Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ивайло Митковски: Здравеопазването не е приоритет за Община Варна

За съжаление и в Общинският съвет, и на територията на Община Варна не се случи нищо съществено, вместо това се теглиха кредити. Нямаше отчет за реализацията на изпълнението на Общия устройствен план. За тези години на управление на сегашната администрация Варна загуби облика си като чист град. Няма реализирана библиотека, въпрки че още през 2015 година бе проведен конкурс, спечелен тогава от халандска фирма.

Дадохме едни безумни милиони на Гергов за Дупката. Само с тези пари можеше да се построи тази библиотека. Далаверата с акциите на Пловдивския панаир е безкрайна. Тя е между Георги Гергов и Бойко Борисов.

 Теглят се милиони заеми, неизвестен е дългът на Община Варна. Вече чрез дружествата...последният пример е от Спортна зала.

Това каза общинският съветник от Демократична България Ивайло Митковски в предаването "Позиция".

Годината завърши с неразбориите около Белодробната болница. Неплащането на заплати около година, неплатения ток. Общината отказа да поеме тези задължения. Все пак е общинско дружество и общината има задължение към него, а същевременно проблемите на болницата могат да бъдат решени и от министъра на здравеопазването.

Здравеопазването във Варна се развива странно. Ние сме общината с най-малко нови частни лечебни заведения. Увеличава се натискът върху големите лечебни заведения и те не могат да изпълняват своите задължения. Изключение във Варна са само очните болници.

Заплащането и въпросът с кадрите е доста тежко. Например в болница Света Анна има траен недостиг на медицински сестри и анестезиолози заради ниските заплати. Има празни помещения, именно поради липсата на медицински сестри. Липсват анестезиологични екипи, примерът е от ортопедията.

Проблемът е, че има университети, които произвеждат кадри тук във Варна, а заради  недоброто заплащане и перспектива за развитие, тези кадри не остават в града.

В истинското финансиране за дълготрайни материални активи Община Варна е абдикирала.

Отдавна Община Варна има нужда от нова Инфекциозна болница. Изграждане на Спешен център, Спешна болница също е необходимо заради увеличаващото се население, лятото и с притока на туристи. Няма мисъл и натиск да се случат нещата, иначе оправдания винаги могат да се намерят.

Връзката между двата най-големи морски града е ужасяваща. Често ходя към Южното Черноморие и съм потресен от пътя. Летните месеци по този път стават много кататстрофи, които отнемат множество човешки животи.

Оптимизмът е, че тази година има местни избори във Варна.

Надявам се най-после моделът да бъде сменен и българин да дойде начело на Община Варна, заключи д-р Митковски.

Цялото интервю на Жоро Бекяров с д-р Ивайло Митковски може да чуете в прикачения звук:


По публикацията работи: Ваня Славова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Започна месецът на дарителите във варненския зоопарк

Месецът на дарителите и осиновителите на животни във варненския зоопарк започна днес, в Световния ден за защита на животните. Началото беше поставено с тържество, с участието на деца от Детска градина "Синчец" с директор Снежина Дамянова. Директорът на зоокъта Иванка Стоянова поздрави присъстващите и каза, че са много благодарни на..

публикувано на 05.10.24 в 13:37

БАБХ напомня на ловците задължително да взимат проби от отстреляните диви свине за чума и трихинелоза

Сезонът на груповия лов на дива свиня се открива дне, 5-ти октомври. по този повод от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) напомнят, че е задължително предаването на проби за изследване за заболяванията Африканска чума по свинете (АЧС) и трихинелоза. Вирусът на АЧС не засяга здравето на хората, но изследването е необходимо с цел..

публикувано на 05.10.24 в 11:14

Отбелязваме международния ден на учителя, 5-ти октомври

На 5-ти октомври България и още над 100 държави по света отбелязват Международния ден на учителя . От 1994 г. с решение на ЮНЕСКО този ден се отбелязва в знак на почит към приноса на учителите за развитието на обществото. Учителите са в основата на успеха и благоденствието на всяко едно общество, казва в приветствието си за Международния..

публикувано на 05.10.24 в 10:56

Великобритания призовава за ваксинация срещу грип и COVID след ръст на смъртни случаи

Във Великобритания тази седмица започна едновременна ваксинация срещу грип и COVID-19 , след като стана ясно, че смъртните случаи от грип са стигнали тези от коронавирус през последните две зими. Британското правителство обяви и назначаването на комисар, който ще разследва COVID корупцията. Британските здравни власти предупредиха, че интересът..

публикувано на 05.10.24 в 09:50

Евакуираха още наши сънародници от Ливан

В тясна координация между Ситуационния център на МВнР, посолството ни в Бейрут, българските и партньорски служби, първата група български граждани, които бяха изведени от Ливан със съдействието на Канада, се прибра благополучно в България тази нощ, съобщиха от пресцентъра на МВнР. МВнР продължава работата по оказване на съдействие на нашите..

публикувано на 05.10.24 в 08:40

Времето днес - слънчево и топло през деня, дъжд вечерта

Сутринта ще преобладава слънчево време, но по-късно под влияние на приближаващ студен фронт облачността ще се увеличи. До вечерта на много места в Североизточна България ще завали, възможни са и гръмотевици. Все още без валежи ще е в Източна Добруджа и по Черноморието, такива ще има през нощта и утре. На много места се очакват значителни сумарни..

публикувано на 05.10.24 в 08:37

Откриха тялото на бившия началник на Охранителната полиция в Горна Оряховица

Бившият началник на „Охранителна полиция“ в Горна Оряховица Калин Колев е намерен мъртъв в автомобила си край река Янтра, съобщиха от Областната дирекции на МВР във Велико Търново. МВР обяви бившия шеф на Охранителната полиция в Горна Оряховица за общодържавно издирване 49-годишният мъж изчезна от дома си на 2 октомври по обяд без документи за..

публикувано на 04.10.24 в 19:36