Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще поскъпнат ли екскурзиите до Турция заради въведения туристически данък?

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Още в края на миналата година, медиите в Турция обявиха, че от 1 януари се въвежда туристически данък за настаняване в хотели, мотели, туристически селища или пансиони. Той възлиза на 2%. 

Според туроператора Юлиан Бонев, чиято агенция работи основно с турския пазар, нововъведеният данък ще оскъпи съвсем незначително туристическите пакети за екскурзии до Турция. 

"Ако нощувката в хотел в Истанбул например струва 40 евро, увеличението ще е с около 80 евроцента, което е незначително", коментира Бонев. Той поясни, че данъкът е не само върху настаняването, но и върху самите туристически пакети и допълнителните услуги. 

Това поскъпване е съвсем малко на фона на увеличението на цените на нощувките в южната ни съседка за последната една година. За този период скокът е с около 25%. 

Две са основните причини за това според Юлиан Бонев - от една страна нарастващата инфлация в страната и от друга страна засиления интерес към туристическия продукт, който предлага Турция. 

Въпреки увеличението на цените, Турция остава притегателна дестинация за българските туристи, особено за т.нар. шопинг туризъм. 

Юлиан Бонев напомни, че възможността да се пътува до южната ни съседка само с лична карта е засилила потока и често по граничните пунктове се образуват огромни задръствания в почивните дни. Той даде за пример границите при Малко Търново, Елхово и Капитан Андреево. 

Вече вървят записванията за почивка в Турция за тази година, а до момента се отчита ръст с около 30% от страна на българските туристи. 

"За летните месеци, както и за септември и октомври, някои хотели са вече са запълнени", коментира Юлиан Бонев. 

Засиленият интерес се дължи и на факта, че в последните 5 години турската държава е инвестирала в подобряването на туристическия продукт, както и в инфраструктурата с изграждането на магистрали, пътища и мостове, с които да се улесни достъпът до туристическите обекти. 

Продължава да се наблюдава засилен интерес от страна на турските туристи към България и особено към зимните ни курорти. Юлиан Бонев очаква през летните месеци също да има повече туристи от южната ни съседка. 

Чуйте репортажа на Иван Барбов:





БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Отговорно инфлуенсърство? Що е то

Покрай казуса с чалга певицата, която рекламираше енергийни напитки под формата на прах се заговори за отговорно инфлуенсърство. Всеки може да бъде инфлуенсър в днешно време, казва маркетологът Иво Илиев. Ето наскоро видяхме две млади момчета с китари, които свирят и изведнъж от улични музиканти станаха инфлуенсъри. Това, което е..

публикувано на 13.09.24 в 13:00

Седмична прогноза за времето от 13 до 19 септември

В петък денят ще започне със слънчево време, но впоследствие облачността ще се увеличи и към края на деня на изолирани места ще превали слаб дъжд. Вятърът от юг-югоизток ще се усили. Минимални температури 12°-17°, по крайбрежието 15°-20°, максимални между 27° и 32°, по брега на морето 24°-29°. От събота до понеделник облачността ще е по-често..

публикувано на 13.09.24 в 06:41

Варненец: Да се глобява общината за счупена кола от дупки по пътищата, парите за благотворителност

Да налагат глоби на община Варна за некачествено изпълнение на пътен ремонт, а средствата да бъдат вкарвани във фонд и използвани за благотворителни цели. Това предложение отправя варненецът Йордан Йорданов. Той посочи, че всекидневно шофьорите в морската столица се сблъскват с естествени препятствия като дупки и хлътнали шахти, които нанасят материални и..

публикувано на 12.09.24 в 12:55

"Трън в очите" ли са хората с увреждания във Варна?

Доколко хората с увреждания у нас са интегрирани в обществото, имат права като всички останали, имат достъп до обществени места и въобще могат да живеят нормално?   Потърси ни редовният ни слушател Красимир Вълев, който живее в кв. „Аспарухово“ и който е загубил единия си крак при инцидент и се придвижва трудно с патерици. Решил да отиде..

публикувано на 12.09.24 в 09:11

Варненци газят в наводнени и кални подлези

"Снимаш ли?", ме пита възрастен мъж с колело, който видимо се прибира от Морската градина през подлеза до Детския кът.  "Да.", отговорих.  "Снимай, а след това качи в интернет, че да го видят всички.", отвърна той и мина през подлеза карайки колелото си. Така си спести калните обувки и мокрите крака. Но не и хората, които вървят пеша...

публикувано на 11.09.24 в 18:20

Умения за спасители демонстрираха варненски младежи

Състезание по водно спасяване "Млад спасител - 2024" се провежда на Южния плаж във Варна, под басейн „Приморски“. В това 11-то издание на издание на националното състезание участват 86 деца и младежи  на възраст от 11 до 17 години , разпределени във възрастови групи. Дисциплините са четири -  200/400 метра  плуване в открити води, плажни..

публикувано на 11.09.24 в 12:28

Дъждовно време в сряда

Днес ще е предимно облачно с валежи от дъжд, придружени от гръмотевици. На места ще има по-значителни сумарни количества. Следобед валежите ще отслабнат, а облачността ще се разкъса. Ще духа слаб до умерен вятър от изток и югоизток, който постепенно ще се преориентира от запад-северозапад. По време на валеж е възможно временно, но рязко усилване на..

публикувано на 11.09.24 в 05:53