Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Кулинарното наследство на Европа е застрашено от изменението на климата

Снимка: Ани Петрова

От световноизвестните френски сирена до италианското "Пармиджано" и гръцките маслини "Каламата" - кулинарните съкровища на ЕС са под заплаха заради изменението на климата, предава "Euronews".

Тазгодишната суша, която според учените е най-тежката от 500 години насам, е нанесла щети на всички видове реколта в Европа и е застрашила производството на европейските регионални специалитети, защитени от ЕС.

Стоките със ЗНП (Защитено наименование за произход) и ЗГУ (Защитено географско указание) са част от хранителното наследство на Европа. Ето защо Европейският съюз диктува точни правила за тяхната защита, като създава специфични критерии за стандарт за качество.

В рамките на ЕС има близо 3500 продукта с тези знаци за качество, но по-суровите и по-чести климатични явления затрудняват производителите да се придържат към традиционните рецепти и процедури. Във Франция производителите на млечни продукти твърдят, че сушата е изсушила тревата, която е основна част от храната на кравите.

Много производители получиха изключения, за да продължат да използват доходоносната марка на ЕС, въпреки че не отговарят на стандартите.

Хуберт Дюбиен е председател на организацията на сирената със ЗНП във Франция и казва, че е имало безпрецедентни искания за изключения: "28 ЗНП тази година, в исторически план никога не сме виждали това, преди имахме искания за временни промени в спецификациите, особено в южната част на Франция, а сега осъзнаваме, че има повече засегнати продукти със ЗНП като цяло, но и повече в северната част на Франция."

Ще се променят ли тези критерии или ще променят качеството и вкуса на продукта? Попитахме Карол Ли, ръководител на INAO, Френския национален институт за произход и качество.

"Много внимаваме типичността на продукта да се запази, така че вкусът на млякото и следователно вкусът на сиренето да не се променят, като пример, френското сирене, наречено "комте", ще остане същото, "комте", и потребителят няма да забележи разликата."

Франция е една от държавите-членки с най-много продукти с етикет, непосредствено след Италия. Именно там, в долината на река По, рекордно ниските нива на реката, която напоява полетата, са се отразили на производството на "Пармиджано", което се очаква да намалее.

В Испания прасетата Иберико, от които се произвежда шунката Bellota, са изчерпали запасите си от храна и се очаква цените да се повишат.

В цяла Европа тазгодишните горещини натовариха производителите, като затрудниха спазването на стандартите на етикетите, а с нарастващото въздействие на климата върху селското стопанство повече от всякога тези производители ще трябва да се научат да се адаптират към променящите се условия.
По публикацията работи: Ваня Славова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Възможни са затруднения при купуването на е-винетки и маршрутни карти

На 27 и 28 август през нощта са възможни затруднения при купуването на електронни винетки и маршрутни карти, съобщават от националното тол управление. И в двата дни затруднения е възможно да има след 20 часа.  По тази причина тол управлението препоръчва на шофьорите, на които им предстои пътуване, да купят предварително необходимата им винетка.

публикувано на 25.08.25 в 14:55
Снимката е илюстративна

На извънредна комисия ще обсъдят проблемите с боклука във Варна

Временната комисия "Опазване и възпроизводство на околната среда" ще бъде свикана извънредно в опит за набелязване на конкретни мерки и действия за предотвратяване на нерегламентираното замърсяване на Варна. Заседанието е предвидено за 15.30 часа в сряда, 27 август, и ще се проведе в зала "Пленарна" в Община Варна, съобщи за Радио Варна общинският..

публикувано на 25.08.25 в 14:20

Арх. Николай Рачински: Варна няма ясно определена зона, в която да се развива високо строителство

Варна няма ясно определена зона, в която да е допустимо високо строителство. Това коментира в сутрешния блок на Радио Варна - "Новият ден", архитект Николай Рачински от Съюза на архитектите у нас и член на Експертния съвет за устройство на територията във Варна. Една висока сграда, изградена в зелена среда с достатъчно паркинги и обслужващи функции,..

публикувано на 25.08.25 в 12:15

Бездомно куче вкара в болница 44-годишен мъж, карал колело в местност Крушките

За наблюдение в коремна хирургия, без опасност за живота, е настанен 44 – годишен варненец.  Вчера, преди обяд, в местността Крушките мъжът управлявал собствения си велосипед, когато бил връхлетян от безстопанствено куче, в следствие на което водачът на колелото паднал. По- късно, прибирайки се в дома си, пострадалият е извикал спешна помощ, която..

публикувано на 25.08.25 в 11:21

19-годишен руснак открадна 24 бутилки бира от плажен ресторант във Варна

Варненските полицаи са задържали 19 - годишен руски гражданин за извършена от него кражба на 24 бутилки бира от ресторант на Крайбрежната алея.  Сигналът е подаден в  събота от управителя на заведението.  По случая е образувано досъдебно производство по описа на Първо районно управление на полицията.

публикувано на 25.08.25 в 11:15

Продължава обработката срещу кърлежи във Варна

През тази седмица продължава обработката срещу кърлежи и други вредители на терени от обществено значение във Варна, съобщават от Общинско предприятие „Дезинфекция, дезинсекция, дератизация“. Предвидени са следните обекти: -  Детска ясла №9 „Детелина“; -  Дом за стари хора „Гергана“; -  Спортен комплекс  „Младост“; -  Пространство за независима..

публикувано на 25.08.25 в 11:11

Експерт: Понятието "презастрояване" във Варна се използва за политическа употреба

Понятието "презастрояване" е измислено от един от администраторите на Варна преди няколко години и вкарано в политическа употреба. Това коментира за Радио Варна  инж. Пенко Стоянов от Строителната камара във Варна. По думите му в града липсва визионерство. Всяка администрация мисли за мандата си, а не за развитието в перспектива от 10-15 години,..

публикувано на 25.08.25 в 11:00