Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За 20 години птиците в земеделски площи у нас намалели с над една трета

3
Снимка: slrb.bg

С около една трета са намалели птиците в земеделските земи. Данните са резултат от наблюдения, които се водят от 2005 г. досега, съобщават от Българско дружество за защита на птиците след последният проведен мониторинг на широкоразпространените видове птици като част от Националната система за мониторинг на биологичното разнообразие.

Анализът се базира на 245 места в цялата страна, които са броени поне 3 години във времето от 2005 до 2022 г.

В резултат на мониторинга през 2022 г. е оценено състоянието на 80 вида птици. От тях една четвърт са по-малко със 7% спрямо 2021 г.. Сред най-силно намаляващите видове са селска и градска лястовица, дебелоклюна чучулига, пъдпъдък, домашно врабче. Сред най-уязвимите са насекомоядните видове птици, които намаляват с по-бързи темпове от зърноядните.

Сред основните причини за спада в популациите на птиците е разораването на затревени площи, премахване на синори и ползването на пестициди, каза за Радио Варна Йордан Христов, който отговаря за мониторинга на широко разпространените птици. Видовете с най-голямо увеличение са гривяк, фазан и голямо белогушо коприварче.



Мониторингът на обикновените видове птици е дейност, която започва да се провежда в България през 2004 г. и ни дава информация, освен за състоянието на определени видове, и за състоянието на природата и процесите, които протичат в нея. Преброяването на птиците е инициатива, която се провежда в цяла Европа.

България е страната с най-добре представената схема за мониторинг на Балканския полуостров, с най-голям брой квадрати за изследване и най-дългосрочно и системно функционираща инициатива. Наблюденията от България служат и за множество проучвания, свързани с опазването на птиците и техните местообитания в цяла Европа.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Отговорно инфлуенсърство? Що е то

Покрай казуса с чалга певицата, която рекламираше енергийни напитки под формата на прах се заговори за отговорно инфлуенсърство. Всеки може да бъде инфлуенсър в днешно време, казва маркетологът Иво Илиев. Ето наскоро видяхме две млади момчета с китари, които свирят и изведнъж от улични музиканти станаха инфлуенсъри. Това, което е..

публикувано на 13.09.24 в 13:00

Седмична прогноза за времето от 13 до 19 септември

В петък денят ще започне със слънчево време, но впоследствие облачността ще се увеличи и към края на деня на изолирани места ще превали слаб дъжд. Вятърът от юг-югоизток ще се усили. Минимални температури 12°-17°, по крайбрежието 15°-20°, максимални между 27° и 32°, по брега на морето 24°-29°. От събота до понеделник облачността ще е по-често..

публикувано на 13.09.24 в 06:41

Варненец: Да се глобява общината за счупена кола от дупки по пътищата, парите за благотворителност

Да налагат глоби на община Варна за некачествено изпълнение на пътен ремонт, а средствата да бъдат вкарвани във фонд и използвани за благотворителни цели. Това предложение отправя варненецът Йордан Йорданов. Той посочи, че всекидневно шофьорите в морската столица се сблъскват с естествени препятствия като дупки и хлътнали шахти, които нанасят материални и..

публикувано на 12.09.24 в 12:55

"Трън в очите" ли са хората с увреждания във Варна?

Доколко хората с увреждания у нас са интегрирани в обществото, имат права като всички останали, имат достъп до обществени места и въобще могат да живеят нормално?   Потърси ни редовният ни слушател Красимир Вълев, който живее в кв. „Аспарухово“ и който е загубил единия си крак при инцидент и се придвижва трудно с патерици. Решил да отиде..

публикувано на 12.09.24 в 09:11

Варненци газят в наводнени и кални подлези

"Снимаш ли?", ме пита възрастен мъж с колело, който видимо се прибира от Морската градина през подлеза до Детския кът.  "Да.", отговорих.  "Снимай, а след това качи в интернет, че да го видят всички.", отвърна той и мина през подлеза карайки колелото си. Така си спести калните обувки и мокрите крака. Но не и хората, които вървят пеша...

публикувано на 11.09.24 в 18:20

Умения за спасители демонстрираха варненски младежи

Състезание по водно спасяване "Млад спасител - 2024" се провежда на Южния плаж във Варна, под басейн „Приморски“. В това 11-то издание на издание на националното състезание участват 86 деца и младежи  на възраст от 11 до 17 години , разпределени във възрастови групи. Дисциплините са четири -  200/400 метра  плуване в открити води, плажни..

публикувано на 11.09.24 в 12:28

Дъждовно време в сряда

Днес ще е предимно облачно с валежи от дъжд, придружени от гръмотевици. На места ще има по-значителни сумарни количества. Следобед валежите ще отслабнат, а облачността ще се разкъса. Ще духа слаб до умерен вятър от изток и югоизток, който постепенно ще се преориентира от запад-северозапад. По време на валеж е възможно временно, но рязко усилване на..

публикувано на 11.09.24 в 05:53