Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Колекцията от 3 хиляди банкноти на пътешественика Янко Велков

Целият свят в няколко албума

7
Янко Велков с колекцията си от банкноти
Снимка: Александър Йорданов

Варненецът Янко Велков вече над 20 години колекционира банкноти от цял свят и е събрал близо 3 хиляди, които съхранява в албуми. Старателно ги е подредил по континенти и държави.

Той е моряк по професия и пътешественик по душа. Където и да се намира по света, сред първите му задачи е да се сдобие с банкноти от местната валута. Всичко започва когато е на осем години:

"С баща ми отидохме да ме подстригват в съседно на нашето село и през цялото време виждах една банкнота от хиляда турски лири поставена на огледалото. Не издържах и споделих с баща ми. Той говори с фризьорката и тя ми я подари. Това беше първата ми банкнота в колекцията," спомня си Янко.


И оттогава винаги когато срещне моряци, тираджии, пилоти или просто най-обикновени пътешественици, един от първите му въпроси е дали са им останали някакви банкноти. Има много подарени от познати и приятели. Казва, че за страничен наблюдател това може да са просто хартийки, но той има  история с почти всяка от тях:

"Например в Гватемала най-високият им номинал е 200 кецала. Но тези 200 кецала не се срещат в обращение и започва едно търсене по магазини, научаваш на испански фразата „Имате ли 200 кецала банкнота?“ Докато накрая ми изпадна една от някъде, а това са 20 евро, но просто в държавата нямат такива номинали в обращение," разказва колекционерът. 

Янко Велков има банкноти от почти всички държави по света, дори и от вече несъществуващи като Заир и Австро-Унгария. Две са изключенията - Фарьорските острови и остров Света Елена.

Марки от нацистка Германия

В колекцията има истински антики. Банкноти от нацистка Германия, например. Но най-старите му са от 1895 година от Куба, която по това време още е под испанско владение. Има и почти всички издадени български банкноти:

"Като най-старите номинали ги няма дори и в музеите, от тях имам само копия. Това са ми единствените копия в колекцията. Просто защото или цената им е колосална, четирицифрени суми или не могат да се намерят въобще или са в някакво ужасно състояние. Това са стогодишни банкноти и повече."


Като колекционер Янко Велков знае много добре, че не трябва да се привързва към банкнотите, защото те са просто вещ и може някой ден да се наложи да се раздели с тях. Но това ще е в много краен случай.

Чуйте целия репортаж в звуковия файл:




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Оперната прима Красимира Стоянова: България чрез творците си, които я прославят, отдавна е прекрачила "културния" Шенген

България чрез творците си, които я прославят по света, отдавна е прекрачила "културния" Шенген " и  е известна с постиженията си в тази сфера. Българските политици трябва да се обърнат към нас, често повтарям това. Заяви във Варна звездното сопрано Красимира Стоянова след репетиция на "Бохеми", премиерата на операта в рамките на фестивала "Опера в..

публикувано на 06.07.24 в 10:10

Християн Облаков представя новата си книга за Йосиф х. Стоянов

Новата книга на Християн Облаков „Йосиф х. Стоянов, инженер, общественик, кмет на Варна“ ще бъде представена на 5 юли от 18 часа в Арт салона на Радио Варна. Книгата проследява живота и труда на Йосиф х. Стоянов - един от варненските проектанти от първата половина на ХХ век, който също е специалист в областта на хидроинженерството и..

публикувано на 05.07.24 в 07:30

Цената на бензина продължава да расте

До две седмици цената на бензина у нас се очаква да се увеличи с още 1-2 стотинки. Това прогнозира пред Радио Варна Валентин Кънев, председател на Балканската и черноморска петролна и газова асоциация. Средната цена по бензиностанциите сега е между 2.50 и 2.70 лева за литър.  Кънев посочи, че според европейската статистика цените на горивата..

публикувано на 04.07.24 в 07:05

Johnny Gioeli (AXEL RUDI PELL, HARDLINE): Нищо не става за една нощ

Интервю с Johnny Gioeli (AXEL RUDI PELL, HARDLINE) Немският китарен герой Axel Rudi Pell и бандата му тази година са част от афиша на фестивала „Midalidare – Rock In The Wine Valley”. Малко по-рано през годината групата издаде и албума „Risen Symbol”. Също така певецът Johnny Gioeli представи и нова песен в дует със Светлана Близнакова – Sevi...

публикувано на 04.07.24 в 06:00

Кристиан Ивковски: Един ден ще направя свои открития във физиката

15-годишният варненец Кристиан Ивковски спечели първо място в конкурса "Физиката през вековете" в конкуренцията на 1600 участници от средните училища във Франция и френските училища по света. Конкурсът е организиран от Съюза на учителите по физика и химия в рамките на Годината на физиката. Осмокласникът от Френския лицей „Шарл Перо“-Варна, спечели..

публикувано на 03.07.24 в 09:31

Richie Faulkner (JUDAS PRIEST): Дъщеря ми е най-големият фен на JUDAS PRIEST

Интервю с Richie Faulkner (JUDAS PRIEST, ELEGANT WEAPONS) Повече от 50 години британските хеви метъл легенди JUDAS PRIEST пазят и разпространяват хеви метъла по целия свят. Само преди няколко месеца Боговете на метъл издадоха поредния урок по хеви метъл – техният „Непробиваем щит”. И той е точно такъв, категоричен е китаристът Richie Faulkner...

публикувано на 03.07.24 в 08:15

Румен Генов: Силата на спортния журналист е личният контакт със спортисти и треньори

2 юли е Международен ден на спортния журналист. Отбелязва се от 1995 г. по инициатива на Международната асоциация на спортната преса.  Първият конгрес на асоциацията е проведен в Париж от 1 до 3 юли 1924 г. с участието на представители на 29 държави.   Спортната журналистика отразява социалните и професионалните аспекти на спорта...

обновено на 02.07.24 в 17:10