Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Защо цените у нас са по-високи от тези в Западна Европа?

Снимка: pixabay


След края на лятото, отпуските и пътуванията, социалните мрежи у нас се напълниха със снимки, които показват по-ниски цени на основни хранителни продукти в страните от Западна Европа в сравнение с България. Един от примерите е двойно по-ниска цена на марка френско масло в Париж в сравнение с идентичен супермаркет във Варна. Вносителят на продукти от търговската марка не пожела да отговори на въпросите на Радио Варна как е калкулирана крайната цена. Коментарът направи Богомил Николов от Асоциация „Активни потребители”.

Ценовите равнища във всяка една икономика са функция от няколко фактора – конкуренцията на съответния пазар, равнището на доходите и съответно търсенето, което се генерира.”

Николов припомни, че неведнъж от Асоциацията са давали примери за една съща стока в една и съща верига, която има една цена в Кипър и съвсем различна в Лондон. Разликата се получава заради обема на пазара.

"Не е случайно, че в Германия цените на сходни продукти са най-евтини и белгийците всяка събота правят опашки пред немските магазини".

Богомил Николов каза още, че не може да искаме чудеса в пазари с по-малка логистика и по-малка конкуренция. Ако искаме максимално справедливи цени, трябва да осигурим свобода на пазара.

"Да се върна на темата за маслото – ако един производител или търговец реши да повиши много цената си, то това е негово право. Но това дава шанс на конкурентите му, т.е. ние би трябвало да се пренасочим да купуваме от другите търговски марки и той много скоро ще разбере, че стратегията му е грешна и ще поправи ценовите си равнища. Това е логиката, която движи пазара."

Целият разговор с Богомил Николов чуйте в прикачения звуков файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Православната църква почита св. Пимен Зографски - покровител на българските художници

На 3 ноември възпоменаваме преподобни Пимен Зографски, наричан още и Софийски. За живота и делото на св. Пимен знаем от достигналото до нас житие, писано от ученика му Памфилий – открито в началото на 30-те години на ХХ век в библиотеката на Зографския манастир в Атон. Според житието, свети Пимен е роден около 1545 г. в София. Като млад учил четмо и..

публикувано на 03.11.25 в 08:31

Изчезнал преди повече от 10 години мъж, обявен за починал, е открит жив в Пирин

Изчезнал преди повече от десетилетие мъж от Русе, който е бил обявен за починал, е открит жив в Пирин планина. Той е бил намерен от служители на Паркова дирекция „Пирин“, които забелязали палатка извън обозначените зони и извършили проверка. При опита да установят самоличността му, мъжът реагирал агресивно, което наложило намесата на полицията. След..

публикувано на 02.11.25 в 10:49
Радомир, Миша и Елина Райнова от Сдружение

Фестивалът на адаптираните спортове за хора с увреждания "Щък тук-там: Адаптирай се!" за първи път и в училище във Варна

На 1 ноември във Варна ще се състои  третото издание на фестивала на адаптираните спортове за хора с увреждания „Щък тук-там: Адаптирай се!” Събитието е в събота от 12 до 16 часа на входа на Морската градина . Вход свободен. Денят не е избран случайно. Посланието за празника на народните будители към всички варненци и гости на града е..

публикувано на 01.11.25 в 10:00

Най-честите сигнали в Инспекцията по труда във Варна са за неизплатени заплати и неправомерни уволнения

Най-честите сигнали в Инспекцията по труда във Варна са свързани със забавени трудови възнаграждения и неправомерни освобождавания от работа. Това каза директорът на Инспекцията. Десислава Драгнева  При неизплатени заплати издаваме задължителни предписания и налагаме санкции, ако те не се изпълнят. Но при незаконно уволнение работникът трябва да заведе..

публикувано на 31.10.25 в 19:52

Братята Цветомир и Стефан Добреви - за морската храна с любов

Цветомир Добрев и Стефан Добрев са двама братя-кулинари, за които кулинарията е потомствен занаят, а отношението към морската храна - специално. Двамата добиха популярност от кулинарно предаване, имат много почитатели в социалните мрежи, където и двамата правят съпричастни своите последователи с магията на морската кухня и тънкостите в нейното..

публикувано на 31.10.25 в 14:20

"Лайкфабрика" или как лайковете се превръщат в новата валута за труд, идеи и креативност

Двудневна креативна лаборатория "Лайкфабрика" ще се проведе на 1 и 2 ноември в споделено  пространство в централната част на Варна. В нея креативни младежи учат как да използват социалните медии и изкуствения интелект не за забавление, а за развитие, изява и идеи с кауза. Това обясниха за Радио Варна и предаването "Новият ден" Н урхан..

публикувано на 31.10.25 в 12:35

Ден на отворените врати в Института по океанология във Варна

Институтът по океанология "Проф. Фритьоф Нансен" към Българската академия на науките обявява Ден на отворените врати по случай Международния ден на Черно море от 10 до 16 часа днес.  Екипът на Института кани всички граждани, ученици, студенти, любители на морската наука и природата.  Ще можете да разгледате лаборатории към различните секции на..

публикувано на 31.10.25 в 08:48