Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Варненка произведе натурална паста за зъби с ядливи съставки

| обновено на 19.01.23 в 15:01

Пастите за зъби имат 40 % вода, а има ли вода, трябва да има консерванти и стабилизатори. Това коментира Людмила Стойчева, която се е посветила на своето хоби - т. нар. "ядлива козметика". Людмила е създала първата във Варна лаборатория за най-високия клас органична козметика. С нея разговаря Валерия Василева.

Паста за зъби без вода и без консерванти - възможно ли е това?

Започнах да се замислям за съставките на продуктите, които ежедневно използваме. За мен са доста притеснителни. Затова се насочих да търся вариант да търся паста за зъби без вода и без консерванти. Много голяма част и от стабилизаторите на киселинност в пастите за зъби също са доста сериозна химия. Стигнахме до вещество прахообразно, което е съставено на растителна и минерална основа. Пастата за зъби е под формата на прах, но за по-голямо удобство е пресована. Тя съдържа ксилитол. Той е заместител на захарта. Извлича се от кората на бреза. Ксилитолът, освен, че е заместител на захарта, има много сериозно антибактериално действие и регулира киселинността. На практика бактериите не могат да усвоят ксилитола, по този начин се лишават от енергия и те умират. В голяма част от натуралните пасти за зъби, като заместител на захарта, има сорбитол, който няма тази функция, както  ксилитола.

Другата ни съставка е микрокристална целулоза, която идва от влакнести растения - отново регулатор на киселинността. Всъщност киселинността в устната кухина е проблемът, защото бактериите се хранят със захар, а в голяма част от храните, които ние приемаме, има захар. Бактериите в устната кухина се хранят с това и се създава една киселинна среда. Създаде ли се киселинна среда, се нарушава здравината на емайла. При киселинност 4,5 до 5 емайлът губи своите защитни свойства и започва да се разпада - така се получават кариесите. В нашата паста за зъби има сода, хума, които са регулатори на киселинността.


Ако приемем, че нещата са толкова прости, има ги в природата, достъпни са, и това може да се формулира, може би някога, в миналото, преди тези синтетични пасти за зъби да бъдат изобретени, хората са ползвали такива природни средства. Има ли някаква следа във времето?

Предимно сода са използвали хората или изплакване с вода. Стоматолозите считат, че едно изплакване с вода след всяко хранене също подобрява киселинността  и създава възможност на устната кухина да възвърне своя баланс.  Пиенето на сокове, кафе със захар, чай с мед, променя киселинността. Приемането на всякакъв вид храни и напитки, различни от водата, променят киселинността на устната кухина.

Как се доказва безвредността и липсата на каквато и да било токсичност на един такъв продукт, въпреки че ние все още прохождаме в органичната козметика.

Изискванията са до това да се правят лабораторни анализи за токсичност, прави се много сериозно обследване на съставките, което се извършва от козметолози, сертифицирани оценители. Те изследват всяка една съставка - не само влиянието на съставката, а и документите от производителя на съставката - с информация за алергени, за структурата, какво съдържа, какво е влиянието, при какви условия, как въздейства, как се променя. Това е сериозна документация - листи за безопасност за продукта като съставка, като суровина.

Наскоро попаднах на реклама на масло от бодлива круша. Когато се загледах в съставките, видях, че това е смес от масло от бодлива круша и друго масло. Трябва да си създадем навик да четем етикетите. И най-вече тези, написани на латиница - потребителите трябва да се научат да четат тази част.

Под лупа. Защото тези етикети стават все по-малки и информацията е все по-нечетлива.

Да, защото изискванията за информация на етикетите е много обширна и ни се налага да намаляваме шрифта, за да можем да съберем информацията.

Като казахме какви са изискванията, има ли напредък към органичното земеделие?

Положително настроен човек съм, никога не казвам, че ми е трудно, но пък не съм свикнала да ми е лесно. Просто когато човек си постави дадена цел и е последователен, и не се опитва да търси причини за някакъв проблем, а се съсредоточава да търси решение, тогава нещата се получават. Всичко е много труд, четене, опити, проби, грешки. Въпросът е когато човек сгреши, когато падне, да се поизтупа и да продължи. Не ни е лесно, но не ни е толкова трудно, че да се откажем. Аз не ги разбирам тези хора - непрекъснато да се оплакваме от всичко - ако ние не си помогнем, няма кой да ни помогне. Покрай пастите за зъби се замислих колко много пластмаса използваме в ежедневието си. Таблетките сме ги сложили в алуминиеви кутийки - за да спестим ползването на пластмасата. Като добавим и кремовете, и всички душ-гелове, шампоани - наистина ние самите използваме ужасно много пластмаса в ежедневието си. Аз вярвам, че човешката намеса оказва своето влияние - ако всеки направи една малка крачка и изхвърли нещо от ежедневието си - основно това е пластмасата, мисля, че нещата ще се случат.

Как става така, че всяка следваща партида от един органичен продукт има същите качества и вярно ли е, може ли да се проследи по този начин, както при синтетичните? Там твърдят, че няма никакви изменения и се поддържа едно ниво?

При органичната козметика има диапазон, защото е от живи съставки – това са студено пресовани масла от семена от и ядки. Те се различават от реколта до реколта в зависимост от това дали е дъждовна годината, дали е сушава. Няма как една макадамия или дори един орех да вземем  - те имат различни качества всяка реколта. Но все пак диапазонът е такъв, че основните, съществените съставки, които дават качествата на едно масло или продукт, не се различават съществено и се запазват. Да, не е като синтетиката и затова понякога има разлика в цвета, в аромата, но цветът и ароматът не обуславят съществената част на терапевтичните свойства на съставките.

