Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Майстори готвачи приготвят специалитети за Седмицата на ресторантите във Варна

Варна отново участва във фестивала Седмицата на ресторантите (Varna restaurant week) след близо 2 годишно прекъсване. Кулинарната фиеста ще продължи до 15 май. Броят на заведенията, които се включват в София, Пловдив и Варна е 29. Гостите на фестивала ще имат възможността да опитат по две менюта, специално изготвени от майсторите готвачи за събитието. Цената на куверта е еднакъв навсякъде, като идеята е посетителите да опитат най-много и разнообразни вкусове в различните заведения. Един от организаторите Николай Коев казва, че има засилен интерес на любителите на фестивала след паузата, причинена от пандемията.

„Завръща се със страшна сила, жаждата за социален живот е изявена и се радвам, че успяхме да го направим. Резервациите продължават да валят. Вече са близо 600, отдавна минахме 1000 души и продължават“, разказва Николай Коев.

Всички ресторанти имат желание да участват. Ние като организатори обходихме и обиколихме някъде около 50 ресторанта в трите града. Поканихме всички, които са характерни, интересни, нови ресторанти с нови менюта, които заслужават да бъдат посетени и за наша радост повече от половината се съгласиха - най-добрите, така че гостите ще имат удоволствието да опитат интересни неща. Прекрасни са менютата, допълва организаторът на събитието.

Николай Коев сподели, че в България вече има ресторанти на световно ниво и дори няколко, които кандидатстват за звезда Мишлен.

Според шеф Здравко Койчев – един от майсторите готвачи във Варна, Седмицата на ресторантите е добра възможност заведенията да презентират своите кухни. Специално за фестивала той разработва Европейско и Азиатско меню.

Менютата по регламент са тристепенни. Ние решихме тази година да предложим като комплимент всяко едно от двете менюта за нашите посетители. Те ще бъдат дегустационни порции да опитат нещо по специално, обяснява шеф готвачът.

Тези комплименти се наричат амюз (амюз буш от фр.е.). В меню Европа това е класическата френска лучена супа, а в меню Азия тайландска супа нар. Том юн.

„Амюз буш е подписа на главния готвач представя себе си в малка порция, да кажем хапка“, допълва шеф. Койчев.

Форматът Restaurant week води началото си от преди около 30 години в Ню Йорк. Бързо печели популярност в цяла Америка, а по-късно завладява и Европа. В момента този формат се провежда в над 150 града в света и непрекъснато се развива. В България се провежда за 9-и път.

Подробностите чуйте в репортажа на Олга Добрева:




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Експерт: Почивката в Гърция остава по-скъпа, но и по-предпочитана от българите

Почивката в Гърция все още остава по-скъпа пред тази по родното Черноморие. Много по-изгодни оферти могат да се намерят в нашите хотели. Това каза за Радио Варна шеф Марианна Александрова – асистент в Колежа по туризъм във Варна.  При сравнителен анализ на цените в двете туристически дестинации нощувка за двама в луксозен хотел по родното Черноморие..

публикувано на 30.07.25 в 12:30

Започва инициативата „Опознай Варна“ – посети петте забележителности от 100-те национални туристически обекта

От 1 август започва инициативата „Опознай Варна“ – посети петте забележителности от 100-те национални туристически обекта, организирана от Община Варна. Кампанията  има за цел да популяризира културно-историческите забележителности на територията на общината и се организира по повод 130 години от началото на организирания туризъм в България...

публикувано на 30.07.25 в 12:22

Как да спестим от „Гражданска отговорност“: Нашият поглед върху Boleron

Всяка година хиляди шофьори в България се изправят пред една и съща задача: подновяването на задължителната застраховка „Гражданска отговорност“. За мнозина това е досаден процес, свързан с проучване на различни оферти и административни стъпки. Но дали трябва да е така? В търсене на по-интелигентен подход, решихме да разгледаме отблизо една от..

публикувано на 30.07.25 в 09:00

Започва Международният фолклорен фестивал "Варненско лято"

Над 400 артисти от Сърбия, Унгария, Грузия, Колумбия, Чехия, Молдова и България ще участват в 33-тото издание на Международния фолклорен фестивал (МФФ) „Варненско лято“. Събитието е от 30 юли до 2 август. Фестивалът тази година е посветен на приятелството. Публиката ще може да види четири концерта в Летния театър, които са със свободен вход. Началото..

публикувано на 30.07.25 в 08:08

Безплатните концерти на сцена „Раковина“ продължават и през август

Разнообразна музикална програма и фолклорни танцови изпълнения от български и чуждестранни артисти очакват варненци и гостите на града и през целия месец август. В безплатните концерти на сцена „Раковина“ в Морската градина ще звучат класика, стари градски песни, изпълнения на участници от МФФ „Варненско лято“, певчески групи към различни социални..

публикувано на 29.07.25 в 19:57

Пожарникари от Варна помагат в борбата с огъня в Тополовградско

Трима пожарникари от Първа районна служба във Варна помагат в гасенето на пожарите в Тополовградско. Ивайло Янчев посреща 42-рия си рожден ден на терен. Половината от живота му досега е преминал в борба с пламъците. Избира благородната професия преди 21 години. Обстановката около село Срем остава сложна, сподели той. Работят по график. Нямат пълен поглед..

публикувано на 29.07.25 в 14:49

„Децата избират“ – проект на двама братя за здравословно хранене в училище

В средата на лятната ваканция двама братя създадоха лична, но и обществена кауза „Децата избират“. В основата й е здравословното хранене в училищата, нещо, което липсва, за сметка на всички вредни храни и напитки, които могат да се купят в близост до образователните институции. „Децата избират“ е лична и обществена кауза, родена от..

публикувано на 29.07.25 в 13:55