Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Световният фестивал на анимационния филм във Варна чества 90-годишнината на проф. Иван Веселинов

Като част от отбелязването на 90-годишнината на проф. Иван Веселинов е и изложбата с негови плакати, правени между 1982 г. и 1987 г. и посветени на Световния фестивал на анимационния филм във Варна, на Националния преглед на анимационно кино в Добрич (тогавашният Толбухин), както и на 40-годишнината на българската анимация. 

"Със своята освободена и същевременно изразителна рисунка, със своя направен с артистичен замах жив и сочен контур, създаващ странни, но същевременно весели и близки до стилистиката на карикатурата изображения, притежаващи дори и някакъв вид монументалност, със своя тясно свързан с характера на рисунката раздвижен шрифт, тези високохудожествени творби представляват едни от най-добрите образци на българското плакатно изкуство. Техният своеобразен и необичаен колорит се доближава до палитрата на попарта, а изображенията в тях, със своята умела стилизираност и вплетените в тях остроумни гегове, радват и привличат окото на зрителя и днес. Тези плакати са и своеобразен документ на тогавашното време. Със закодираната в техните чудати пиктограми художествена памет, както и със завладяващата и неостаряваща модерност на авторовия почерк, те си осигуряват и своето неотменимо място в бъдещето на нашата национална култура."

Пенчо Кунчев

Светлана Вълкова разговаря с проф. Иван Веселинов, интервюто е от архива на предаването за култура "Гравитация нула":

Иван Веселинов е художник, карикатурист, режисьор и сценарист на анимационни филми. Роден е на 22 март 1932 г. в ловешкото село Крушуна. Завършва ветеринарна медицина и работи известно време като ветеринарен лекар.

През 1968 г. завършва приложна графика в Художествената академия при проф. Александър Поплилов. От 1997 г. е преподавател в Нов български университет в департамент „Кино, реклама и шоубизнес“. Той участва в подготовката на бъдещите професионалисти като лектор, сценарист и ръководител на студентски филми, получили наши и чужди отличия. През 2003 г. е удостоен със званието "Почетен професор на Нов български университет" за заслуги към университета и българското анимационно кино.

Член е на Съюза на българските художници от 1976 г., както и на Съюза на българските филмови дейци. Автор е на десетки анимационни филми, работи в областта на илюстрацията и оформлението на различни издания. Носител е на поредица значими национални и международни награди като сценарист, художник и режисьор.

През 1971 получава "Златна палма" от Международния филмов фестивал в Кан за най-добър късометражен филм за "Малка дневна музика", а през 1970 г. "Сребърен дракон" на филмовия фестивал в Краков за "Наследници".

През 1980 г. Иван Веселинов получава награда за световно постижение в областта на детските филми от Lincoln Center, Ню Йорк, връчена от Ленърд Бърнстейн, за филма "Ръчичка-ръкавичка". А през 1985 г. взима награда за "Страх" в Краков, Полша, където призът му е връчен от Кшищоф Зануси.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Еколагер в Езерец: обучение по пчеларство за млади природозащитници

Сдружение „Обществен център за околна среда и устойчиво развитие“ организира еколагер в с. Езерец, община Шабла,от 29 август до 1 септември. Около 10 педагози, аниматори, еколози и младежи ще се обучават да изработват сламен кошер, ще участват в практически пчеларски дейности и ще видят отблизо какви са необходимите грижи за отглеждането на..

публикувано на 23.08.24 в 10:02

200 години от създаването на Рибния буквар - акцент в 10-ото издание на международния форум "Българско наследство" в Балчик

Национален исторически музей гостува в Балчик с изложбата "200 години от създаването на Рибния буквар на д-р Петър Берон". Тя ще остане в Мелницата в Белия град до края октомври, съобщи Маруся Костова – директор на международния форум „Българско наследство“, в рамките на който се откри изложбата и която даде начало на международната проява. Тя е..

публикувано на 22.08.24 в 13:39

Международният кинофестивал „Любовта е лудост" започва на 23 август

Международният филмов фестивал „Любовта е лудост“ превръща Варна във филмова столица от 23 август до 1 септември, включвайки в програмата си най-новите филми, номинирани или спечелили награди в международни фестивали, съобщават от общинския пресцентър. Официалното откриване на фестивала е на 23 август от 19:00 ч. в зала 1 на Фестивалния и конгресен..

публикувано на 21.08.24 в 19:20

В Добрич набират участници за конкурса "Млад творец"

Фондация „Добруджа – история, традиции, култура“ набира желаещи за участие в конкурса „Млад творец“. Заявки могат да подават творци в различни области – бижута, дрехи, чанти, изработване на предмети от хартия, дърво и други. Инициативата се финансира от Община Добрич. Право на участие  в конкурса „Млад творец“, организиран от фондация „Добруджа –..

публикувано на 21.08.24 в 16:14
автор: Васил Василев

Изложба “Море” в Зала “Ателие Георги Велчев”

Август е месецът на традиционната изложба “Море” в Зала „Ателие Георги Велчев“ на Художествения музей „Георги Велчев“, филиал на Градската художествена галерия “Борис Георгиев” - Варна.  Откриването на изложбата е на 22 август от 18:00 часа.  Експозицията може да се види до 21 септември 2024 г. 12 изявени автори, свързани с Варна, е..

публикувано на 21.08.24 в 11:28

Отиде си Росен Статев

Градската художествена галерия "Борис Георгиев" във Варна съобщи, че на 60-годишна възраст, след боледуване, си е отишъл Росен Статев.  Росен Статев започва работа в Галерията през 1988 г. при емблематичния директор Ванко Урумов, с когото го свързва дълбоко уважение и приятелство. През годините работи с много варненски и гостуващи художници и се..

публикувано на 20.08.24 в 15:16

"Покана за танц" от Венета Нейнска и Иван Стайков

Цигуларят Иван Стайков и пианистката Венета Нейнска канят публиката на поредица концерти в Шабла, Варна, Созопол и Бургас. На тях те ще представят най-прочутите танци от класическата музика. Програмата "Покана за танц" е част от лятното турне на популярната в София поредица "Концерт с история". При нея освен изпълненията, музикантите запознават..

публикувано на 20.08.24 в 10:29