Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Организаторите на Фермерския пазар в Балчик: Съхраняваме автентичния български вкус

На 18 юни от 15.00 часа фермерският пазар на малки производители на екологично чиста храна се завръща в Балчик, в началото на крайбрежната алея, с подкрепата на Общината, съобщи Пепа Рашева – представител на организаторите от кооперация Хранкооп.
„Това е третият летен сезон, който стартираме и както предходните години, изложенията ще се състоят всяка събота, в следобедните часове. Основното ни звено участници са малки земеделски стопани, производители и занаятчии от добруджански регион, затова и изложенията ни се наричат „Вкусът на Добруджа“. Разбира се, включват се производители от Североизточна и цяла България, като свързващата и задължителна нишка е  личното производство и предлагане на чисти, натурални продукти“, сподели координаторът Пепа Рашева – председател фондация „Добруджа – история, традиции, култура“. Броят на участниците всеки път е различен. Организаторите се стремят да предложат разнообразна гама продукти. Това са млечни продукти, месни и рибни деликатеси, особено голям набор от мед и пчелни продукти, сезонни зеленчуци и плодове, студено пресовани масла, класически и плодови вина, готови сладкарски изделия от фермерски продукти, етерични масла, натурална козметика, ръчно изработена керамика и много други изделия от естествени материали. „Всичко е изработено от сръчните ръце на нашите участници. Често организираме и работилнички,  за да могат деца и възрастни да изпробват своята сръчност“ – поясни тя.
 Госпожо Рашева, отчитате ли интерес в тези две години, в които се представяте в Балчик?
Да, миналата година забелязахме, че интересът на румънските туристи нарасна и те идваха целенасочено, знаейки какво предлагаме и търсейки точно това. Иска се време, търпение и постоянство, за да направим това събитие устойчиво и смятам, че с общи усилия го постигаме.
Нетрадиционните неща, които можем да опитаме и видим?
При нас всичко е традиции. Може би позабравени,  малко осъвременени, но наши, български традиции. Нашите производители съзнателно се стремят да  ги прилагат  в работата си и точно това е ценното на фермерския пазар, че съхраняваме автентичния български вкус в различните му аспекти.
С какви трудности се сблъскват малките екопроизводители на фона на растящите цени?
По принцип пред тях винаги са стоели много препятствия, но в последните две години стана още по-трудно. Определено високите цени на електричество и горива са нещото, което ги затруднява най-много, защото това оскъпява продукцията, реализацията, а в същото време покупателната способност на населението намалява. Някои от тях са на ръба на фалит и оцеляват буквално с цената на непосилен труд.
„За чиста храна“ е девизът на малките производители, които посрещат лично своите потребители в Балчик. А каква е останалата продукция, която си купуваме?
Не бих си позволила да давам оценка за всички предлагани стоки, нека всеки сам да преценява на кого да гласува доверие. Ние редовно проверяваме със специална апаратура качеството и нормите на продукцията. Обединили сме се около идеята за чиста храна, защото вярваме, че това е единственият начин да съхраним както природата, така и здравето си. Това  всъщност е девизът, с който преди 10 години стартира дейността си екипът на кооперация Хранкооп в София и чиито идеи залегнаха при създаването на фермерските пазари в Добрич и Балчик. 
Не се ли стеснява кръгът на участниците и оскъпява продукцията за потребителя?
Кръгът винаги е бил тесен, защото това не е масово производство. То е по-скоро бутиково, ако мога така да се изразя. Ако беше стандартно и масово, нямаше да предизвиква такъв вид интерес в редовните ни посетители, нямаше да привлича вниманието на туристи и вероятно нямаше изобщо да си говорим сега с вас. За радост все по-често млади хора се заемат точно с този вид производство. Това е култура. Култура,  която ние развиваме. Към днешна дата цените на нашите фермерски пазари са дори по-ниски, сравнени с някои вериги, които са известни с промоционалната си политика. Малките производители се опитват да не завишават драстично цените, опитвайки се да влязат в положението на редовните си клиенти.
Колко по-скъпи плодове и зеленчуци купуваме това лято според вас?
След стряскащото повишаване вече забавят темпо и се изравняват с миналата година по това време.
Какви са целите ви за тази година?
Целите, които си поставихме, са както в самото начало. Да направим Фермерски пазар Балчик интересна туристическа точка за гостите на града, с което да допринесем към стратегията за туризъм на Община Балчик и в същото време да бъдат подпомагани местни производители и занаятчии, което като цяло съдейства за развитието на регионалната икономика. Искам да припомня, че за тази наша съвместна дейност, Община Балчик бе наградена през 2020г. на конференцията „Достъп до добра храна“, която се провежда под патронажа на Министерство на земеделието и храните.
Подробностите чуйте в звуковия файл:




