Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

На 25 октомври отбелязваме Световния ден на макароните

Шеф-готвачът Мартин Николов за тайната на вкусните макарони

Обикновени с масло и сирене или перфектната италианска паста - най-важно е да се приготвят с любов

Макаронените изделия са популярна храна не само за италианците и присъстват често на трапезите и на почти всички европейски държави, та чак до далечните Китай и Япония. Каквото и да си говорим, най-изкусните майстори на пастата са си италианците. Нещо като футбола и бразилците. В България макаронените изделия най-често си ги хапваме за закуска с масло и сирене. Вкусове, които вярвам връщат много хора към детството. Така е и с един от най-обещаващите шеф-готвачи у нас Мартин Николов, за когото почти няма тайни в приготвянето на перфектната паста.

Мартин работи като главен готвач в един от най-известните италиански ресторанти във Варна, който наскоро беше удостоен и с награда за най-добър за Северното Черноморие. Повечето познават младия готвач  от изявите му в известно кулинарно състезание, където беше един от фаворитите. В над 15-годишния си опит в кухнята, Мартин е приготвял е стотици различни рецепти с паста и нейните десетки разновидности. Един вкус от детството обаче никога няма да забрави. Това са макароните с масло, сирене и захар, които неговата баба приготвя всяка неделя.

"За мен макароните със сирене, масло и захар са най-добрите. Спомням си, че бяха от вида "пене". Друг спомен от детството ми са бабешките спагети "Болонезе", които бяха с кетчуп и кайма и аз много си ги харесвах", спомни си Мартин.

"Тогава баба хубаво ни ги преваряваше спагетите, но в днешно време никой вече не яде преварена паста. Българите вече свикнахме да ядем т.нар. паста "ал денте", което преведено от италиански означава "на зъба". Т.е пастата трябва да има леко съпротивление по средата", каза още Николов. Той приготвя пастата именно по този начин, като варенето трае точно 1 минута.

Една от любимите рецепти на Мартин Николов е паста с морски дарове, бекон и сос "Розе".

"Тази рецепта включва морски дарове, запържен италиански бекон, чесън, чери домати, специално приготвен доматен сос, към който добавяме малко сметана и масло и затова се казва розе. Поръсваме с малко магданоз и босилек, малко люспи пармезан и зехтин. За мен това е топ паста", сподели Мартин и допълни, че от разновидностите на пастата, фаворит са му спагетите.

За него най-важно е да готвиш с любов. Това го води към успехите в кулинарията, по която се запалва още като дете. Тогава Мартин се е влюбил и в италианската кухня. 

"Въобще не съм очаквал, че ще стана готвач. Спомням си, че бях в лятна ваканция и исках да работя за да съм самостоятелен. Сестра ми ме заведе в ресторанта. Шефът ме прие, показа ми кухнята. Дадоха ми една кофа картофи и една кофа лук и така вече 16-та година съм по кухните и не съм се отказвал нито за ден", спомни си Мартин.

Според него готварството е тежък занаят, който не е за всеки и е важно да не се отказваш. А най-голямата награда за готвача са празните чинии и усмивките на клиентите.

"Приготвянето на паста не е като другите неща, които готвиш. Италианската храна е винаги приготвяна с много любов и има зад себе си много история. Аз като чуя паста и си представям едни италиански баби, които са застанали по средата на един площад и правят паста за всички", каза още младия шеф-готвач.

Докато италианците консумират пастата като предястие, то в България си я хапваме често като основно.

Мартин Николов разкри и как се получават различните цветове на макаронените изделия.

"Тестото е винаги едно и също. В него обаче се слагат различни оцветители. Има черна паста, която се оцветява с мастило от сепия. В тестото на зелената паста се слага песто от босилек. Има и червена паста, която се оцветява със сок от цвекло", разкри Мартин Николов. 

На драго сърце той сподели и как можем да си приготвим сами пастата или макароните в домашни условия.

