готвачът.

Тези комплименти се наричат амюз (амюз буш от фр.е.). В меню Европа това е класическата френска лучена супа, а в меню Азия тайландска супа нар. Том юн.

„Амюз буш е подписа на главния готвач представя себе си в малка порция, да кажем хапка“, допълва шеф. Койчев.

Форматът Restaurant week води началото си от преди около 30 години в Ню Йорк. Бързо печели популярност в цяла Америка, а по-късно завладява и Европа. В момента този формат се провежда в над 150 града в света и непрекъснато се развива. В България се провежда за 9-и път.

Подробностите чуйте в репортажа на Олга Добрева:




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Добавка какао към кафето подобрява фокуса и потиска глада

Кафето е нещо повече от обичайната напитка, която приемаме, за да се събудим - то е и важен съюзник на нашето здраве. Многобройни научни изследвания потвърждават благоприятното въздействие на кафето, а повечето от положителните ефекти идват от основната му съставка - кофеина. „Кофеинът е психоактивно, т.е. психостимулиращо, вещество, което влияе на..

публикувано на 31.05.25 в 12:54

Изисквайте информация за продукта и платежен документ, когато пазарувате от открит обект

При посещението на хепънинги, партита и фестивали на предстоящия Ден на детето 1 юни да се избягва пазаруването от обекти с временен характер най-вече на храни и играчки, препоръчват от онлайн платформата „Ние, потребителите“. Рисковете при покупката на храни от временни обекти са предимно свързани с хигиената и качеството, но и с условията за..

публикувано на 31.05.25 в 09:43
Кап.Георги Георгиев с децата му Боряна и Иван

Личен архив на кап.Георги Георгиев представя изложба във Варна

Изложба посветена на „Кап. Георги Георгиев“ ще представи Държавен архив-Варна от 2-ри до 6-ти юни вкл. Тя е посветена на 95 г. от рождението и 45 г., през т.г., от смъртта на легендарния български ветроходец. Изложбата е с оригинални снимки и документи от личния живот и плаванията на капитан Георгиев, вкл. от околосветската му обиколка. Само в..

публикувано на 30.05.25 в 15:35

Тангото се ражда в прегръдката

Връзка. Ако с една дума трябва да се опише тангото, то това е именно връзка. Етимологията на танго може да се търси и в термина „тангента“, т.е. като допирателна, като допир. Връзка между мъжа, жената и музиката – това са трите елемента, които формират танца танго. Това каза Радослава Ангелова, преподавател и тангера в Танго школа Corazón,в..

публикувано на 30.05.25 в 15:34

Варна ще отбележи 2 юни – Ден на Ботев и на загиналите за свободата на България с общоградско поклонение

Денят на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България – 2 юни, ще бъде отбелязан във Варна с общоградско поклонение. Събитието ще се проведе от 10:00 ч. пред паметника на Христо Ботев на Алеята на Възраждането в Морската градина. Ще бъде отслужена заупокойна молитва за загиналите български герои. С военен ритуал ще бъдат положени..

публикувано на 30.05.25 в 15:13

Отказал цигарите от раз: Необходима е силна воля и да издържиш първата седмица

Необходима е воля, за да откажеш цигарите от раз. Важно е да разчиташ на здрава психика да устоиш без да пушиш първата седмица. Това посъветва заклетите пушачи, които искат да се откажат от вредния си навик, 27-годишният Персиян Николов. Пристрастява се още в девети клас, като от тогава пуши по една кутия на ден, разказва Персиян. Първоначално пробва да..

обновено на 30.05.25 в 14:56

13-о издание на турнир по хвърляния "Дионисополис" в Балчик

За 13-а по­ред­на го­ди­на сър­це­то на ле­ка­та ат­ле­ти­ка ще туп­ти в Балчик. “Дио­ни­со­по­лис” 2025 ще бъ­де тур­нир, ка­къв­то не е има­ло до­се­га. Очак­вай­те из­не­на­ди, но­ви фор­ма­ти и не­заб­ра­ви­ми мо­мен­ти, за­що­то та­зи го­ди­на вди­га­ме ни­во­то! За­па­зе­те да­та­та 31 май. Бъ­де­те част от ис­то­рия­та, призовават организаторите от..

публикувано на 30.05.25 в 14:55