Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Костенурките не могат да заспят заради времето

Автор:
Снимка: Снимка: "Геа Челониа", фейсбук

Заради високите температури през сезона бебета костенурки не успяват да заспят, заяви Ива Лаловска от Фондация "Геа Челониа". Тя и съпругът ѝ са създатели на единствения Център за рехабилитация и размножаване на сухоземни костенурки у нас, който се намира в несебърското село Баня. Лаловска каза, че малките костенурки, които ще останат в активно състояние, са на възраст от няколко месеца, излюпени през септември и октомври, до двегодишни.

Проблемът с малките се състои в това, че те се заравят много плитко под земята. Слънчевите дни през декември подлъгват бебета и те излизат над повърхността, разказа Лаловска. Мястото, в което са били заровени, лесно може да се изстуди, когато е на сянка. Така малките костенурки не успяват да се върнат обратно под земята, защото има опасност от изстудяване. Оставайки навън също е рисково за тях, затова Лаловска и съпругът ѝ приютяват бебетата в лечебницата. Сред тях има и по-слаби тригодишни.

Малките костенурките ще останат в лечебницата до пролетта. Те ще бъдат хранени с подходяща храна. В помещението има и лампа с ултравиолетови лъчи за набавянето на витамин Д, необходим за здравината на корубата.

Освен бебетата, затруднения да заспят зимен сън понякога имат и възрастните, затова всички костенурки ще бъдат наблюдавани през цялата зима. Лаловска потвърди, че най-възрастната костенурка, която е над 70 години, вече е заспала своя зимен сън. 

Всички, които харесват костенурките, могат да изберат своя любимец и да го осиновят.  "Няма да могат обаче да си вземат животното у дома. Осиновителят поема издръжката на костенурката, която остава при нас, като той може да я вижда, разказа Ива Лаловска. Тя каза, че от центъра снимат и правят видеа, за да знае осиновителят как се развива неговата костенурка. Той може да присъства и на нейното пускане в природата."

За костенурките, чиито травми или заболявания не позволяват да се върнат отново в природата, от фондацията набират средства за ограждането на сектор с дължина 180 метра. Лаловска обясни, че костенурките инвалиди се нуждаят от по-голямо пространство, за да не са стресирани и да живеят по-пълноценно. Ограждането на специалната зона ще позволи всяка костенурка да има повече място за себе си. 

Чрез дарения фондацията вече успя да обособи лечебница за нуждаещите се костенурки.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Щабът на ВМС светва в зелено в знак на подкрепа и благодарност на донорите на органи

На 5 октомври (събота) в 19:15 часа щабът на Военноморските сили на Република България във Варна ще бъде осветен в зелено в знак на подкрепа и благодарност към донорите на органи и техните семейства. Инициативата е по повод Европейския ден на донорството и трансплантацията на органи, който тази година се отбелязва на 5 октомври. Организатор на..

публикувано на 04.10.24 в 12:20

Събития и във Варна в Световната седмица на Космоса

Редица събития и интересни дейности ще се проведат със студенти и курсанти в Планетариума на Висшето военноморско училище "Никола Й. Вапцаров" в Световната седмица на Космоса. Ученици от няколко града също ще се включат в инициативите. Това каза доц. Веселка Радева, ръководител на Планетариума във ВВМУ във Варна.  В дните, посветени на Космоса в цял..

публикувано на 04.10.24 в 10:18

Музиканти и занаятчии ще омаят жителите на квартал Галата през уикенда

На 5 и 6 октомври в читалище “Васил Левски” в квартал Галата ще се проведе първото издание на Омая Етно Фест.  Фестивалът ще представи на публиката специално подбрана програма от занаятчии и музиканти , а деца, младежи и възрастни ще се гмурнат в чудния свят на народното творчество. Публиката е поканена да свие ръкави и да извае..

публикувано на 04.10.24 в 09:54

Забраната за внос на слънчоглед срива производителите на олио у нас

По-малко от една трета от мощностите на преработвателите на слънчоглед у нас са натоварени. Това каза за Радио Варна Яни Янев – председател на Асоциацията на преработвателите. Причината е в липсата на суровина. Още повече, че тазгодишната реколта на слънчоглед е с около 50 на сто от нормалните за страната. Икономистът Димитър Събев:..

публикувано на 04.10.24 в 08:33

Над денонощие блокирани на летището - кой носи отговорност и как да потърсим правата си?

Преди няколко дни гръмна новината за над 80 българските туристи, които останаха блокирани повече от денонощие на летището на гръцкия остров Корфу. Технически проблем със самолета забавя полетът с няколко часа, после с още няколко и така повече от 30 часа, както пише в публикация в социалните мрежи един от чакащите българи, с който опитахме,..

публикувано на 04.10.24 в 08:26
Джон Винсънт Атанасов (1903 – 1995) и реплика на електронния компютър на Атанасов-Бери

121 години от рождението на Джон Атанасов: Празнуваме Деня на информационното общество

На 4 октомври е професионалният празник на специалистите по компютърна техника, информационни технологии и автоматика. От 2007 година 4-ти октомври се чества като Ден на информационното общество в България. 4 октомври е рождената дата на Джон Атанасов, чийто принос в развитието на компютърната техника е световно признат. Той е роден през 1903 г. в..

публикувано на 04.10.24 в 08:00
Снимката е илюстративна.

Тридневен Фестивал на занаятите и изкуствата започва днес в Добрич

Тридневен Фестивал на занаятите и изкуствата започва днес в Добрич. Проявата се организира за пети път от Фондация „Добруджанска задруга“ и се осъществява с финансовата подкрепа на Община Добрич. На площад „Свобода“ своите произведения ще покажат десетки занаятчии и творци от цялата страна. Предвидена е и богата музикална програма...

публикувано на 04.10.24 в 07:45