Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По още два лева за "Ало, ало" от февруари

Снимка: Радио Видин

Един от водещите телекоми у нас повиши месечната такса на всичките си клиенти с до 2 лева. Като причина за това се посочва инфлацията през 2022 година, както и Общите условия на телекома. Така всеки потребител, ще получи по-висока сметка. С малко, но по-висока. Нали, няма да пресмятаме каква сума ще влезе в касата на мобилния оператор при един милион клиенти? Оказва се, че в тази ситуация потребителите на мобилни услуги нямат кой знае колко полезни ходове, без това да им се отрази на портфейла. Коментираме случая с Габриела Руменова от платформата „Ние, потребителите”. Тя припомни, че в края на 2021 година и трите телекома у нас заявиха, че ще предложат индексация за две години наведнъж – за 2020 и 2021. Тогава от Комисията за защита на потребителите реагираха. Но популистки, смята Габриела Руменова, защото вместо да докажат неравноправност на клаузите, от комисията се опитаха да докажат нелоялна търговска практика и текстовете в Общите условия останаха.

Четвъртък. Хубав топъл зимен ден. Часът е 13 и 7 минути. Съобщение на телефона – от мобилния оператор, на който съм клиент. Цитирам: Уважаеми клиенти, поради ръста на инфлацията за 2022 година и на основание на Общите условия, цената на месечния абонамент ще бъде увеличена с до 2 лева с ДДС за всяка основна и допълнителна услуга.” Много ясно, че първата ми мисъл беше – „Тези не се наядоха”. След кратък размисъл посмегчих тона – „Тези вече прекаляват.” И се оказва, че всъщност не мога да направя много, за да не плащам още четири лева за услугите, които ползвам.

"Има клауза, която им позволява да направят това. Според нас това е неравноправна клауза, защото тя не предвижда възможност за потребителите да се откажат от договора на това основание, без да дължат неустойки. Така че полезен ход може да има евентуално за тези потребители, на които договорите им в момента са безсрочни.

Ако договорът е безсрочен, той може да бъде прекратен с едномесечно предизвестие. И да потърсят по-изгодна оферта без да държат неустойки, коментира Габриела Руменова от платформата „Ние, потребителите”. Обаче, когато е срочен, както в моя случай, това води едни последици, които ще извадят едни суми от джоба ми.

"И дори има и още по-голяма тежест, защото тези, които са закупили при сключването на договора телефон, таблет, лаптоп, телевизор, те дължат разликата между пазарната цена и тази, която са платили за придобиването им."

Може би единственият ми шанс е да изпратя сигнал до Комисията за защита на потребителите. Габриела Руменова обаче веднага попарва надеждите ми.

"Комисията за защита на потребителите е длъжна да разгледа тези клаузи и да се произнесе за евентуално наличие на неравноправност. Макар че тук превенцията е по-важна, защото за да влязат изобщо в сила тези общи условия, те са били одобрени от регулатора - Комисията за регулиране на съобщенията, но също така и потвърдени от КЗП."

Въпреки това обаче във всеки един момент тези текстове могат да бъдат преразгледани от регулаторните органи. Особено ако жалбите не са една и две.

"И отново да проверят дали има неравновесие между правата и задълженията на потребителите от една страна и на дружествата - от друга."

Целият репортаж чуйте в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

5 октомври - Международен ден на учителя

На 5 октомври в България и още над 100 държави по света се отбелязва Деня на учителя. Идеята за празника идва от състоялата се през 1966 г. в Париж Специална междуправителствена конференция за статута на учителите, в резултат на която е подписан документът „Препоръки, касаещи статуса на учителя“. По повод годишнина от приемането на..

публикувано на 05.10.24 в 07:00

Фестивал на занаятите и изкуствата се провежда в Добрич

В рамките на три дни в Добрич се провежда петото издание на „Фестивала на занаятите и изкуствата“. Организатор на събитието е Фондацията „Добруджа – история, традиции, култура“, в сътрудничество с Фондация „Добруджанска задруга“ и с финансовата подкрепа на Община Добрич. На фестивала се представят майстори, занаятчии и творци от цялата страна...

публикувано на 04.10.24 в 17:05

Срамежливата Марго - малкото леопардче в зоопарка във Варна, се показа на света (СНИМКИ)

Малкото леопардче Марго - най-новият обитател на Варненския зоопарк, което се роди през юли, придоби смелост и вече не се крие. Тя обаче се чувства по-сигурна, докато е около майка си Киара. Марго има и осиновители, които ще дават своя принос за отглеждането ѝ. Днес малкото диво коте направи своята първа изява пред медиите и влезе в обектива на Радио..

публикувано на 04.10.24 в 15:35

Събития и във Варна в Световната седмица на Космоса

Редица събития и интересни дейности ще се проведат със студенти и курсанти в Планетариума на Висшето военноморско училище "Никола Й. Вапцаров" в Световната седмица на Космоса. Ученици от няколко града също ще се включат в инициативите. Това каза доц. Веселка Радева, ръководител на Планетариума във ВВМУ във Варна.  В дните, посветени на Космоса в цял..

публикувано на 04.10.24 в 10:18

Музиканти и занаятчии ще омаят жителите на квартал Галата през уикенда

На 5 и 6 октомври в читалище “Васил Левски” в квартал Галата ще се проведе първото издание на Омая Етно Фест.  Фестивалът ще представи на публиката специално подбрана програма от занаятчии и музиканти , а деца, младежи и възрастни ще се гмурнат в чудния свят на народното творчество. Публиката е поканена да свие ръкави и да извае..

публикувано на 04.10.24 в 09:54

Забраната за внос на слънчоглед срива производителите на олио у нас

По-малко от една трета от мощностите на преработвателите на слънчоглед у нас са натоварени. Това каза за Радио Варна Яни Янев – председател на Асоциацията на преработвателите. Причината е в липсата на суровина. Още повече, че тазгодишната реколта на слънчоглед е с около 50 на сто от нормалните за страната. Икономистът Димитър Събев:..

публикувано на 04.10.24 в 08:33

Над денонощие блокирани на летището - кой носи отговорност и как да потърсим правата си?

Преди няколко дни гръмна новината за над 80 българските туристи, които останаха блокирани повече от денонощие на летището на гръцкия остров Корфу. Технически проблем със самолета забавя полетът с няколко часа, после с още няколко и така повече от 30 часа, както пише в публикация в социалните мрежи един от чакащите българи, с който опитахме,..

публикувано на 04.10.24 в 08:26