Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Хосен: Да празнуваме чрез езика на хармонията

Проф. Марио Хосен
Снимка: sofiaphilharmonic.com

Чрез езика на изкуството, искаме да покажем, че Европа е обединена. Това каза в интервю за Радио Варна артистичният директор на Международния музикален фестивал „Варненско лято“ проф. Марио Хосен. Обединението проф. Хосен го обяснява и с избора на музикантите, които са подбрани и по-късно поканени да музицират на варненските сцени. „Нашият организационен тийм усети значимостта да определим фигура, която да е обединяваща за посланието, което има един такъв голям фестивал като „Варненско лято“. Поканихме маестро Микола Дядюра, който е главен диригент на Националната филхармония на Украйна, емблематична фигура! Беше едно добро стечение на обстоятелствата, че точно в този период – на откриването на фестивала, той беше свободен и прие с огромно удоволствие поканата ни“, разказа артистичния директор на ММФ „Варненско лято“.

Като много интересна определи програмата на тазгодишния ММФ „Варненско лято“, артистичният му директор. Идеята при подбора на произведенията и музикантите е била да се покаже, „че на един фестивал хората празнуват... Фестивалът е събитие, което не може да се случи ежедневно“. Проф. Хосен припомни, че през цялата година има великолепни концерти във всички европейски културни центрове, включително и във Варна, но че „в случая организираме, правим нещо, което е трудно реализируемо в същността си – постигането на една симбиоза между музикантите на варненската опера и представителите на националната филхармония на Украйна.“

Традицията фестивалът да бъде открит с рапсодия „Вардар“ ще бъде спазена, като солист ще бъде самият артистичен директор на ММФ „Варненско лято“. „Подбрал съм рядко изпълнявана версия на музикалното произведение, но любима на Панчо Владигеров“, обясни проф. Хосен.

В програмата на откриването на фестивала /25.06.2022 г., 20.00 ч., Държавна опера - Варна/ е включен и тройният концерт за цигулка и виолончело на Бетовен.

Солисти ще бъдат легендата на корейската цигулкова школа - Донг Сук Канг, австрийският пианист Флориан Крумпьок – високо ценен интерпретатор на Бетовен, както и българската виолончелистка, професор във Виенския частен музикален университет Лилия Байрова – Шулц. На публиката при откриването ще бъде представена и творба на Дворжак - Симфония №9 „Из Новия свят“.

„Няма нищо по-хубаво от това да празнуваме откриването на фестивала „Варненско лято“ чрез езика на хармонията; чрез гостите от Украйна, с което показваме, че ние творим с надеждата за една обединена Европа, в която да живеем всички заедно в мир. Руските артисти също са част от тази обединена Европа. Неслучайно заключителният концерт на „Варненско лято“... през октомври /с една много интересна програма/ ще бъде под палката на диригента на Симфоничния оркестър на БНР Марк Кадин и със солист – една наистина голяма фигура на руското изпълнителско изкуство, пианистът Александър Гиндин“, разказа Марио Хосен. Той припомни, че Александър Гиндин е пианист, канен от най-значимите европейски фестивали, включително от ВВС proms. Ние от фестивала „Варненско лято“ не правим разлика между музикантите. Руските творци са винаги добре дошли, те са част от европейската култура. Надявам се цялата тази лудост на политиката да намери някакво решение. В момента най-трудно в света е за украинските и руските творци“, смята още Хосен.

Радио Варна припомня, че Международният музикален фестивал “Варненско лято” e първият музикален фестивал в България. Основан е през 1926 г., непосредствено след официалното откриване на Морските бани във Варна. Емблематични личности от тогавашното варненско общество, между които композиторите Панчо Владигеров и Добри Христов, поставят началото на първите в страната народни музикални тържества, които впоследствие се превръщат в най-големия Международен музикален фестивал в България.

Откриването на тазгодишното издание е утре, 25 юни, от 20 ч. на Основна сцена в Драматичния театър.

