Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Клиенти се оплакват: Купуваме храна в торбичка, на касата таксуват кутия

| обновено на 02.02.23 в 13:16
3
Снимка: pixabay

Някои от големите вериги за хранителни стоки с топли витрини от началото на тази година продават на клиентите си ястията и продукти задължително само в кутийки от по 20 стотинки.

Това показва проучване на онлайн платформата „Ние, потребителите“, съобщават оттам. Повод за него стана сигнал на гражданин, който си е закупил маслини и въпреки че е убедил продавача да ги постави в пликче, на касата все пак му е таксувана и пластмасова кутийка от 20 ст. Това е видно от изпратената от клиента касова бележка, на която отказаният от него амбалаж е отбелязан като самостоятелен артикул със съответната цена.

Оказва се, че ако си купите маслини, мусака, пълнени чушки или друга подобна храна, освен цената за съответното количество продукт, на касата автоматично ще се отбележи и опаковката, която се таксува отделно, предупреждават още от "Ние, потребителите".

Клиентите са уведомени за „иновативния“ подход със специално изготвени за целта табели в търговските зали и мини постери на стойки над самите витрини. Текстовете на поставените информационни материали се позовават на Наредбата за намаляване на въздействието на определени пластмасови продукти върху околната среда.

От платформата предупреждават и какви отговори могат да получат клинетите от служителите. Ако попитате консултантите какво налага принудителната продажба на тези кутийки и не може ли гозбите да се поставят в донесени от клиента съдове за многократна употреба, ще ви отговорят: „Има нова наредба. Трябва да спазваме правилата, които са ни дадени, ние сме служители – забранено ни е да поставяме тези продукти в други опаковки, вкл. и в донесени от клиентите. Ако ви ги сложа в торбичка, на касата пак ще се таксува опаковка.“

Това означава, че са определени артикули, за които най-вероятно баркодът, който се издава след измерването на везната при отпечатването на етикета, автоматично добавя и отделно таксуване на опаковка. Изключение могат да правят продукти като пилешки бутчета, кюфтета и др., които се поставят в специални пликове, без заплащане за тях.

Добрите примери!

Прегледът на „Ние, потребителите“ показа, че сред веригите за хранителни стоки с топли витрини има и такива, които предоставят възможност на клиентите си да донесат свои съдове, в които да бъдат поставени избраните от тях продукти. Това стана ясно в хода на проведени експерименти на терен в по два търговски обекта на всяка от големите вериги и едва след запитване за такъв вариант. Контролни покупки за целите на изследването от магазини с налична опция „кутия на клиента“ показаха, че се измерва и отбелязва на етикета нетното количество на продукта, като се изважда теглото на опаковката (тара) – съответно тя не се таксува на цената на съдържанието в нея.

Чуйте интервюто на Димитрина Дончева с Габриела Руменова от онлайн платформата "Ние, потребителите":




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Пожарът в гората край Каменар е овладян

Пожарът в гористите местности под село Каменар е овладян, съобщава кметът на Варна Благомир Коцев във Facebook. Тлеещият огън е ограничен в определен периметър. Изкопана е бразда за спиране на разпространението и пламъците са почти погасени, допълва той. Няма опасност да бъдат засегнати къщи или имущество. През нощта ще останат да бдят пожарни екипи,..

публикувано на 26.08.24 в 23:17

Платиха над 4 млн. лв. на хотелиери, държавни и общински бази, осигурили подслон на бежанците от Украйна

Над 4 млн. лева са средствата преведени на хотелиери, държавни и общински бази, предоставяли подслон и изхранване по Програмата за хуманитарно подпомагане на хора от Украйна с предоставена временна закрила в България.  В одобрения на 14 август с Решение на Министерския съвет Списък № 23 са включени дължими суми към хотелиери, държавни, общински и..

публикувано на 26.08.24 в 19:53

Започва спешно почистване на шахтите и отстраняване на сухи дървета и клони

Започват спешни действия по почистване на шахтите и за отстраняване на сухи дървета и клони във връзка с краткосрочните прогнози за гръмотевични бури. Предстои ново възлагане за почистването на шахтите в града. Фирмата-изпълнител е заявила готовност да изпълни необходимите мерки заради листопадния период и преди обилните дъждове през есента, съобщават..

публикувано на 26.08.24 в 19:15

Гори гората край Каменар

Пожар е възникнал в покрайнините на село Каменар и е достигнал до гората. Първоначално два екипа на пожарната са изпратени на мястото на инцидента, но по-късно се включват още екипи, съобщиха от пресцентъра на полицията във Варна.  Тепърва ще се изясняват причините, довели до огнената стихия. Няма данни огънят да е стигнал до къщи в населеното място...

обновено на 26.08.24 в 18:44

Агенцията по безопасност на храните във Варна откри Ешерихия коли в миди, предлагани на пазара

Агенцията по безопасност на храните във Варна откри Ешерихия коли в миди, предлагани на пазара. Областната дирекция по безопасност на храните (ОДБХ) – Варна затвори пречиствателен и експедиционен център за миди след констатираните нарушения, съобщават от БАБХ. Взетите проби от черноморски миди, предлагани на пазара, показват повишени нива на..

публикувано на 26.08.24 в 18:12

Наесен започва ремонт за 1,6 млн. лв. на ул. „Капитан Райчо“ във Варна

След началото на учебната година Община Варна започва ремонт за 1,6 млн. лв. на ул. „Капитан Райчо“ в участъка на територията на район „Младост“, от ул. „Под игото“ до бул. „Васил Левски“ (под Автогарата), съобщават от общинския пресцентър. Ремонтът ще включи подмяна на водопровод, тъй като гражданите в района страдат от непрекъсната липса на вода и..

публикувано на 26.08.24 в 17:45

Полицията във Варна издирва изчезнал възрастен мъж

Полицията във Варна издирва изчезнал възрастен мъж. БОРИС ГЕОРГИЕВ ЦВЕТКОВ е на 84 години, напуснал домa си във Варна, ул. Александър Дякович № 26, около 15,30 часа на 18.08.2024г., от тогава е в неизвестност. Страда от старческа деменция. Губил се е около 10 – 15 пъти до момента, като е намиран на различни места и връщан в дома му. Той е висок е 188..

публикувано на 26.08.24 в 16:30