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Мисия възможна ли е разширението на пътя Варна-Добрич?

Все още не е ясно дали е започнала работата по проекта за разширение на пътя Варна – Добрич. Пари за тази цел са предвидени в държавния бюджет за 2024 година. Това съобщи за Радио Варна депутатът от БСП от Добрич Мая Димитрова. Тя е задала въпрос до министъра на регионалното развитие и благоустройството във връзка с това на какъв етап е..

публикувано на 07.07.24 в 13:21

Атина е в топ 10 туристически дестинации на американците

От храмовете в Япония и термалните бани в Унгария до Цикладските острови в Гърция - това лято американските туристи са навсякъде, а Атина е сред 10-те най-желани от тях дестинации. С поскъпването на долара стойността на парите в джобовете на американците сякаш ги отвежда още по-далеч...

публикувано на 07.07.24 в 11:20

Почитаме света великомъченица Неделя

Света мъченица Неделя е родена в Мала Азия. Още от детството се посветила на Бога и решила цял живот да пази целомъдрие. Много младежи търсели нейното съгласие за брак, но тя на всички отказвала с думите, че се е сгодила за Христа и иска да умре девица. Тогава един младеж от знатно семейство, обиден от нейния отказ, съобщил на император..

публикувано на 07.07.24 в 09:11
Крепостта Овеч

Най-дългото българско знаме ще бъде разпънато на крепостта Овеч край Провадия

През 2018 година в Плевен деца ушиха 740-метров национален трибагреник. Знамето е носено в тържествено шествие през центъра на града по време на празненствата за 3 март. Това е неофициален рекорд за най-дълго българско знаме. Тази неделя, обаче, той ще бъде подобрен. Инициативата е на клуб по народни танци от Варна, ушили още по-дълъг..

обновено на 07.07.24 в 08:46

"Плувно лято" в Каварна

„Плувно лято – 2024 г“ се провежда в община Каварна през месец юли. Смените са четири и в тях се обучават на плувни умения деца от първи до четвърти клас от СУ „ Ст.Караджа“ и ОУ „ Й.Йовков“. Първа смяна приключи успешно с 18 деца от първи и втори клас, водени от Галя Тодорова – учител в СУ..

публикувано на 07.07.24 в 08:28

20-та годишнина празнува Комплекс от социални услуги „Радост“-Варна

С открит урок, празник с балони и много изненади отбеляза 20-та си годишнина Комплекс от социални услуги „Радост“-Варна. Екипът му предоставя помощ на деца със специални потребности, от 2 до 18 години. А за родителите им – консултиране и посредничество.  „Общностна работа“ е може би най-важната за децата и семействата, които често попадат в..

публикувано на 06.07.24 в 10:00

Световен ден на целувката

6 юли е световният ден целувката. Идеята целувката да си има "Международен празник" идва първо на британците, които забелязали, че хората като че ли забравят да се целуват.  Удоволствието от целувката е може би най-интимното чувство, което всеки може да изпита. Но..

публикувано на 06.07.24 в 08:25