Как творческият, етнографският, кулинарният потенциал да се обединят с туристическия за адекватното оползотворяване на ресурсите. Това презентират на семинар в Балчик тази седмица представители на културни институции от Грузия, Украйна и България. Те са част от международния проект „Туризъм, културно наследство и креативност“, който се изпълнява съвместно от Грузинския център за изкуства и култура (GACC)-Тбилиси, Сдружение с нестопанска цел „Европейския институт по културен туризъм “ЕВРИКА“ -Добрич, Фондация за развитие на град Николаев-Украйна и Национална агенция за съхраняване на културното наследство на Грузия. Целта е да допринесе за развитието на иновативен творчески туризъм и културни продукти на база местното културно наследство.
„Основната цел на нашите общи усилия е развитие на съвместен продукт за креативен туризъм, изготвяне на трансгранични маршрути. Ние в Грузия се стремим да покрием широк спектър от културни и креативни индустрии – традиционни занаяти, гастрономия, фолклор“ – обясни един от ръководителите на проекта Нана Катралишвили. По думите и туристите от България представляват малък процент в страната и, а преди войната украинците са били на четвърто място по посещаемост в Грузия.
Божанка Добрева – представител на българския партньор, разясни, че целта на този семинар е всеки от партньорите да представи продуктите, които са изготвени вече на неговата територия с финансиране от проекта. В област Добрич са девет. „Целта е тези продукти да бъдат изготвени като концепция, да се популяризират и да бъдат стимул за останалите предприемачи да създадат подобни продукти, виждайки в нашите девет добри практики и търсене. Смисълът е диверсифициране на морския туризъм, привличане на туристи извън активния летен сезон“ – обясни Добрева, след като презентира пред партньорите продуктите от кулинарното изкуство, занаятите, традиции и обичаи. „Проведохме фестивал на занаятите, който представляваше демонстрация на традиционни занаяти от региона, посетителите можеха да задават въпроси и да опитат да изработят нещо, към което притежават интерес“ – разказа тя. Другите са: здравословен семинар „Пшенична трева“ с храни и напитки от пшеница, тур по малки добруджански ферми (зеленчукопроизводство, кравеферма, ферма за пъдпъдъци), кулинарно ателие "7 от 7" в с. Ефрейтор Бакалово – община Крушари(приготвяне и дегустация на седем ритуални ястия от местната кухня), Фестивал на хляба в Каварна, медена къща, иконопис.
Второто тестване на тези продукти ще се проведе през май т.г., когато ще ни гостуват украински, грузински и български туроператори. По време на тридневния престой ние щеги демонстрираме. До момента туроператорите, които бяха включени в първоначалното тестване, харесаха много продуктите, казаха, че има голямо търсене. Говорим за хора в малки групи, от по 5-10 човека, които искат лично внимание, да посетят и преживят нещо различно – уточни още Божанка Добрева.
Туроператор вече предлага един от продуктите, а именно еднодневният тур по добруджанските ферми, който се базира на традициите и старите практики за производство на чиста храна. Представлява еднодневен тур с демонстрации и дегустации на местно производство – посещения на зеленчукова градина в с. Плачидол, кравеферма и производител на млечни продукти в с. Котленци, ферма за пъдпъдъци в с. Дъбрава.
Тази седмица гостите се запознават със забележителностите и потенциала на Балчик и региона. В програмата им е включено дегустация на вино в кралската изба в Двореца, посещение на Стария Добрич, визита в медена къща в село Прилеп, Историческия музей в Балчик и туристически – информационния център Мелницата, където да се запознаят с културния календар на града.
Чуйте повече в репортажа на Албена Иванова:
Остра нужда от кадри с висше образование в областта на техническите науки са заявили близо 80 на сто от представители на бизнеса в България, участвали в анкета на Българската търговско-промишлена палата. 22 на сто от участвалите в проучването са посочили необходимост от висшисти в областта на природните науки, математиката и информатиката, а 19..
За промяна на продължителността на обучението за придобиване на образователна степен „бакалавър“ за специалност „медицинска сестра“ и специалност „акушерка“ от 4 на 3 учебни години настояха от Управителния съвет на Съвета на ректорите на висшите училища по време на съвместно заседание с министъра на образованието и науката Красимир Вълчев днес...
32% от българите имат позитивно отношение към кабинета "Желязков", но други 39% са на противоположното мнение и не одобряват новото правителство. Това сочи социологическо проучване на "Тренд", съобщи социологът Димитър Ганев. Икономическата тревожност сред българите остава висока. Проблем номер 1 за населението е повишаването на цените. Според запитаните..
Наближаването на 8 март традиционното засилва търсенето на дамска козметика. Рисковете да попаднем на фалшиви парфюми в този период също нарастват, напомнят от онлайн платформата „Ние, потребителите“. От там отбелязват, че макар репликите да копират в голяма степен оригиналите по външен вид, дизайн, надписи, цветове, флакон и опаковка, все пак има..
Все още не се е стигнало до апогея на протестите в Гърция. Това коментира за обзорното предаване "Позиция" на Радио Варна кореспондентът на БНР в южната ни съседка Катя Пеева. Масовите недоволства са с искане за правосъдие заради виновните за влаковата катастрофа преди две години, защото, "не е виновен само началникът на гарата в Лариса" , подчерта..
По повод 125-годишнината от кончината на Капитан Петко Войвода в музея на Възраждането във Варна е подредена изложбата "От Киноцентъра до музейната витрина". В нея са показани автентични народни носии от фонда на Историческия музей в град Попово. Облеклата са част от колекция, събирана през 70-те и 80-те години на миналия век от екипа на серийния игрален..
Ръчна машина за плетене на прежда е най-новият експонат в постоянната експозиция на Музея за нова история на Варна. Машината е на фирмата "Дюбие", модел 1930 година. В онези години това механично устройство е било мечта за всяка домакиня, защото с него плетенето се е превръщало в бързо и удобно. "Точно това е едно нововъведение за времето си, което е..