Целта на изследването е определяне на качеството на бяло саламурено сирене чрез съпоставяне на лабораторно измереното водно съдържание със заложената в БДС стойност за този показател. Основен критерий за подбор е ниската цена - под 10 лева за килограм. Пробите са транспортирани до офиса на Активни потребители в София и предадени на лаборатория за определяне на водното съдържание. Резултатите, както и достъпната на етикетите информация на продуктите, са представени в таблицата.
Бялото саламурено сирене е традиционен продукт консумиран от милиони българи. Сиренето се ползва като богата на протеини и минерали храна и се усвоява лесно от човешкия организъм. На пазара се предлагат стотици марки сирена, което осигурява богат избор за потребителите. В същото време през последните 20 години зачестяват сигналите и съмненията за злоупотреби в качеството на всички млечни продукти, което и фокусира усилията на Активни потребители върху тази тема.
Защо производителите добавят вода в сиренето? Отговорът е прост – заради себестойността. Колкото по-малко мляко се използва за направата на 1 кг сирене, толкова по-голяма е печалбата на производителя. Допълнително, наличието на повече вода в храните не се възприема толкова негативно от потребителите, поне не колкото влагането например на палмово масло и за много хора това е безобидна измама.
Методи за задържане на повече вода в сиренето:
Технологични – това са случаите, когато сиренето не зрее достатъчно или когато нарязаните буци не се отцеждат и пресоват. По този начин не може да се постигне драстично повишаване на водното съдържание.
Влагозадържащи химикали – са например нишестетата и различни полизахаридни технологични добавки и гелосващи/желиращи агенти (Е номера). Повечето от тях са разработени за сладкарската промишленост но се прилагат и от производители искащи да вкарат вода в сирена и месни продукти. Понякога за тази цел се използват и растителни протеини и различни соли или комбинации от всичко изброено.
Нетрадиционни ензимни препарати – при производството на сирене се добавят ензими за коагулация на протеините. Това е традиционна стъпка. През последните години в млекарския сектор навлизат обаче ензими с много по-различна функция. Основен представител на „иновациите“ е трансглутаминазата. Този ензим вместо да разгражда млечните протеини, което спомага за по-доброто храносмилане от хората, има коренно различно действие. Трансгутаминазата образно казано омрежва белтъците. Тя свързва веригите на отделните протеини в едно цяло. По този начин продукта става механично по-здрав и задържа повече вода без да се разпадне. От практическа гледа точна се получава „сирене“ от по-малко суровина, вместо мляко там има вода. Заедно с това трансглутаминазата консервира продукта, като пречи на традиционните ензими наречени протеази и млечно-киселите бактерии да разграждат казеина на млякото.
Снимки: Нина Милошевич
Гуми и сухи треви горят край село Звездица. Три екипа на пожарната се борят с овладяване на пожара, съобщиха от пресцентъра на полицията във Варна.
Пожар е възникнал в гориста местност и сухи треви над кв. "Владислав Варненчик". Огнената стихия вече е овладяна, съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР - Варна. снимки: Румен Сарандев
Движението на превозни средства в бус лентите е едно от най-честите нарушения по пътищата във Варна. Това съобщи за Радио Варна главен инспектор Петко Камбуров, началник на сектор "Пътна полиция" в Областната дирекция на МВР. По думите му т ова е причината да бъде разширен обхватът на видеонаблюдение. Новите промени в Закона за движение по..
Потребителската кошница е поевтиняла с един лев и струва 97 лева спрямо седмица по-рано. Това стана ясно от редовния брифинг на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ), съобщава БНР. Наблюдаваме един спокоен пазар на взаимодействие, каза Вилизар Георгиев, член на ДКСБТ. Той направи и седмичен обзор за движението на цените на..
Омбудсманът Велислава Делчева внесе в Народното събрание името на Мария Филипова като предложение за поста на заместник-омбудсман, съобщават от институцията. Филипова е класирана на първо място с 15 точки от петчленна комисия по оценяването, която изслуша на 14 август тримата кандидати, предложени от неправителствени организации, предаде БНР...
Няма шофьор, който да овладее автомобила си при движение със 170 или 180 километра в час. Това мнение изрази в предаването "Новият ден" на Радио Варна Диан Драганов, председател на Съюза на българските автомобилисти във Варна и експерт в сферата на пътната безопасност. Той допълни, че тежкият инцидент в столицата преди дни, при който 21-годишен..
70-годишна пешеходка от Варна е с фрактури на лява лопатка и четири счупени ребра на гърба, настанена в хирургия, без опасност за живота. Според първоначалната информация в събота сутринта жената била блъсната от добрички автобус, който на ляв завой отнел предимството ѝ. По случая е образувано досъдебно производство.