Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лесна работа: Радиото – забележителен спътник

Снимка: Pixabay



Денят е специален – световният ден на радиото, а щом в момента сме се открили в ефир, имам всички основания да ви честитя празника. Няма да ви занимавам с дефиниции и история. Това не е разказ за визионерските моменти от миналото на човечеството... Например: как в един мрачен февруарски ден преди 130 години Никола Тесла три пъти обиколил сградата на института, където го очаквали, влязъл вътре, три пъти си измил ръцете и започнал лекцията си, споделяйки концепцията за безжичен пренос на информация и мощност на произволно разстояние.

Или за деня, в който обядът изстивал и скоро изобщо нямало да става за хапване, но това било без значение, защото историята любезно изчаквала Гулиелмо Маркони да си нагласи слушалките, да чуе важния звук и победоносно да вдигне палец с думите: „Да! Успях!“. Е, може да не са били точно тези думи, но както казах, не предлагам разказ за история и теория на радиото.

Отвъд датите и дефинициите, в чисто емоционален план, радиото е празник. За всички, които го обичат. Една красива мелодия без край, която зарежда сутрините с настроение, прави дните по-смислени и приятни, разширява хоризонта, провокира въображението, допълва знание и информираност, вдига погледа високо, по-високо, още по-високо.

Първите ми спомени за радио: дядо и старият „Веф“ на батерии, който озвучаваше двора на лятната къща. Музиката обгръщаше розите, лозите и дръвчетата, оцветяваше ги по-ярко, вдъхваше им повече живот и радост. После се прехвърляше върху целия ден и го изпълваше с очарование. Обожавах да потъвам в тези музикални вълни, да танцувам с тях, да се загръщам като с копринена пелерина, да се смея, да пея заедно с радиото, песен след песен - от първата до последната дума, от първата до последната емоция. После идваха новините. Тогава притихвах, защото знаех колко е важно, че за няколко минути те ни поднасяха света - всяка подробност, всяка промяна, всичко... Малкият апарат, ритуално поставен на масата под черешата и ние – приемащи света. Чувствах се много повече частица от живота на хиляди километри и хиляди съдби от мен. Това подсилваше смисъла на деня и му даваше посока. Светът у дома. А след думите, отново музика. Цветовете на радиото - най-красивите цветове.

После? Има напрягащи зимни пътувания... Ледени нощи, а над пътя се надвесват причудливите сенки на заснежените борове и звездите... Знаете, когато зимата ви е попречила да стигнете навреме до там, закъдето сте тръгнали, когато светът отвън изглежда по-враждебен и опасен, а пътуването става все по-самотно и сърцето ви се свива като премръзнало врабче на всеки следващ завой... Тогава радиото е спасение. И продължението на песента и на цялата тази специална връзка с живота и с другите е най-очакваното, топло и обнадеждаващо нещо по заледения път.

Или докато пътуваме някъде далеч, през прозореца на колата се сменят кадрите от живота на други хора, култури и традиции. Тогава радиото допълва историята, разказана от новите места и гледки, добавя финален щрих към преживяванията. Няма да забравя как си тръгвах от Осло, а по радиото звучеше норвежки кавър на „Пърпъл“, или евъргрийните на унгарски език, които правеха вечерните светлини на Будапеща още по-магнетични. Или в лятна нощ на терасата: море, луна и Радио Варна.

Историите с радио нямат край. Всеки има свои и те са най-впечатляващи и незабравими. Така че спирам дотук.

Радиото - този забележителен спътник! Колко е хубаво, че го има!


По публикацията работи: Даниела Иванова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Нощ на литературата" предстои на 25 септември във Варна

Тринадесетото издание „Нощ на литературата“ ще се проведе на 25 септември във Варна и още девет града в България. В навечерието на Европейския ден на езиците ще бъдат разлистени страниците на най-новите европейски литературни текстове в някои от знаковите пространства за култура в морската столица. Събитието вече дълги години привлича любителите на..

публикувано на 19.09.24 в 09:26

Обредна яма и рядък зооморфен съд от 4 150 г. пр. Хр. откриха в "Провадия-Солницата"

Обредна яма с депонирани обредни предмети от късния халколит е открита в Праисторическия солодобивен център "Провадия-Солницата". Това съобщи академик Васил Николов - ръководител на разкопките. Той обясни, че откритието е много важно, защото обредите са извършвани, преди хората да напуснат селището заради климатичните промени и пресъхването на..

публикувано на 18.09.24 в 17:00

Преглеждат безплатно за риска от туберкулоза във Варна

И утре, 19 септември, в рамките на кампания „Седмица на отворените врати“, ще се проведе безплатен скрининг за риска от туберкулоза във Варна, припомнят от общинския пресцентър. Прегледите се провеждат в „Специализирана болница за активно лечение на пневмофтизиатрични заболявания-Варна“ ЕООД (адрес: ул. „Мануш войвода“ №11 А) от 8 до 11:30 ч. в кабинет..

публикувано на 18.09.24 в 14:26

Безплатно плуване за деца във Варна, записванията са до 22 септември

Нов курс по плуване за деца от 8 до 12 години  започва следващата седмица на плувен басейн „Делфини“ във Варна. Записванията за начално обучение са до 22.09.2024 г.,  а тренировките ще се провеждат от 23.09.2024 г. до 07.11.2024 г. Началното обучение се провежда от СК „Делфин“, СК „Юлиян Русев“, СК „Галата “, ПСК „Черно море“, СК „Астери“, СК..

публикувано на 18.09.24 в 11:55
Снимката е с илюстративна цел

18 септември е обявен за Ден без загинали на пътя

На 18 септември се отбелязва Денят без загинали на пътя. Той се отбелязва в цялата страна под патронажа на министъра на вътрешните работи и е част от Дните на безопасността на пътя на Европейската мрежа на службите на пътна полиция.  Инициативата се провежда в рамките на Европейската седмица на мобилността (16-22 септември).  Мотото на кампанията тази..

публикувано на 18.09.24 в 09:52

София Колева, която има пет именици в семейството си: Здраве за всички!

Православната църква почита паметта на светите мъченици Вяра, Надежда, Любов и тяхната майка София. Имениците, на които можем да честитим днес, са много, но в семейството на общинския съветник от ПП-ДБ във Варна София Колева денят е изключително специален, защото празнува не само тя, но и много от нейните близки. "Днес празнуваме: моята майка Любка и..

публикувано на 17.09.24 в 16:30

Варна ще отбележи 116 години от Независимостта (програма)

Община Варна организира тържественото честване на 22 септември – Независимостта на България. Отбелязването на 116 години от историческото събитие включва военен ритуал по издигане на националното знаме на Република България и молебен. Програмата ще продължи с празнично хоро с Фолклорен ансамбъл „Варна“. Тържественото честване е от 10 часа на 22..

публикувано на 17.09.24 в 14:05