Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Марцианопол - животът в древния град" или как се става римски легионер за ден

| обновено на 19.07.22 в 16:10

Поредно издание, за първи път само в рамките на ден, на античния фестивал "Марционопол - животът в древния град", ще има на сцената на античния амфитеатър в древната римска колония, днес Девня. Езически ритуали, гладиаторски боеве, пазар на роби - понякога далеч по-образовани от днешното поколение, надбягване с легионерско снаряжение влизат в това издание на фестивала. 

Мястото е в близост до Музея на мозайките в Девня. Входът е свободен.

Няколко реанакторски групи от България и Румъния ще участват в деня на фестивала - 23 юли, каза за Радио Варна един от организаторите Любомир Любомиров.

Малко хора знаят, че Марцианопол, кръстен според легендата на сестрата на император Траян - Марциана, е всъщност един от най-важните градове в някогашната Римска империя, изграден около карстовите т.нар. Девненски извори. Всъщност Марк Улпий Траян е един от най-успешните римски император, останал в историята със огромното си строителство и впечатляващите победи. 

Под неговото управление Римската империя е с най-голяма територия, но по-важното е, че Траян остава в историята като мъдър и умерен владетел. Всеки е чувал за Траяновата колона в Рим - нейно пълно копие (с разгъвки на всяка от сцените - бел.а.) има и в Националния исторически музей на Румъния в Букурещ, или за прохода Траянови врата. Името на император Траян обаче се свързва със построяването на Античния театър в Пловдив.

"Според Константин Иречек името на победителя на даките Траян придобива толкова гръмка известност между славяните, че той е причислен към славянските богове. В апокрифи като "Ходене на Богородица по мъките" е записано, че в числото на боговете езичниците смятат и хора като „Троян, Хърс, Велес и Перун“ и е налице забележка, че Троян бил „цар“ в Рим", разказва Любомиров.
Траян или Троян, царят с магарешки или кози уши от народната приказка, е митологичен персонаж в южнославянския фолклор. 

Макар да звучи невероятно, в Марцианопол, разположен предимно под сегашния девненски кв. "Река Девня", е намерено в началото на XX век едно от най-големите в света съкровища от сребърни монети. Техният брой е повече от 100 хиляди, а повечето са сечени именно в античния Марцианопол.

Градът е бил и столица и на римската провинция Долна Мизия, сочат още историческите извори.

Изненадата в това издание на "Марцианопол - животът в древния град" е демонстрацията на "битката за Марцианопол", както и фокусирането върху легионерския живот. Разбира се, няма да бъде пропусната и една от най-любопитните атракции - пазарът на роби, вкл. на тъщи, допълва Любомир Любомиров. 

За първи път обаче в днешна България ще има възтановка на римска сватба - с истински младоженци, на които им предстои да сключат граждански и църковен брак след по-малко от три седмици.

Повече за живота в античния Марцианопол, пресъздаден през 2022 г. може да чуете в звуковия файл.




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

За създаване на три нови социални услуги ще кандидатства Община Варна

Община Варна ще кандидатства за създаване на три нови социални услуги. Две от тях са свързани с резидентна грижа за пълнолетни лица с интелектуални затруднения . Предвидено е също да се създаде център за специализирана подкрепа за хора с увреждания и техните семейства, стана ясно на днешното заседание на ПК „Социални дейности и жилищна политика“, на..

публикувано на 19.09.24 в 17:19

Над 2 милиона лева от общината за "Градски транспорт" във Варна

2 милиона и 400 хиляди лева допълнително финансиране ще осигури община Варна на „Градски транспорт“. Това решиха съветниците от постоянната комисия по „Финанси и бюджет“ към Общинския съвет. Около час продължи обсъждането на ситуацията с дружеството. Изпълнителният му директор Николай Антонов обясни: "Внесохме това писмо, с което искаме..

публикувано на 19.09.24 в 17:04
Антон Славчев

Антон Славчев остава начело на Антикорупционната комисия

Депутатите решиха, че Антон Славчев остава начело на Антикорупционната комисия, съобщава БНР.  Преди да гласуват около пет часа депутатите обсъждаха дали Славчев да бъде освободен от длъжност като изпълняващ функциите на председател и член на Комисията за противодействие на корупцията и на Комисията за отнемане на незаконно придобитото..

публикувано на 19.09.24 в 16:27

Росен Карадимов: Тежка спекулация е, че хартията на БНБ за изборите не отговаря на стандартите

Целта на нашето правителство е да осигурим материално-техническата обезпеченост на предстоящите избори, да осигурим максимална прозрачност на изборния процес, за да може да се повиши избирателната активност. Това заяви в Областната администрация във Варна министърът на иновациите и растежа. Росен  Карадимов, който е координатор по изпълнението на..

публикувано на 19.09.24 в 15:55

Голям интерес в област Добрич към дейностите по сдвояване на пациентското досие с мобилно устройство

Мобилното приложение "еЗдраве" осигурява на всеки българин възможността за персонализиран достъп до личното му електронно здравно досие.  Най-важното, което трябва да знаят желаещите, е, че за да бъде сдвоено здравното им досие с мобилния телефон, се изисква единствено да инсталират предварително приложението, което се случва напълно безплатно от..

публикувано на 19.09.24 в 15:34
Авиобаза

Военната прокуратура разреши черната кутия на разбилия се самолет да замине за Чехия

Черната кутия на катастрофиралия край авиобаза "Граф Игнатиево" самолет е изискана с официално писмо от Министерство на отбраната и от прокуратурата ще дадат разрешение още днес да бъде изпратена в завода-производител в Чехия. Това съобщи за Радио Пловдив военноокръжният  прокурор майор Христо Анчев.  По думите му, след издаването на това..

публикувано на 19.09.24 в 15:20

Кметът на Добричка община поиска среща със служебния премиер за свикване на местен референдум

Кметът на Община добричка Соня Георгиева е поискала среща със служебния-министър председател Димитър Главчев заради искането ѝ за свикване на местен референдум по повод изграждането на вятърни електроцентрали на територията на общината. Решението на Общинския съвет за допитване до жителите относно инвестиционните намерения за ветроенергийни паркове..

публикувано на 19.09.24 в 15:00