Тоест да не се водим по външните фактори?

Друг проблем е трайността, защото например в таблетките също няма консервант, защото няма вода. Основното правило е, че ако има вода, то трябва да има консервант и стабилизатор. Защото микроорганизми и бактерии се завъждат във вода, а не в масла. В пастите за зъби например 40%е водата.  При 40% трябва да има сгъстител, стабилизатор, консервант. Няма как да стане по друг начин. При козметиката този процент процент даже е по-висок за съжаление – между 70 и 90% вода. Така разликата между натуралната козметика и конвенционалната е, че при натуралната има консерванти, които са на растителна основа. Но те пак са извлечени с химични реактиви.  От една-две години има по-нови консерванти, които са чрез фракция, кристализация  или декристализация, които са още по-щадящи от останалите. Нашата концепция обаче е да произвеждаме ядлива козметика, т.е. да няма съставка, която да не можем да хапнем. Такава е пастата за зъби. Там така са подбрани съставките, че да регулират киселинността и да въздействат на бактериите в устната кухина. Цялата последна година работя върху това и открих за себе си нещо, което много ме изненада, а именно -  от здравето на устната  кухина зависи в голяма степен здравето на тялото ни.  Ние се съсредоточихме върху това да пазим зъбите и емайла им, но на практика таблетките се разпенват много добре. Често ме питат дали са за смучене или са за гълтане. Не това е суха паста за зъби, сухо пресовано вещество, което е под формата на таблетки. Схрусква се таблетката, намокря се четката и се започва изчеткването нормално, както обичайно се прави. Механичното изчеткване няма как да го заменим. Пяната обаче, която се образува при изчеткването, поддържа здравето и на зъбите, и езика.

Това подходящо ли е за деца? Те ако схрускат нещо, може да се шокират от разпенването или ще го глътнат?

Може, може да се използва пастата и за деца, но под контрола на родителите, поне докато се създаде навика. После децата дори се забавляват, а чистенето постепенно става осъзнато.

Цялото интервю на Валерия Василева с Людмила Стойчева чуйте в прикачения звуков файл в началото на публикацията.






По публикацията работиха: Олга Карова, Галена Ковчазова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Иво Инджов

Иво Инджов: Политиците да си напишат домашното по-добре, а не да предлагат промени в избирателната система

Снощи изтече срокът за регистрация на партиите и коалициите за участие в предсрочните парламентарни избори на 27 октомври. „Кризите в ДПС, както и в БСП, поставят много въпросителни относно това как би изглеждал новия парламент. Не допускам, че ДПС-тата няма да участват в изборите. В какъв вариант – тепърва ще стане ясно“. Това каза за..

публикувано на 12.09.24 в 10:49

Деменцията и болестта на Алцхаймер - все по-често срещани при напредване на възрастта

През месец септември в цял свят се говори повече по темата за превенция на заболяването Алцхаймер и синдром като деменцията. На 21.09. в Морската градина във Варна ще се проведе скрининг на хора, желаещи да се подложат на няколко въпроса относно евентуално заболяване или синдром, обясни за Радио Варна проф. д-р Ара Капрелян – началник на..

публикувано на 12.09.24 в 08:05

Във Варна започва XX-ият Световен анимационен фестивал

Във Варна започва XX-ият Световен анимационен фестивал. Той се открива на 11 септември във ФКЦ - Варна. Официалното закриване и връчването на наградите ще бъде на  15 септември 2024 г. Тази година Световният фестивал на анимационния филм - Варна има своето юбилейно 20-то издание. Събитието има за цел да запознае родната публика с най-доброто от..

публикувано на 11.09.24 в 08:10
Зеленият морски двор на Варна

Д-р Явор Ченков: Доброто развитие на детето е програмирано още преди раждането от начина на живот и взаимоотношенията на родителите

„Зеленият морски двор на Варна“ e финалист в международния конкурс за наградите Triple E за 2024 г. Екипът от специалисти в ранното детското развити е един от петте финалисти в категорията „Инициатива за ангажиране на общността на годината“ и са единствените номинирани в целия конкурс от Източна Европа и Балканите!  Triple E са глобално..

публикувано на 10.09.24 в 07:00

Дует Ритон представят концерт-спектакъла "Елате ни на гости" във Варна

Легендарният дует Ритон гостува във Варна на 9 септември. Концерт-спектакълът ще е в Летния театър от 20 часа с групата "Ангелите на Ритон". Събитието е част от турнето им "Елате ни на гости" , което започна през март и ще продължи до 16 октомври. Цялото интервю с дует Ритон чуйте в прикачения звуков файл.

публикувано на 09.09.24 в 08:00

Кристиана Димчева: Идеите в името на нашите деца ни обединяват днес

С „Празничен разказ“ Регионална библиотека „Пенчо Славейков“ - Варна, отбелязва две знаменателни дати в историята ни – Съединението на Източна Румелия с Княжество България (6 септември) и Независимостта на България (22 септември). Изложбата се откри на 4 септември 2024 г. Тя проследява знакови събития от изграждането на българската държавност...

публикувано на 06.09.24 в 08:05

Полската режисьорка Кинга Дембска: Обичам да показвам различни гледни точки, както и да добавям хумор

Последният си филм "Празник на огъня" представи полската режисьорка Кинга Дембска по време на фестивала "Любовта е лудост". Лентата е екранизация по едноименния роман на Якуб Малецки, в който се проследява живота на двете сестри Настка, която страда от церебрална парализа, и Луция, която е балерина. Дембска споделя, че в книгата са представени трите..

публикувано на 05.09.24 в 09:05