Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Димитър Събев: Това, което Пламен искаше да ни каже, все повече и повече хора го разбират

| обновено на 21.02.23 в 12:15
3
"Огън и тъпан", снимка на Пламен Горанов

10 години се навършват днес от протеста на Пламен Горанов на стълбите пред сградата на Община Варна.

Датата е 20 февруари 2013 г., 7,24 часа сутринта.

Пред сградата на общината, дни наред има протести, младият мъж застава с държи плакат с надпис: "Оставка на Киро и целия общински съвет до 17,00 часа на 20.2.2013 г.".

Демонстрацията му завършва злощастно с възпламеняването на огъня. Последствията за Пламен Горанов са тежки и дни по-късно той умира в болницата, където е откаран.

Днес негови приятели го почетоха, като оставиха цветя на т.нар. грамада, изградена скоро след инцидента от граждани от камъни, счупени плочки и павета. Грамадата стана символ на гражданските протести през зимата на 2013 година, а Пламен Горанов - едно от лицата на протестите във Варна.

Приятели на Пламен засадиха дърво в негова памет

Това разказа в интервю за Радио Варна днес писателят и икономист Димитър Събев. „Аз лично виждам в неговия протестен акт едно много дълбоко осъзнаване, че човек не може просто само да се храни и пие, а да се стреми и към нещо по-високо. В тази връзка, ще споделя, че приятелите му го почетохме след тези 10 г. с една напълно партизанска акция (смее се), като посадихме едно дърво, красиво средиземноморско дърво в центъра на Варна на място, на което все още няма да дам публичност", разказа Събев.

"Това е символичен акт. Времето минава, пада прах и пепел върху събитията и много неща се забравят, но нашият стремеж и желание са това дърво също да пусне дълбоки корени и високи клони. Това, което Пламен искаше да ни каже, все повече и повече хора да го разбират. И неговото действие да доведе най-сетне до своя плод!”, допълни още един от най-близките приятели на Пламен Горанов, който му посвети книгата "Саламандър".

"...как се гаси човек. Поне само това да научат българите от Пламен, стига. ... Горящ човек се гаси, като вземете дрехата, която е на гърба ви и я хвърлите върху него. Нали се сещате, втората риза, която дължите на вашия ближен" - така завършва Димитър Събев книгата за своя приятел.


По публикацията работи: Мариела Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Животът започва!

На прага на новата учебна година второкласниците от Международния френски лицей "Шарл Перо" във Варна имат двоен повод за радост и вълнение. Освен на новите предизвикателства, които часовете в клас ще им донесат, те се радват и на новата си песен! "Животът започва" е на френски език и може да бъде слушана в YouTube. Изминалата учебна година..

публикувано на 17.09.24 в 09:20

Шенгенското споразумение на практика не функционира

От понеделник Германия затвори всичките си граници с цел да ограничи незаконната имиграция.  П олицейските синдикати обаче алармират, че нямат необходимия персонал, за да извършват постоянни гранични проверки. Решението на правителството, ръководено от Германската социалдемократическа партия, има и политически оттенък, коментира пред..

публикувано на 16.09.24 в 14:33

Ален Илиев - първокласникът от Варна, който започва да пее, преди да проговори...

Ален Илиев е един от хилядите първокласници, които днес прекрачват училищния праг. Той е от Варна, на седем години, и открива в музиката спасение от всяка емоция, която неминуемо застига седемгодишните деца. Всяко чувство от малък Ален превръща в тон, а неговата първа песен - "Пеем ЗаЕдно", обедини в музика и танц деца, родители и учители из цялата..

публикувано на 16.09.24 в 11:55

"Форум за Варна" продължава с дискусии за съживяването на градската среда

“Форум за Варна” е инициатива на сдружение " Пространствата на Варна" . Това е проект за градско развитие с гражданско участие - поредица от срещи, на които експерти в градското планиране споделят своя опит от съживяването на средата в градовете, в които живеят, и превръщането ѝ в по-достъпна за гражданите. След посещението през юли във Варна на..

обновено на 16.09.24 в 09:46

Chen Balbus (ORPHANED LAND): Надявам се, че няма да се стигне до Трета световна война

Интеврю с Chen Balbus (ORPHANED LAND) На 17 септември ORPHANED LAND се зарвръщат в България. Поканата е от „BGTSC“. Това ще е едва третият им концерт и първи след 11 години. Организаторите съдействаха за интервюто, което китаристът на групата Chen Balbus даде специално за „От другата страна“. ORPHANED LAND са в „интересна“ ситуация. Групата..

публикувано на 14.09.24 в 14:52

Йончо Цолов от Врачанско - най-дълголетният българин, живял 130 години

Това съобщи културният антрополог д-р Росен Гацин. По време на теренна експедиция в Северозападна България е открит смъртният акт на столетника, както и неговият надгробен паметник в село Лик, Врачанско. Родствениците на Йончо Цолов от Пеловския род - Георги Пеловски, Диана Пеловска, Гергана Николова, Йончо Пеловски, Георги Димитров - се..

публикувано на 13.09.24 в 08:05
Иво Инджов

Иво Инджов: Политиците да си напишат домашното по-добре, а не да предлагат промени в избирателната система

Снощи изтече срокът за регистрация на партиите и коалициите за участие в предсрочните парламентарни избори на 27 октомври. „Кризите в ДПС, както и в БСП, поставят много въпросителни относно това как би изглеждал новия парламент. Не допускам, че ДПС-тата няма да участват в изборите. В какъв вариант – тепърва ще стане ясно“. Това каза за..

публикувано на 12.09.24 в 10:49