Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Има ли увеличена популация на уличните котки във Варна?

5
Снимка: Pixabay

За увеличена популация на уличните котки във Варна, алармираха жители на морската столица. Подробности чуйте от репортажа в прикачения звуков файл:

Десетки жители на Варна, представители на неправителствени организации и еко активисти участваха в обществено обсъждане за овладяване популацията на безстопанствените кучета на територията на община Варна. Сериозен дебат сред присъстващите предизвика и нарасналият брой улични котки по варненските улици. Според адвокат Микаела Левенова общината трябва да помисли и за безстопанствените котки. Лично тя със собствени средства на година кастрира около 500-600 котки.
Има ли увеличена популация на уличните котки във Варна и какви рискове крият болните безстопанствени животни за домашните питомци? Отговорите на тези и още въпроси даде за Радио Варна ветеринарят д-р Виктория Иванова.

Д-р Иванова, има ли наистина увеличена популация на бездомните котки във Варна?

Да, определено. Популацията на уличните животни е в пъти повече. Много от хората постъпват безотговорно спрямо отглеждането, осиновяването и закупуването на домашни любимци. Не осъзнават голямата отговорност и още при първата здравословна пречка взимат решението не да обгрижат животното, а да го изхвърлят на улицата като по-лесен вариант.

Каква опасност крият болните бездомни кучета и коти за домашните ни любимци?

Те са резервоар, източник на заболявания. Ние чисто механично можем да пренесем тези зарази в дома си, които са една потенциална опасност и за нашите домашни любимци. Имат много бълхи, които могат да паратизират и по кучета, и по котки.

А до колко опасни за здравето на хората могат да са бездомните котки, скитащи по улиците на града?

В частност котките не са чак такъв носител на зоонозни заболявания, естествено те са източник на някои трансмисивни заболявания, паразитози, дерматологични проблеми.

Какъв е начинът да се намали този бум на популацията сред котки в момента?

Редуцирането на тази популация на безпризорните животни би се случило по два начина: отговорност спрямо отглеждането на животни и масови мероприятия, свързани с кастриране. Има достатъчно колеги, които отговорно са се заели с програми по кастриране на безпризорни животни, дори без никакво финансово обезщетение.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Художничката Светла Косева: Варна все още носи духа на Belle Époque

В празничния ден на Варна – 15-ти август, в галерия "Ларго" се откри самостоятелна изложба живопис на Светла Косева. Варненката представя 14 живописни платна, повечето създадени специално за представянето ѝ в родния ѝ град. Косева е позната на публиката със своя класически, импресионистичен рисунък, с пастелната, изчистена палитра, с композициите,..

публикувано на 22.08.24 в 08:00

Младият скулптор Мартиан Табаков за опитите да разкрие свойствата на звука

Младият скулптор Мартиан Табаков показва на варненска публика звука "Преди музикалните инструменти" в едноименна изложба. Музикалните му скулптури демонстрират естественото взаимодействие между материалите. Творческата му амбиция успява да извади от метална фуния духа на Алпите с наподобяващи тонове от алпийски рог. Скулптурите си разработва от..

публикувано на 21.08.24 в 08:40

Dave Ingram (BENEDICTION, екс-BOLT THROWER): Не можеш да угодиш на всички

Интервю с Dave Ingram (BENEDICTION, екс-BOLT THROWER) По-малко от две седмици ни делят от седмия "Running Free Festival". Подробностите – накратко - 30-31 август, къмпинг "Стринава“, Дряново. Двудневното мероприятие ще бъде закрито с концерт на дет пионерите BENEDICTION. С помощта на организаторите от HMC "Metal Force" специално интервю за „От..

публикувано на 21.08.24 в 07:30

Даяна Иванова: Виетнамците са постоянно забързани, но винаги намират време за приятел, за разходка, за почивка...

Фотоизложбата "Простор по виетнамски" е подредена до 22 август в пространството за култура и обучение "Аморфа" на ул. "Драган Цанков" 10 във Варна. Неин автор е виетнамистът Даяна Иванова, куратор е фотографът Михаела Аройо. Експозицията е част от обучителната програма на Фондация "Аморфа", която има за цел да подбере с конкурс младежи на..

публикувано на 20.08.24 в 08:15

Dire Straits Legacy: Автентичността е нещото, което издържа проверката на времето

Рок легендите от Dire Straits Legacy бяха част от първия фестивален ден на Breeze by Exit във Варна. Празничният концерт събра хиляди край Пантеона.  Групата е в състав  Алън Кларк (кийборд),  Тревър Хорн (бас),  Дани Къмингс (барабани),  Фил Палмър и Джак Сони (китари),  саксофонистът Мел Колинс (член на King Crimson, свирил с Нопфлър,..

публикувано на 19.08.24 в 12:10
Тома Белев

Тома Белев: ГЕРБ и ДПС правят нов опит за премахнат обжалването на втора инстанция по дела, свързани с ОВОС

Липсата на кворум вчера провали гласуването на първо четене на промените в Закона за опазване на околната среда. Те са внесени от депутатите от ГЕРБ и ДПС Делян Добрев и Станислав Анастасов и целят премахване на възможността за обжалване на втора инстанция по дела, свързани с оценката на въздействие върху околната среда (ОВОС) и екологична..

публикувано на 16.08.24 в 06:38

Роб Бърч, Stereo MC`s: Нашата музика е за живота, който живеем!

Тази нощ на фестивалната сцена на BREEZE by EXIT ще се качат музикантите от Stereo MC`s, които са част от програмата за празничния за Варна ден.  Английската хип-хоп и електрик денс група, създадена през 1985 г. в Лондон, вече е в морската столица , за да се срещне с медиите и отговори на въпросите им. Stereo MC`s обещават да изпълнят хита..

публикувано на 15.08.24 в 13:43