Тестото за паста: На всеки 100 грама брашно, което трябва задължително да е пресято, се слага едно яйце, 30-40 мл. зехтин и малко сол. След това месим, докато се получи тесто, което трябва да бъде нито твърдо, нито прекалено меко. Много е важно тестото да се обвие в стреч-фолио и да се остави за около 30-40 минути да престои в хладилник. След това се прави на малки топчици, разточва се и се минава през домашна ръчна машина за паста. Слага се задължително и малко семолина или брашно за да не се слепва. Пастата може да стои поне 3 дни в хладилник.

Чуйте интервюто на Иван Барбов с Мартин Николов:




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Във Варна на „Пеша фест“ автомобилите отстъпват за ден

На 22 септември (понеделник) от 11:00 до 20:00 ч. в пространството между Община Варна и Икономически университет (участък от пътните платна на булевардите „Сливница“ и „Княз Борис I“) автомобилите отстъпват за ден, за да дадат път на спорта, култура и зелените практики на инициативата „Пеша фест“ 2025. Събитието е градски фестивал, част от Европейската..

публикувано на 18.09.25 в 17:34

Младежката мрежа за проверка на факти набира гимназисти за обучение

В българската “Тийн мрежа за проверка на факти”  са включени 13 младежи от цяла България, които повече от година публикуват видео проверки в социалните мрежи. До края на септември тийн мрежата набира нови попълнения сред желаещи ученици от 8. до 12. клас, които да се включат като сценаристи, видео монтажисти или говорители.  Инициативата работи..

публикувано на 18.09.25 в 16:50

Варненската библиотека с ново мобилно приложение

Регионалната библиотека "Пенчо Славейков" във Варна въведе безплатно мобилно приложение - Libvar Mobile, което функционира от началото на този месец. Към настоящия момент апликацията има само базови функции, но предстои обновяване и пускане на нова версия, обяви в сутрешния блок на Радио Варна Радка Калчева, директор на библиотеката в морската столица...

публикувано на 18.09.25 в 13:55

Днес ще е слънчево, с умерен до силен вятър

Днес ще преобладава слънчево време, с временни увеличения на облачността. Ще духа умерен и силен вятър от северозапад, който до вечерта ще отслабне. Максималните температури ще са между 21° и 26°, за Варна около 23°. Вълнение на морето 3 бала, в открито море 3-4 бала. Температура на морската вода 23°-24°. Изгрев на Слънцето за Варна в 6 часа..

публикувано на 18.09.25 в 06:26

Във Варна откриха официално новата детска градина „Бялата лястовица“

С водосвет за здраве и благополучие новата детска градина №52 „Бялата лястовица“ беше официално открита.  Тя ще работи по специален метод, прилаган в Реджо Емилия в Италия. Капацитетът и е за общо 100 деца в четири групи, съобщи Даниела Димитрова, директор на детското заведение. Инвестицията за построяването и оборудването е на стойност 5,7..

обновено на 17.09.25 в 16:38

85 години от освобождението на Балчик и Южна Добруджа ще бъдат отбелязани тържествено в Балчик

Балчик е първият освободен от българските войски град в Южна Добруджа. Възвръщането му в пределите на България е по силата на Крайовската спогодба от 07.09.1940 г. Същата година, на 21 септември генерал-лейтенант Георги Попов – командир на Трета българска армия, освобождава Балчик. Възстановява се границата между България и Румъния до 1913 г...

публикувано на 17.09.25 в 10:13

17 септември – Вяра, Надежда, Любов и София

На 17 септември Българската православна църква почита паметта на трите сестри Вяра, Надежда и Любов и на майка им София, които загиват заради вярата си през 126 г. по времето на римския император Адриан.  София означава  Мъдрост , тоест  Премъдростта Божия , на която е кръстена светата мъченица. Затова и нейните дъщери носят имената на..

публикувано на 17.09.25 в 06:38