Симфоничният оркестър на Държавна опера Варна традиционно е домакин на този концерт, към него тази година ще се присъединят и гост-музиканти от Украинската националната филхармония в Киев.

В звуковия файл можете да чуете още какво каза Марио Хосен пред Кремена Георгиева:




По публикацията работи: Веселина Божинова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Румен Генов: Силата на спортния журналист е личният контакт със спортисти и треньори

2 юли е Международен ден на спортния журналист. Отбелязва се от 1995 г. по инициатива на Международната асоциация на спортната преса.  Първият конгрес на асоциацията е проведен в Париж от 1 до 3 юли 1924 г. с участието на представители на 29 държави.   Спортната журналистика отразява социалните и професионалните аспекти на спорта...

обновено на 02.07.24 в 17:10

Richie Faulkner (JUDAS PRIEST): Дъщеря ми е най-големият фен на JUDAS PRIEST

Интервю с Richie Faulkner (JUDAS PRIEST, ELEGANT WEAPONS) Повече от 50 години британските хеви метъл легенди JUDAS PRIEST пазят и разпространяват хеви метъла по целия свят. Само преди няколко месеца Боговете на метъл издадоха поредния урок по хеви метъл – техният „Непробиваем щит”. И той е точно такъв, категоричен е китаристът Richie Faulkner...

публикувано на 02.07.24 в 16:10

Oscar Dronjak (HAMMERFALL): Ние бяхме там!

Интервю с Oscar Dronjak (HAMMERFALL) През август шведските хеви метъл маниаци HAMMERFALL ще издадат 13-тия си студен албум „Avenge the Fallen”. Преди това обаче групата ще участва и на фестивала в село Могилово – „Midalidare – Rock In The Wine Valley” (12-14 юли). Oscar Dronjak, китарист, основател и основен композитор на HAMMERFALL даде..

публикувано на 02.07.24 в 15:45

Богословът Иван Йовчев: Патриарх Даниил ще бъде консенсусна фигура

Патриарх Даниил е избран за глава на Българската православна църква. Той е досегашен Видински митрополит. Изборът е факт след изключително оспорвано гласуване в два тура. Новоизбраният патриарх Даниил е диалогична личност, със сигурност той ще бъде една консенсусна фигура. Погрешно се артикулира в общественото пространство, че е краен в решенията си...

публикувано на 02.07.24 в 08:30

Robin McAuley (MICHAEL SCHENKER FEST, BLACK SWAN, екс-MSG): Винаги трябва да си професионалист

Интервю с Robin McAuley (MICHAEL SCHENKER FEST, BLACK SWAN, екс-MSG) По традиция на 30 юни срещу 1 юли на много места в страната посрещаме единствения и неповторим Джулай морнинг. На Камен бряг също, както традицията повелява - има концерт.  Тази година първото юлско слънце дойде с  ERIDAN с вокалиста на Michael Schenker и BLACK SWAN Robin..

публикувано на 01.07.24 в 08:30
Зеница Филипова

Зеница Филипова: Бог ще посочи правилния духовен водач на България!

Зеница Филипова работи в храма "Свети Атанасий" във Варна. Тя е от първия випуск жени богослови, тогава ректор  на духовната академия е бил патриарх Неофит. Нейни състуденти са митрополитите Николай и Наум.  По професия е учител, филолог, но на 40 години решава да се посвети на богословието и на служението на Бог. Надява се коментарите за..

публикувано на 29.06.24 в 12:25

„СИГНАЛ Symphonic“ с премиера във Варна

Група Сигнал представя за първи път във Варна програмата „СИГНАЛ Symphonic“ заедно с Русенска филхармония .  Проектът бе представен с грандиозен успех в Зала 1 на НДК в края на миналата година по повод творческия юбилей на бандата и включва най-големите  ѝ  хитове в нов и различен вариант. Повече за предстоящото събитие може да чуете в прикачения..

публикувано на 28.06.24 в 08:10