Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дни на отворени врати за кандидат-студенти провеждаТехнически университет – Варна

14
Снимка: Сияна Спиридонова

В Техническия университет във Варна стартира провеждането на срещи с ученици от различни училища от морската столица и страната по повод началото на новата кандидат-студентската кампания за следващата учебна 2023/2024 г.

Повече подробности чуйте от репортажа в прикачения звуков файл:

Днес бе първият от Дните на отворени врати в ТУ - Варна. На кандидат-студентите бяха представени морските специалности, които университетът предлага: “Корабоводене” и “Логистика на водния транспорт”, "Корабни машини и механизми", „Корабостроене и морска техника“ и „Електрообзавеждане на кораба“.


На откритата среща учениците имаха възможността да посетят корабния навигационен тренажорен комплекс, корабния машинен тренажорен комплекс и тренажорът за борба с бедствия и аварии, както и лабораториите за електрообзавеждане на кораби.

В обучението в морските специалности и възможностите за реализация ги потопиха капитан Петър Гембешев – ръководител на Морския квалификационен център към Технически университет – Варна и капитан Андрей Станев. Съвсем скоро във ВУЗ-а ще стартира и нова програма за обучение на студентите в сътрудничество с голяма чужда компания, специализирана в яхтената индустрия.


На първия от дните на отворени врати присъстваха ученици от Варненската морска гимназия „Св. Николай Чудотворец“. 12-класниците Павлина Тодорова, Тонислав Маневски и Ивелина Димова споделиха пред микрофона на Радио Варна, че искат да продължат образованието си отново с морски специалности.

Следващите Дни на отворени врати са на 14, 15 и 16 ноември от 9:00 до 16:00 часа. Те ще предложат на всички кандидат-студенти срещи с преподаватели и студенти от различни специалности на университета, ще бъдат представени възможностите за подготовка на високоспециализирани кадри по професиите на настоящето и бъдещето. Учениците ще могат да научат повече за предлаганите специалности, видовете учебни планове на обучение, да посетят най-новите учебни лаборатории за IT и комуникационни технологии, роботика и мехатроника, електроника, възобновяеми енергийни източници, корабните тренажори, да се запознаят с кариерните и професионални възможности за бъдеща реализация.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е с илюстративна цел

18 септември е обявен за Ден без загинали на пътя

На 18 септември се отбелязва Денят без загинали на пътя. Той се отбелязва в цялата страна под патронажа на министъра на вътрешните работи и е част от Дните на безопасността на пътя на Европейската мрежа на службите на пътна полиция.  Инициативата се провежда в рамките на Европейската седмица на мобилността (16-22 септември).  Мотото на кампанията тази..

публикувано на 18.09.24 в 09:52

София Колева, която има пет именици в семейството си: Здраве за всички!

Православната църква почита паметта на светите мъченици Вяра, Надежда, Любов и тяхната майка София. Имениците, на които можем да честитим днес, са много, но в семейството на общинския съветник от ПП-ДБ във Варна София Колева денят е изключително специален, защото празнува не само тя, но и много от нейните близки. "Днес празнуваме: моята майка Любка и..

публикувано на 17.09.24 в 16:30

Варна ще отбележи 116 години от Независимостта (програма)

Община Варна организира тържественото честване на 22 септември – Независимостта на България. Отбелязването на 116 години от историческото събитие включва военен ритуал по издигане на националното знаме на Република България и молебен. Програмата ще продължи с празнично хоро с Фолклорен ансамбъл „Варна“. Тържественото честване е от 10 часа на 22..

публикувано на 17.09.24 в 14:05

Варненци могат да се включат в заснемането на видеа за опазване на околната среда

Мотивиращи видеа, които да насочат вниманието към опазването на околната среда, могат да заснемат хора на различни възрасти във Варна. Идеята е на Фондация „Академия за рециклиращо изкуство“, която кани варненци да участват в безплатните срещи, които ще се проведат в няколко поредни съботи и в които ще бъдат изработени клиповете. Целта е да..

публикувано на 17.09.24 в 10:50

Почитаме светите Вяра, Надежда, Любов и майка им София

Днес църквата почита паметта на светите мъченици София, Вяра, Надежда и Любов и отдава почит на християнските добродетели, чиито имена носят те. Преданието разказва, че през втората половина на І в. в Рим е живяла една благочестива жена, християнка. Тя се казвала София и имала три дъщери, които носели имената на християнски добродетели - Вяра, Надежда..

публикувано на 17.09.24 в 07:00

16 септември във Варна: Говорят първокласниците

Новата учебна година беше открита във Варна, а безспорно денят беше най-вълнуващ за първокласниците. 3 146 деца прекрачиха за първи път прага на 37-те общински училища в морската столица. Как си представят обучението, какво им харесва в училище, научили ли са си първите стихотворения, с които участват в откриването на учебната година? Даниела..

публикувано на 16.09.24 в 16:48

Отличничката Ханна Иванова: Всичко се постига с много учене, а трудът винаги се отблагодарява

Ханна Иванова е осмокласничка в Първа езикова гимназия във Варна. Тя е приета с най-висок успех в осмите класове в специалността с немски и английски език. Отличните оценки се постигат с много учене и труд без почивка, обобщава Ханна. А трудът, допълва тя, винаги се отблагодарява. Ученичката от днес знае, че иска да продължи образованието си в чужбина..

публикувано на 16.09.24 в 16:40