Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Поредната инсталация на "Солвей Соди" за изгаряне на боклук на публично обсъждане днес

Среща с жителите на девненския кв.Повеляново ще проведе днес ръководството на "Солвей Соди" по повод обявеното инвестиционно намерение от завода за изграждане на инсталация за оползотворяване на алтернативни горива и/или биомаса, основно неопасни битови отпадъци.

Стойността на инвестицията ще е около 350 милиона лева и тя вече е внесена за съгласуване във варненската Регионална инспекция за опазване на околната среда и водите (РИОСВ). След проведената първа публична среща по този повод общинският съветник Денис Куцаров от местния парламент в Девня обяви, че на следващото му ще предложи да се проведе референдум „за” или „против” изгарянето на отпадъци в Община Девня.Тези инсенератори навлязоха много близо до живущите в Девня – визирам този до кв. Химик, който е на 500 м. от жилищен блоков. Всеки се оплаква от миризми, от напрашаване на колите даже, аргументира се Куцаров.

Срещата е днес 24.10., понеделник в 17:30 ч. в Младежкия дом в кв.Повеляново

Новата инсталация за горене на отпадъци и биомаса ще намали вредните емсии, които се отделят от произвоствата в завода поне с 300 хиляди тона и ще се обработват местни отпадъци, чието депониране е нерешен проблем за страната ни. Това подчерта директорът „Проекти за енергиен преход“ в предприятието Тодор Никололов. Съоръжението ще замести досегашната инсталация за пара, която използва вносни твърди горива. Под алтернативни горива се разбира основно неопасни битови отпадъци. Очаква се изграждането на инсталацията да приключи до края на 2025 година.

Тази инвестиция се прави за да намали въглеродния отпечатък на завода, да гарантира неговото съществуване и конкурентноспособност в бъдеще. Скоро депонирането на отпадъци пряко, необработени скоро ще бъде забранено и това е правилната политика. Това подчерта Тодор Николов и подчерта, че прозрачност в контрона на чистотата на въздуха в района трябва да има и показване на процесите на очистване на газовете. По възможност да се отчита в реално време както пред самата инсталация, така и на обществени места, където хората да виждат данните, допълни мениджърът на „Солвей Соди“.

Междувременно гражданското сдружение "Дишай, Девня" разпространи отворено писмо към, местната власт и девненци, с което апелира да изпратят писмени становища в Екоинспекцията за новата инвестиция в рамките допустимия срок. „Общински съвет Девня е ДЛЪЖЕН да работи в интерес на общината и населението и да намери баланс в интересите на гражданите и икономическите интереси на предприятията тук”, се подчертават в отвореното писмо "Дишай, Девня", се казва в поста на "Дишай Девня".


По публикацията работи: Мариела Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Адресите без ток на 18 септември

В периода 16.09.2024 - 20.09.2024, от 9:00 до 17:00 , поради неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на с. Горен Чифлик - клиентите, електрозахранени от ТП 2. На 18.09.2024, от 9:00 до 17:00 , поради неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на..

публикувано на 18.09.24 в 05:47
Есенно море

Променлива облачност в сряда

Утрото в сряда ни посреща с хладно време и слаб вятър. Днес облачността ще е променлива, около и след обяд по-често значителна. Възможни са изолирани слаби валежи от дъжд. Ще духа слаб, по крайбрежието умерен вятър от североизток. Максимални температури между 21° и 26°, за Варна 24°. Вълнение на морето 2-3 бала. Температура на..

публикувано на 18.09.24 в 05:44

Жители на Пчелина се срещнаха с кмета на Варна, представители на ВиК и строителните фирми

Живеещите в местността Пчелина във Варна обсъдиха на среща инфраструктурните проблеми в района  с кмета на Варна Благомир Коцев и районният кмет на "Младост" Христо Христов, ръководителя на ВиК-проекта във Варна Сава Коев, управителите на ВиК-Варна инж. Веселин Русев и на строителната фирма "Инжстрой" Милен Гочев. По думите на..

публикувано на 17.09.24 в 21:10

По нови правила ще определят носителите на награда "Варна"

По променени правила ще се определят носителите на награда „Варна“. Това реши ресорната комисия към Общинския съвет, която единодушно гласува промени в двата Статута за награда „Варна“ –  в системата на предучилищното и училищното образование и в сферата на науката и висшето образование. Измененията се правят по предложение на общинските съветници Жечка..

публикувано на 17.09.24 в 17:41

До края на месеца се очаква решение на КЗК за новата библиотека във Варна

До края на септември се очаква решението на Комисията за защита на конкуренцията за обжалването на избора на изпълнител за строежа на новата библиотека във Варна. Няма опасност за загуба на разрешително, защото строителната площадка е открита от изпълнителя на външните ВиК връзки, както законът предвижда. Това коментира заместник-кметът Диан Иванов,..

публикувано на 17.09.24 в 17:20

За проблем със сметопочистването алармира районният кмет на "Владислав Варненчик"

За огромен проблем със сметопочистването съобщи в профила си във Фейсбук районният кмет на "Владислав Варненчик" Николай Костадинов. До вчерашния ден там са установени 188 необслужени съда (за неделя и понеделник), коментира той. " Санкцията, която ще предложим да им бъде наложена от Общината, е в размер на 18 800 лв.", посочва районният кмет, като..

публикувано на 17.09.24 в 17:10

В сряда ще бъде жребият за номерата в бюлетините за частичните избори на 20 октомври

Централната избирателна комисия уведомява, че на 18 септември 2024 г. (сряда) от 10.30 часа  ще се проведе жребий за определяне на поредните номера в бюлетините на партиите и коалициите, допуснати от ЦИК за участие в новите и частични избори за кметове, насрочени на 20 октомври 2024 г. Жребият ще се проведе в зала № 42, ет. мецанин, в сградата на..

публикувано на 17.09.24 в 16:02