Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

На 25 октомври отбелязваме Световния ден на макароните

Шеф-готвачът Мартин Николов за тайната на вкусните макарони

Обикновени с масло и сирене или перфектната италианска паста - най-важно е да се приготвят с любов

Макаронените изделия са популярна храна не само за италианците и присъстват често на трапезите и на почти всички европейски държави, та чак до далечните Китай и Япония. Каквото и да си говорим, най-изкусните майстори на пастата са си италианците. Нещо като футбола и бразилците. В България макаронените изделия най-често си ги хапваме за закуска с масло и сирене. Вкусове, които вярвам връщат много хора към детството. Така е и с един от най-обещаващите шеф-готвачи у нас Мартин Николов, за когото почти няма тайни в приготвянето на перфектната паста.

Мартин работи като главен готвач в един от най-известните италиански ресторанти във Варна, който наскоро беше удостоен и с награда за най-добър за Северното Черноморие. Повечето познават младия готвач  от изявите му в известно кулинарно състезание, където беше един от фаворитите. В над 15-годишния си опит в кухнята, Мартин е приготвял е стотици различни рецепти с паста и нейните десетки разновидности. Един вкус от детството обаче никога няма да забрави. Това са макароните с масло, сирене и захар, които неговата баба приготвя всяка неделя.

"За мен макароните със сирене, масло и захар са най-добрите. Спомням си, че бяха от вида "пене". Друг спомен от детството ми са бабешките спагети "Болонезе", които бяха с кетчуп и кайма и аз много си ги харесвах", спомни си Мартин.

"Тогава баба хубаво ни ги преваряваше спагетите, но в днешно време никой вече не яде преварена паста. Българите вече свикнахме да ядем т.нар. паста "ал денте", което преведено от италиански означава "на зъба". Т.е пастата трябва да има леко съпротивление по средата", каза още Николов. Той приготвя пастата именно по този начин, като варенето трае точно 1 минута.

Една от любимите рецепти на Мартин Николов е паста с морски дарове, бекон и сос "Розе".

"Тази рецепта включва морски дарове, запържен италиански бекон, чесън, чери домати, специално приготвен доматен сос, към който добавяме малко сметана и масло и затова се казва розе. Поръсваме с малко магданоз и босилек, малко люспи пармезан и зехтин. За мен това е топ паста", сподели Мартин и допълни, че от разновидностите на пастата, фаворит са му спагетите.

За него най-важно е да готвиш с любов. Това го води към успехите в кулинарията, по която се запалва още като дете. Тогава Мартин се е влюбил и в италианската кухня. 

"Въобще не съм очаквал, че ще стана готвач. Спомням си, че бях в лятна ваканция и исках да работя за да съм самостоятелен. Сестра ми ме заведе в ресторанта. Шефът ме прие, показа ми кухнята. Дадоха ми една кофа картофи и една кофа лук и така вече 16-та година съм по кухните и не съм се отказвал нито за ден", спомни си Мартин.

Според него готварството е тежък занаят, който не е за всеки и е важно да не се отказваш. А най-голямата награда за готвача са празните чинии и усмивките на клиентите.

"Приготвянето на паста не е като другите неща, които готвиш. Италианската храна е винаги приготвяна с много любов и има зад себе си много история. Аз като чуя паста и си представям едни италиански баби, които са застанали по средата на един площад и правят паста за всички", каза още младия шеф-готвач.

Докато италианците консумират пастата като предястие, то в България си я хапваме често като основно.

Мартин Николов разкри и как се получават различните цветове на макаронените изделия.

"Тестото е винаги едно и също. В него обаче се слагат различни оцветители. Има черна паста, която се оцветява с мастило от сепия. В тестото на зелената паста се слага песто от босилек. Има и червена паста, която се оцветява със сок от цвекло", разкри Мартин Николов. 

На драго сърце той сподели и как можем да си приготвим сами пастата или макароните в домашни условия.

Тестото за паста: На всеки 100 грама брашно, което трябва задължително да е пресято, се слага едно яйце, 30-40 мл. зехтин и малко сол. След това месим, докато се получи тесто, което трябва да бъде нито твърдо, нито прекалено меко. Много е важно тестото да се обвие в стреч-фолио и да се остави за около 30-40 минути да престои в хладилник. След това се прави на малки топчици, разточва се и се минава през домашна ръчна машина за паста. Слага се задължително и малко семолина или брашно за да не се слепва. Пастата може да стои поне 3 дни в хладилник.

Чуйте интервюто на Иван Барбов с Мартин Николов:




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Слънчево и студено ще остане и в неделя

През следващото денонощие времето ще остане много студено за сезона. Ще е предимно ясно и слънчево, в крайните южни райони облачността ще е променлива. Сутринта по поречието на Дунав ще има условия за образуване на мъгли. Във вътрешността  ще духа слаб а по крайбрежието до умерен вятър от север-североизток. Минималните температури ще са между минус..

публикувано на 22.02.25 в 14:50

Отваря ски пистата във Вълчи дол

Ски пистата във Вълчи дол ще работи през почивните дни за всички любители на снежните забавления. Това съобщи кметът на общината Калоян Цветков. В момента пистата е покрита с естествен сняг, който тази нощ беше обработен. Днес ще бъдат поставени охранителни мрежи, които да отделят скиорите от децата с шейни.  В следващите две нощи се очакват..

обновено на 22.02.25 в 09:12

Още две кученца от приюта в Каменар намериха своите осиновители

Две кученца от Общинския приют за безстопанствени кучета в с. Каменар намериха своите осиновители и вече се радват на новите си топли домове и любящи стопани. Едното е осиновено от семейство, което се е прибрало от чужбина по-рано от плануваното, за да го посрещнат в дома си и да му дарят грижи и обич. Другото също е открило своите хора и ще живее в..

публикувано на 21.02.25 в 16:53

Обсъдиха идеята за създаване на професионален ансамбъл на Варна

Представители на варненската фолклорна общност се срещнаха с ръководството на Община Варна, за да обсъдят заедно идеята за създаване на професионален фолклорен ансамбъл в морската столица,  съобщиха от общинския пресцентър. В разговорите гостите изтъкват, че в редица читалища, училища, университети и други културни институти в морската..

публикувано на 21.02.25 в 12:40

Георги Иванов представя сборника "Аз, охраджията" във Варна

Дългогодишният служител на Община Варна и началник на отдел „Отбранително-мобилизационна подготовка“ Георги Иванов ще представи за първи път днес пред широка публика своя сборник „Аз, охраджията“ (ОХРА – от „охрана на рейда“ – дивизион кораби със спомагателно назначение, създаден през 1951 г.). Събитието започва от 15 часа в  в зала „Пленарна“ на..

публикувано на 21.02.25 в 10:58

Слънчево, но мразовито ще е на 21-ви февруари

Днес отново ще е студено, ще преобладава слънчево време, по крайбрежието са възможни временни увеличения. Във вътрешността на района вятърът ще е слаб, сутринта на места видимостта ще е намалена. По Черноморието ще духа умерен, по носовете с пориви до силен, северен вятър. Минималните температури ще са от /- 13/ до /- 8/, през деня на много ще..

публикувано на 21.02.25 в 05:49

Балчик подновява побратимяването с курортна община в Турция

Общинският съвет в Балчик одобри днес Белият град да подпише споразумение за сътрудничество с турската община Мармарис. „В резултат на подписания договор на 18 юни 2008 година за побратимяване между Община Балчик и Община Армуталан, Република Турция, през годините имахме активни контакти с нейното ръководство, а творчески колективи и спортни клубове..

публикувано на 20.02.25 в 13:46