Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Полезни ли са аминокиселините като хранителни добавки?

Аминокиселините са изключително популярни в света на хранителните добавки, особено когато става въпрос за изграждане и възстановяване на мускулите. И това никак не е случайно.

Аминокиселините участват в различни процеси в тялото и допринасят за това да се чувстваме здрави и енергични. Знаете ли, че има повече от 20 аминокиселини и не всички те имат еднаква стойност и важност? А знаете ли също така, че някой си ги произвеждаме сами, а други получаваме от храната и добавките?

Когато говорим за аминокиселини, си струва да подчертаем следните техни функции:
·  Формират клетъчната структура
·  Подпомагат синтеза на хормони и протеини
·  Улесняват глюконеогенезата, което е важно за осигуряване на енергия за тялото ни
·  Участват в транспорта на метаболити и йони
·  Характеризират се с ензимна активност
·  Допринасят за имунитета
·  Подпомагат регенерацията на мускулна тъкан
·  Намаляват умората
·  Повишават концентрацията.

Всичко това е важно за всеки от нас, но може да бъде решаващо при активните спортисти.

Аминокиселините също така се делят: есенциални и неесенциални. Има и полу-есенциални.

Есенциални аминокиселини

Има няколко вида, но само 9 се считат за незаменими, защото не могат да бъдат синтезирани от тялото и следователно трябва да бъдат получени от храната или хранителните добавки.

Най-силно се открояват аминокиселините с разклонена верига ВСАА: левцин, валин и изолевцин. Те са активни участници в протеиновия синтез и поддържането на растежа на мускулната маса.

Неесенциални аминокиселини

Тяхното обозначение не бива да ви подвежда. Те също са от съществено значение за осигуряване на правилното функциониране на тялото ни. Въпреки това, тъй като можем сами да ги синтезираме, не е задължително да ги приемаме чрез храната или като добавки.

Полу-есенциални аминокиселини

Кога есенциалните аминокиселини стават есенциални? При заболяване или в стресови ситуации синтезът на някои аминокиселини може да бъде нарушен и поради това те трябва да бъдат набавени.

Приемът на добавки с аминокиселини е важен за всеки спортист, тъй като по време на усилена тренировка съдържанието на някои от тях намалява. Този естествен процес напълно оправдава необходимостта от добавки не само за добри спортни резултати, но и за крепко здраве.

За активно спортуващите ВСАА са най-важни поради тяхната тясна връзка със синтеза на протеини. Те могат да се приемат дълго време без никакви рискове.

Глутамин и аргинин са сред най-популярните продукти в света на добавките.

Аргининът и добавките с аргинин са широко използвани в бодибилдинга, тъй като влияят на нивата на азотен оксид. Те позволяват по-добро разпределение на кислород и хранителни вещества към мускулите, което спомага за улесняване на интензивното напомпване.

Глутаминът пък е в изобилие в нашето тяло, но запасите му се изчерпват по време на тренировка и затова е нужно да го допълваме.

Сред основните му функции се открояват:

·  Укрепване на имунната система

·  Възстановяване на мускулната тъкан

·  Борба с разрушаването на мускулите

·  Подкрепа на анаболизма.

Която и добавка с аминокиселини да изберете, винаги се придържайте към препоръчаните от производителя дневни количества. Консумацията на твърде много определени аминокиселини може да блокира усвояването на други не по-малко важни аминокиселини.

Възможни са и някои лекарствени взаимодействия, ефектът от които е добре да обсъдите с лекаря си.


По публикацията работи: платена публикация

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Мисия възможна ли е разширението на пътя Варна-Добрич?

Все още не е ясно дали е започнала работата по проекта за разширение на пътя Варна – Добрич. Пари за тази цел са предвидени в държавния бюджет за 2024 година. Това съобщи за Радио Варна депутатът от БСП от Добрич Мая Димитрова. Тя е задала въпрос до министъра на регионалното развитие и благоустройството във връзка с това на какъв етап е..

публикувано на 07.07.24 в 13:21

Атина е в топ 10 туристически дестинации на американците

От храмовете в Япония и термалните бани в Унгария до Цикладските острови в Гърция - това лято американските туристи са навсякъде, а Атина е сред 10-те най-желани от тях дестинации. С поскъпването на долара стойността на парите в джобовете на американците сякаш ги отвежда още по-далеч...

публикувано на 07.07.24 в 11:20

Почитаме света великомъченица Неделя

Света мъченица Неделя е родена в Мала Азия. Още от детството се посветила на Бога и решила цял живот да пази целомъдрие. Много младежи търсели нейното съгласие за брак, но тя на всички отказвала с думите, че се е сгодила за Христа и иска да умре девица. Тогава един младеж от знатно семейство, обиден от нейния отказ, съобщил на император..

публикувано на 07.07.24 в 09:11
Крепостта Овеч

Най-дългото българско знаме ще бъде разпънато на крепостта Овеч край Провадия

През 2018 година в Плевен деца ушиха 740-метров национален трибагреник. Знамето е носено в тържествено шествие през центъра на града по време на празненствата за 3 март. Това е неофициален рекорд за най-дълго българско знаме. Тази неделя, обаче, той ще бъде подобрен. Инициативата е на клуб по народни танци от Варна, ушили още по-дълъг..

обновено на 07.07.24 в 08:46

"Плувно лято" в Каварна

„Плувно лято – 2024 г“ се провежда в община Каварна през месец юли. Смените са четири и в тях се обучават на плувни умения деца от първи до четвърти клас от СУ „ Ст.Караджа“ и ОУ „ Й.Йовков“. Първа смяна приключи успешно с 18 деца от първи и втори клас, водени от Галя Тодорова – учител в СУ..

публикувано на 07.07.24 в 08:28

20-та годишнина празнува Комплекс от социални услуги „Радост“-Варна

С открит урок, празник с балони и много изненади отбеляза 20-та си годишнина Комплекс от социални услуги „Радост“-Варна. Екипът му предоставя помощ на деца със специални потребности, от 2 до 18 години. А за родителите им – консултиране и посредничество.  „Общностна работа“ е може би най-важната за децата и семействата, които често попадат в..

публикувано на 06.07.24 в 10:00

Световен ден на целувката

6 юли е световният ден целувката. Идеята целувката да си има "Международен празник" идва първо на британците, които забелязали, че хората като че ли забравят да се целуват.  Удоволствието от целувката е може би най-интимното чувство, което всеки може да изпита. Но..

публикувано на 06.07.24 в 08:25