Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Наш кораб ще пътува от Варна до Антарктида - равнява се на космическо пътешествие

| обновено на 31.10.22 в 10:26
Снимка: архив

С него ще стъпим на световната морска карта, казва директорът на Българския антарктически институт

Ставаме морска нация с това епохално плаване, допълни проф. Христо Пимпирев.

Чуйте подробности от разговора му с Даниела Стойнова:

България е уважавана полярна държава с опит и традиции. Учени от над 30 държави са работили със своите колеги на нашата полярна станция - от Япония, САЩ, Великобритания, Испания, Аржентина, Чили, Южна Корея. Както виждаме, от всяка точка на планетата. Това рядко се случва в самата България. А там сме пред лицето на света и сме много уважавани. За разлика от други договори, където сме постоянни членки и сме на опашката.

Правим го и без големи финансови ангажименти. Докато другите държави харчат на година стотици милиони долари и евро за своите полярни програми.

Антарктида се явява най-голямата природна научна лаборатория в света. Там се правят открития, засягащи цялото човечество. Наше приятно задължение беше да се включим в този щурм на антарктическите държави. България управлява този континент от 1998 г., когато е приета за постоянен консултативен член на Антарктическия договор с още 29 държави. Оттогава единствено Чехия успя да получи такъв статут. Много трудно се става член на този договор, който практически управлява цял континент - една десета част от нашата планета.


До средата на декември с първия български военен научноизследователския кораб "Св. св. Кирил и Методий" ще отплава експедицията до Антарктика. На борда му ще бъдат заедно полярниците от Българския антарктически институт и екипажа на Висшето военноморско училище "Никола Вапцаров" във Варна, които ще достигнат до българската база "Св. Климент Охридски" на остров Ливингстън. 

Корабът ще бъде напълно функционален до средата на ноември. Тези дни предстои плавателният съд да влезе в завода за монтаж на допълнително оборудване, което е в процес на придобиване. Планирани са 3-4 плавания в Черно море, което ще провери готовността на кораба за експедицията, каза проф. Медникаров.

Даниела Стойнова разговаря по повод подготовката и успешно приключилите изпитания на море на кораба, с флотилен адмирал проф. д-р Боян Медникаров:



По публикацията работи: Ваня Славова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Цената на бензина продължава да расте

До две седмици цената на бензина у нас се очаква да се увеличи с още 1-2 стотинки. Това прогнозира пред Радио Варна Валентин Кънев, председател на Балканската и черноморска петролна и газова асоциация. Средната цена по бензиностанциите сега е между 2.50 и 2.70 лева за литър.  Кънев посочи, че според европейската статистика цените на горивата..

публикувано на 04.07.24 в 07:05

Johnny Gioeli (AXEL RUDI PELL, HARDLINE): Нищо не става за една нощ

Интервю с Johnny Gioeli (AXEL RUDI PELL, HARDLINE) Немският китарен герой Axel Rudi Pell и бандата му тази година са част от афиша на фестивала „Midalidare – Rock In The Wine Valley”. Малко по-рано през годината групата издаде и албума „Risen Symbol”. Също така певецът Johnny Gioeli представи и нова песен в дует със Светлана Близнакова – Sevi...

публикувано на 04.07.24 в 06:00

Кристиан Ивковски: Един ден ще направя свои открития във физиката

15-годишният варненец Кристиан Ивковски спечели първо място в конкурса "Физиката през вековете" в конкуренцията на 1600 участници от средните училища във Франция и френските училища по света. Конкурсът е организиран от Съюза на учителите по физика и химия в рамките на Годината на физиката. Осмокласникът от Френския лицей „Шарл Перо“-Варна, спечели..

публикувано на 03.07.24 в 09:31

Richie Faulkner (JUDAS PRIEST): Дъщеря ми е най-големият фен на JUDAS PRIEST

Интервю с Richie Faulkner (JUDAS PRIEST, ELEGANT WEAPONS) Повече от 50 години британските хеви метъл легенди JUDAS PRIEST пазят и разпространяват хеви метъла по целия свят. Само преди няколко месеца Боговете на метъл издадоха поредния урок по хеви метъл – техният „Непробиваем щит”. И той е точно такъв, категоричен е китаристът Richie Faulkner...

публикувано на 03.07.24 в 08:15

Румен Генов: Силата на спортния журналист е личният контакт със спортисти и треньори

2 юли е Международен ден на спортния журналист. Отбелязва се от 1995 г. по инициатива на Международната асоциация на спортната преса.  Първият конгрес на асоциацията е проведен в Париж от 1 до 3 юли 1924 г. с участието на представители на 29 държави.   Спортната журналистика отразява социалните и професионалните аспекти на спорта...

обновено на 02.07.24 в 17:10

Oscar Dronjak (HAMMERFALL): Ние бяхме там!

Интервю с Oscar Dronjak (HAMMERFALL) През август шведските хеви метъл маниаци HAMMERFALL ще издадат 13-тия си студен албум „Avenge the Fallen”. Преди това обаче групата ще участва и на фестивала в село Могилово – „Midalidare – Rock In The Wine Valley” (12-14 юли). Oscar Dronjak, китарист, основател и основен композитор на HAMMERFALL даде..

публикувано на 02.07.24 в 15:45

Богословът Иван Йовчев: Патриарх Даниил ще бъде консенсусна фигура

Патриарх Даниил е избран за глава на Българската православна църква. Той е досегашен Видински митрополит. Изборът е факт след изключително оспорвано гласуване в два тура. Новоизбраният патриарх Даниил е диалогична личност, със сигурност той ще бъде една консенсусна фигура. Погрешно се артикулира в общественото пространство, че е краен в решенията си...

публикувано на 02.07.24 в 08:30