Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вярват ли варненци в лошия късмет на петък 13-ти и как психологията разглежда суеверията?

| обновено на 13.01.23 в 11:19
petak_13
Снимка: БГНЕС

Много хора по света приемат петък 13-ти като фатална дата. Макар че някои казват, че по-лошо от петък 13-ти е единствено събота 14-ти да си на работа.

Откъде обаче идва този страх от комбинацията на петъчния ден и числото 13? Конкретна статистическа причина липсва, но предположенията са много. Едно от тях е свързано с Библията. В Свещената книга числото 12 има хармонично значение. На Тайната вечеря, 13-тият човек е бил предателят Юда Искариотски. Освен това, Иисус Христос е бил разпнат на кръста в петък. Друго поверие гласи, че Адам и Ева са вкусили от забранения плод отново в петък. На този ден през 1927 година се случва и вторият голям борсов срив в САЩ. Именно големите американски градове отчитат и днес рекордни загуби за икономиката, тъй като много граждани не отиват на работа поради суеверие.

Има обаче и хора, които не се страхуват от петък 13-ти. Това показа анкета сред варненци.

"Не вярвам в лошия късмет на петък 13-ти. Дори на този ден ми се случват хубави неща", сподели млад мъж. Друг от анкетираните беше категоричен, че не вярва в суеверия. За разлика от ученичка, която каза, че на този ден избягва да излиза от вкъщи, освен ако не е на училище.

"Като ми мине черна котка път се завъртам три пъти за да избяга лошия късмет. Случвало се е да не ми върви на този ден. На тазгодишния петък 13-ти имам тест по химия и се надявам да успея", сподели младата тийнейджърка.

Друга жена коментира, че какъв ще ти е късметът зависи единствено от теб самия. Същото мнение споделя и психологът Добринка Тотева-Горанова. Тя обясни и как психологията разглежда суеверията.

"Суеверията ни дават препратка навън, а не в нас самите. Какво означава това - да обвиня някого или нещо, което аз не съм свършил и така да отпусна напрежението. Например, днес черна котка ми мина път и за това не успях да се справя в определена ситуация. Така прехвърляме отговорността за случващото се на нещо странично. Ако вярваме например, че зелената риза ни носи лош късмет и излезем с нея, тогава ще се фокусираме именно върху негативните неща, които ни се случват в ежедневието, а не да търсим хубавите", обясни Горанова.

Тя даде и примери с много суеверни спортисти и техните ритуали и поясни, че човек не бива да бъде роб на суеверията, защото това може да се отрази негативно на психиката му.

Има и още някои любопитни суеверия свързани с петък 13-ти.

Над 85% от небостъргачите по света нямат 13-ти етаж. Много хотели нямат 13-та стая или 13-ти етаж. Във Флоренция няма да намерите улица с номер 13. А по улиците във Великобритания има рекордно малко автомобили на този ден.

Чуйте репортажа на Иван Барбов:










Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

5 октомври - Международен ден на учителя

На 5 октомври в България и още над 100 държави по света се отбелязва Деня на учителя. Идеята за празника идва от състоялата се през 1966 г. в Париж Специална междуправителствена конференция за статута на учителите, в резултат на която е подписан документът „Препоръки, касаещи статуса на учителя“. По повод годишнина от приемането на..

публикувано на 05.10.24 в 07:00

Фестивал на занаятите и изкуствата се провежда в Добрич

В рамките на три дни в Добрич се провежда петото издание на „Фестивала на занаятите и изкуствата“. Организатор на събитието е Фондацията „Добруджа – история, традиции, култура“, в сътрудничество с Фондация „Добруджанска задруга“ и с финансовата подкрепа на Община Добрич. На фестивала се представят майстори, занаятчии и творци от цялата страна...

публикувано на 04.10.24 в 17:05

Срамежливата Марго - малкото леопардче в зоопарка във Варна, се показа на света (СНИМКИ)

Малкото леопардче Марго - най-новият обитател на Варненския зоопарк, което се роди през юли, придоби смелост и вече не се крие. Тя обаче се чувства по-сигурна, докато е около майка си Киара. Марго има и осиновители, които ще дават своя принос за отглеждането ѝ. Днес малкото диво коте направи своята първа изява пред медиите и влезе в обектива на Радио..

публикувано на 04.10.24 в 15:35

Събития и във Варна в Световната седмица на Космоса

Редица събития и интересни дейности ще се проведат със студенти и курсанти в Планетариума на Висшето военноморско училище "Никола Й. Вапцаров" в Световната седмица на Космоса. Ученици от няколко града също ще се включат в инициативите. Това каза доц. Веселка Радева, ръководител на Планетариума във ВВМУ във Варна.  В дните, посветени на Космоса в цял..

публикувано на 04.10.24 в 10:18

Музиканти и занаятчии ще омаят жителите на квартал Галата през уикенда

На 5 и 6 октомври в читалище “Васил Левски” в квартал Галата ще се проведе първото издание на Омая Етно Фест.  Фестивалът ще представи на публиката специално подбрана програма от занаятчии и музиканти , а деца, младежи и възрастни ще се гмурнат в чудния свят на народното творчество. Публиката е поканена да свие ръкави и да извае..

публикувано на 04.10.24 в 09:54

Забраната за внос на слънчоглед срива производителите на олио у нас

По-малко от една трета от мощностите на преработвателите на слънчоглед у нас са натоварени. Това каза за Радио Варна Яни Янев – председател на Асоциацията на преработвателите. Причината е в липсата на суровина. Още повече, че тазгодишната реколта на слънчоглед е с около 50 на сто от нормалните за страната. Икономистът Димитър Събев:..

публикувано на 04.10.24 в 08:33

Над денонощие блокирани на летището - кой носи отговорност и как да потърсим правата си?

Преди няколко дни гръмна новината за над 80 българските туристи, които останаха блокирани повече от денонощие на летището на гръцкия остров Корфу. Технически проблем със самолета забавя полетът с няколко часа, после с още няколко и така повече от 30 часа, както пише в публикация в социалните мрежи един от чакащите българи, с който опитахме,..

публикувано на 04.10.24 в 08:26