Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф.Попконстантинов: Надписите открити в манастира край с.Равна трябва да бъдат показани на света

17
Исторически музей, Провадия
Снимка: Д.Дончева



Международен проект, който да представи на световно ниво надписите на пет графични системи, открити при разкопките на скалния манастир „Света Богородица” край провадийското село Равна, планира да подготви проф. Казимир Попконстантинов, който ръководи разкопките. Това обяви той за Радио Варна по време на посещението на учени българисти от Европа в Историческия музей в Провадия, за да разгледат откритията. Ще се необходими целеви средства, за да се изработи този проект, допълни той. Българистите гостуват у нас по повод Международен форум, посветен на  кирилицата под мотото „… И ний сме дали нещо на света с организатор вицепрезидентът Илияна Йотова. 

Проф. Казимир Попконстантинов представи пред учените артефактите открити при разкопките на манастирския комплекс край село Равна. Княжеският манастир „Света Богородица” е книжовно средище от края на IX до средата на XI век –  книжовно и духовно средище от зората българската писменост. Манастирът е построен по поръчение на княжеския двор. Църквата му е осветена на 23 април 897 г., четвъртата от управлението на цар Симеон І. В него са намерени над 280 надписа върху камък на старогръцки и старобългарски / кирилица и глаголица/ езици, над 1000 рисунки на животни, ловни сцени, кръстове, фигури на светци и шамани, конници, кораби, геометрични и растителни мотиви, 138 керамични съда /български и вносни от Византия/.

В Равна има руническо писмо, чиито носители са прабългарите, гръцко, латинско писмо, а също така кирилица, глаголица и двуезични надписи.

В България, а и в целия славянски свят, такова количество надписи и рисунки от ранното средновековие, събрани на едно място, се намира за първи път.  Открит е и оловен печат за кореспонденция на цар Симеон І. В манастира са обособени – църква, баня, училище, жилищни и сервизни помещения. Комплексът има водопровод, канализация, а в най-важните помещения – хипокауст /отопление под пода/.

Дървото на славянската култура има много корени и традиции, но най-важната от тях е кирилицата, заяви за Радио Варна проф. Александър Наумов, преподавал български език и литература в Краков, славянски езици във Венецианския университет, сега е пенсионер и живее в Супрасълския манастир в Полша. Откритията в България свързани с кирилицата, показват колко централно място заема страната като държава на духа и на традицията, посочи проф. Наумов. По неговите думи не на всякъде се дооценява тази традиция и приноса на България, на българите и българския дух и не трябва да има съмнения, че от тук излиза кирилицата. Той посочи, че съмнения за произхода на кирилицата има, но те са плод на невежество, в отговор на което учените трябва да показват категорично началото на славянската култура.

„И всъщност всеки трябва да дойде и да се поклони, на това, което се вижда тук.”, каза още проф. Александър Наумов.



Проф.Александър Наумов

Чуйте в звуковия файл репортаж от събитието и прочит на някои от надписите на старобългарски и старогръцки.


Доц.Трайкова: Пътят за утвърждаване на българските каузи трябва да става чрез интелигентни лобита в чужбина.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Консултативният съвет за национална сигурност се събира утре да обсъди конфликтите в Близкия Изток

На 4 октомври, петък, държавният глава Румен Радев свиква в президентската институция извънредно заседание на Консултативния съвет за национална сигурност. Темата на заседанието е „Рискове и заплахи пред националната сигурност в контекста на конфликтите в Близкия Изток. Необходимост от предприемане на мерки“. Припомняме, че кризата в Близкия Изток..

публикувано на 03.10.24 в 19:34

Административният съд прекрати делото срещу референдума за ветропарк в община Добричка

Административният съд в Добрич прекрати дело по жалба срещу подготовката на референдум в община Добричка за изглаждането на ветроенергийни паркове на територията ѝ. Делото в съда е заведено след жалба на сдружението "Българска ветроенергийна асоциация", в която се настоява да бъдат прекратени всички действия на Общинската избирателна комисия –..

публикувано на 03.10.24 в 18:48

РУО-Варна за казуса с ОУ "Константин Арабаджиев": Освободената директорка е пенсионер от две години

Назначеният директор на ОУ "Константин Арабаджиев" Силвия Филева е с функциите на временно изпълняващ длъжността до провеждане на нов конкурс. Освободената от поста Нели Касабова е пенсионер от две години. Така коментира казуса с варненското училище, в което назря недоволство от назначението и се стигна до протест на родители, началникът на Регионалното..

публикувано на 03.10.24 в 17:00

Учени от пет страни ще изследват с подводни роботи поляните от морски треви в Черно море

Наши учени, заедно със свои колеги от още четири страни, започват наблюдение на морските треви с подводни роботи. Те ще бъдат обследвани обстойно. В проекта за изследване на състоянието на поляните от морски треви в Черно море с подводни роботизирани апарати се включват учени от България, Грузия, Турция, Румъния и Гърция.  П артньори по проекта..

публикувано на 03.10.24 в 15:24

От 8 октомври затварят част от пътя Варна - Златни пясъци

От следващия вторник, 8 октомври, затварят част от  бул. „Княз Борис I“ - от входа на Университетска ботаническа градина до Евксиноград.  Ограничението се налага заради втория етап от проекта за водния цикъл на ВиК-Варна. Той е за реконструкция и доизграждане на магистрални водопроводи по трасето "Варна – КК „Златни пясъци". По време на..

публикувано на 03.10.24 в 14:56

От вторник започва ремонтът до Двете кули, има обходни маршрути

От 8 октомври започва работата по изграждането на канализационен колектор с голям диаметър и две канализационни шахти, част от мащабния проект на ВиК. За съоръжението ще бъдат инвестирани 138 372 410,80 лв., от които: 82 246 182,48 лв. от кохезионния фонд; 14 514 032,18 лв. национално съфинансиране от държавния бюджет  и 18 774 369,99 лв. собствен..

публикувано на 03.10.24 в 14:44

Обжалват решение на ОИК за отказана регистрация на независим кандидат за частичния вот

Дело по жалба на Инициативен комитет, издигащ независим кандидат за кмет на район "Приморски", е образувано в Административния съд във Варна. Жалбата е заради отказана регистрация на независим районен кмет от страна на Общинската избирателна комисия.  Жалбоподателят претендира съдът да отмени обжалвания акт като  незаконосъобразен и Общинската..

публикувано на 03.10.24 в 14:37