Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стефан Янев: Чрез диалог трябва да се излъчи правителство

Стефан Янев
Снимка: Ани Петрова

Лидерът на "Български възход" Стефан Янев прогнозира, че е възможно да се роди правителство в рамките на първия или втория мандат.

Според него най-доброто решение е експертно правителство, базирано на важни цели за обединение на партии, или кабинет, излъчен от парламентарните партии, но с ясна политическа отговорност, съобщи БНР. 

"Дори правителството да е експертно, то трябва да е подкрепено от партиите. Не може да излезем от конструкция, в която никоя партия да не носи отговорност за него. Името, което ще използваме, не трябва да е водещо, а конструкцията и принципите, около които се събира коалицията", посочи Янев на последните консултации при президента Румен Радев, преди държавният глава да връчи първия мандат на ГЕРБ.

По думите му всяка партия трябва да излъчи контактни групи, които да подготвят коалиционно споразумение, след което да се мислят и личностите, които ще участват в правителството.

"Важното послание е това, че ние от "Български възход", независимо, че сме най-малките, сме убедени, че въпросите от дневния ред на обществото се решават именно чрез смислен деалог, взаимодействие между партиите и излъчване на конституционно мнозинство за излъчване на правителство", ностоя Янев.

Той посочи за пореден път, че на консултациите с държавния глава на "Дондуков" 2 не са объждали евентуални дати за връчване на първия мандат, нито пък дали третият очакват да отиде в техни ръце.

"Въпросът с третия мандат не се задава за първи път, въпросът доста се преекспонира. Правото на президента е на кого да го връчи... Ако третият мандат бъде връчен на "Български възход" подходът ще бъде – започване на разговори по низходящ ред с най-малката партия в парламента – с "Демократична България", до най-голямата. Ще водим диалог с всички, на базата на търсене на приоритети и конкретни решения", обясни Стефан Янев.

По думите му партията им има една единствена червена линия и това е българският национален интерес. 

"В момента, в условията на война, която е на километри от нас, ако ние, като политическа класа се занимаваме с дребнотемие и не заровим томахавките и не видим какво е водещо за българските граждани, значи, не оценяваме смислено ситуацията. Каквито и вътрешни протеворичия да имаме, когато се появи думата война, те се заравят за по-добро време и се търсят решенията на проблемите", категоричен бе лидерът на "Български възход".

"Българите очакват да им предоставим хляб, а не зрелища", аргументира се той.

Стефан Янев посочи още, че в програмата за всеки един мандат, в програмата на всяка една партия, която участва в преговорите за правителството, трябва да има приоритети, свързани с инфлацията, с цената на живота, с предказуемостта на родното ежедневие.

"Въпросите, свързани с образованието, здравоопазвнето, социалната политика, демографският проблем.  Всички партии, които искат да имат принос към това коалициионо споразумение, са добре дошли", заключи той.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Възраждане" и ИТН ще се подкрепят взаимно на изборите за районни кметове във Варна

Кандидатът на "Възраждане" за кмет на район "Одесос" на предстоящите частични местни избори във Варна е Борислав Барийски . Това съобщиха на брифинг от ръководството на партията в града.  Три партии и една коалиция се регистрираха за изборите за районни кметове във Варна Постигнато е споразумение Барийски да бъде подкрепен от „Има такъв..

публикувано на 20.09.24 в 15:14
Снимката е илюстративна

Затварят временно улици във Варна заради футболното дерби в неделя

Във връзка с провеждането на футболна среща между отборите на ПФК „Спартак“ - Варна и ПФК „Черно море“ - Варна в неделя, 22 септември, за времето от 17:30 часа до приключване на събитието (около 23:00 часа) ще бъде преустановено движението на ППС по ул. „Кирил Шиваров“ (в района на стадион „Спартак“). При възникване на необходимост ще бъде..

публикувано на 20.09.24 в 15:03

НЗОК ще се разплати с аптеките до 15 октомври

До 15 октомври Здравната каса ще се разплати на аптеките с пари от резерва си, за да бъде покрит преразходът за постигане на 100% реимбурсация на лекарствата за домашно лечение на сърдечносъдовите заболявания, които заболявания са водещата причина за смъртност в България.  Това съобщи по време на парламентарния контрол служебният министър на..

публикувано на 20.09.24 в 14:49

Ръководителят на наркобандата в с. Приселци - един от най-големите производители на медицинска марихуана у нас

Привлеченият като ръководител на престъпна група за разпространение на наркотици в с. Приселци е бил един от най-големите производители на марихуана за медицински цели у нас. Той е имал разрешение от Министерството на земеделието и храните за отглеждане на растения от рода на конопа, съобщиха от пресцентъра на Варненския окръжен съд.  Разбиха..

публикувано на 20.09.24 в 14:13

Димитър Главчев: Усилията на всички институции са насочени към връщането на моряците от "Галакси Лийдър"

Премиерът Димитър Главчев коментира темата с българските моряци от "Галакси Лийдър", похитени в Йемен.  "Усилията на всички институции са насочени към връщането им", каза Главчев, цитиран от БНР. Вчера евродепутатът Елена Йончева се срещна с капитана и старши помощник-капитана на кораба "Галакси Лийдър" Любомир Чанев и Данаил Веселинов.  Посещението..

публикувано на 20.09.24 в 14:02

Киев ограничава използването на Telegram от официални лица поради опасения за сигурността

Украйна ограничи използването на Telegram от своите правителствени и военни служители и служители по сигурността, позовавайки се на „заплахи за националната сигурност в приложението", основано от родения в Русия Павел Дуров, предаде АФП, цитирана от БГНЕС.  „Съветът за национална сигурност и отбрана реши да ограничи използването на Telegram в..

публикувано на 20.09.24 в 13:56

Две автобусни линии в Авренско без курсове на 23 септември

Два автобуса по линиите  гр. Варна - с. Близнаци – гр. Варна и с. Садово – гр. Варна – с. Садово няма изпълняват курсове на 23 септември, понеделник, съобщават от Община Аврен.  От 24 септември се възстановява изпълнението на автолиниите по всички маршрутни разписания, уточняват от администрацията. 

публикувано на 20.09.24 в 12:32