Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МБАЛ-Добрич подписа КТД на фона на стачки

Колективният трудов договор към МБАЛ-Добрич, който изкара на протести медицински сестри и санитари от лечебното заведение, вече е подписан. Предвидено е ново увеличение на заплатите, без обаче да се достигат нивата на националното браншово споразумение. Според ръководството на областната болница няма как при сегашната финансова ситуация и цена на клиничните пътеки да се постигне по-голямо повишение на трудовите възнаграждения.

Колективният трудов договор към МБАЛ-Добрич предвижда увеличение от около 40% на заплатите, като от 1 януари 2023 година за лекар те ще са 1430 лв., а за медицинска сестра 1125 лв. За да се повишат до стойностите на отрасловото КТД, са необходими около 350 000 лева месечно, заяви директорът на болницата д-р Георги Желязков.


Председателят на КТ „Подкрепа“ към МБАЛ-Добрич д-р Любомир Божков е категоричен, че министър Сербезова е подписала документ, за който не носи отговорност и който е неизпълним за голяма част от болниците в страната.


По публикацията работи: Емилия Николова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

ГЕРБ водят с над 30% при 80 на сто преброени протоколи във Варна

При почти 80 на сто преброени протоколи към 7 ч. осем партии са над чертата в област Варна. ГЕРБ са първи с 30.29%, следват "Възраждане", които са втори с 16.15%, с незначителна разлика след тях се нареждат ПП-ДБ с 15.69%. Четвърти са ИТН с 8.55%, следвани от ДПС-Ново начало - шести с 6.61%, "Величие" с 6.26 на сто, а след тях са БСП с..

обновено на 28.10.24 в 07:55

ПП-ДБ спечелиха частичните местни избори във Варна (видео)

Коалиация ПП-ДБ спечели и двата частични местни избора на кмет във Варна. Това съобщи председателят на Общинската избирателна комисия Велин Жеков. Данните са при 100% преброени протоколи. В район "Одесос" за районен кмет е избрана Янислава Шопова с 9 117 гласа срещу Георги Недев, който получава 7 769 гласа. В район "Приморски" за кмет е избран..

обновено на 28.10.24 в 06:34

Девет партии в парламента при 67.73% обработени протоколи

Девет партии в парламента при 67.73% обработени протоколи към 5 ч.  ГЕРБ-СДС печели с 25.9% от гласовете на вота за парламент, втори са ПП-ДБ с 14,99%, показват данните на ЦИК.  На трето място са "Възраждане" са с 14.22%. ДПС-Ново начало (начело с Делян Пеевски)  заемат четвъртото място с 9.33%, БСП със 7.77% засега е пета...

обновено на 28.10.24 в 06:19

Мъгливо сутринта, през деня ще е слънчево

Мъгла има във Варна в момента с намалена видимост до 100 метра, мъгливо е още в Баргас – до 400 метра е намалена видимостта там, димка има в района на Добрич. В Добрич е и най-студено тази сутрин – термометрите отчитат 2 градуса, 3 градуса е в Шумен, 5 в Карнобат, 6 градуса ев Русе, 7 в Ахтопол, по 8 градуса е в Разград, Шабла и Бургас,..

публикувано на 28.10.24 в 06:10
Тошко Йорданов

Тошко Йорданов: ИТН не биха преговаряли с "ДПС - Ново начало"

"Има такъв народ" се представи изключително стабилно на тези избори, каза заместник-председателят на партията Тошко Йорданов, предаде БНР. Според него има ръст в подкрепата на партията. Той още веднъж заяви, че от ИТН не биха преговаряли с "ДПС - Ново начало": "Колко пъти да ви казвам, че няма да работим с формацията около Делян Пеевски. Казвам го..

публикувано на 28.10.24 в 00:16
Делян Пеевски

Делян Пеевски: Новото начало е необратим факт

След месеци на много работа, много срещи и предизвикателства, препятствия и изпитания, заедно, като едно голямо семейство ние го направихме - новото начало е необратим факт! И това е окончателно, заявява председателят на "ДПС - Ново начало" Делян Пеевски, цитиран от партийния пресцентър. "Оттук насетне има само напред и нагоре! Ново начало за България..

публикувано на 28.10.24 в 00:14
Бойко Борисов

Бойко Борисов: ГЕРБ ще управлява с всеки, който подкрепя нашата програма

"При тази избирателна активност може да говорим по-спокойно за представителност в новия парламент. Хубаво е всички лидери да преспят и никой да не прескача собствения си резултат. Нашата програма ще бъде основоположна за всички, които искат да има правителство". Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов след края на изборния ден, цитиран от БНР. Той..

публикувано на 28.10.24 в 00:09