Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Екскурзоводът Елка Цветанова: Хуморът е подправката към беседата

В Международния ден на екскурзоводите ви срещаме с една жена, която е посветила живота си на тази професия – Елка Цветанова. Слушателите на Радио Варна я помнят и с изявите й пред микрофона в предаването „Ала Бала“, където демонстрира и своите артистични заложби. Защото, както тя казва, за да е успешен един екскурзовод, той трябва да бъде и артист.

За нея професията не е просто работа, а призвание. И това се усеща в трепета, с който разказва за пътуванията, за срещите с туристите и беседите с тях.

Формулата за успешния екскурзовод

Според Елка Цветанова успешен е този екскурзовод, който умее да разказва, а не да представя някаква суха информация.

„Един екскурзовод трябва да е разказвач. Да е „сочен“. В моите беседи аз никога не говоря в стил „Уикипедия“. Стремя се определен период да го свържа с интересна история. За мен е много важно да се редува сериозното със смеха. Бих казала, че хуморът е подправката към всяка беседа. В нашата професия трябва да си артист и да си много комбинативен, защото работиш с много хора и може да попаднеш в много различни ситуации“, сподели Елка Цветанова и допълни, че туристите усещат и оценяват, когато вършиш работата си от сърце.


За първата й обиколка и едни (не)доволни французи

С усмивка Елка Цветанова си спомни за първите си стъпки в професията и първата си среща с туристи.

„Това беше една мини обиколка на България по социалистическо време. Помня, че бях толкова притеснена, че включих на „автопилот“. Мислех си, че трябва постоянно да говориш по време на пътуването. И просто не знам как успях да избълвам толкова много приказки. Случи се така, че в Жеравна нямаше място за настаняване на всички туристи и трябваше да спят не по двама, а по трима в стая. Някои спяха на земята. Французите вдигнаха революция. Просто щях да бъда изгорена като Жана Д‘Арк на кладата. В края на деня реших да отида в първата кръчма и да се напия“, спомня си с настроение Елка Цветанова. Но историята не свършва дорук. Вечерта тя дочува разговор между французи от съседната стая, в който обсъждат нея и използват определена френска дума.

„Не знаех точно значението на тази дума и мислех, че означава хулиганка или нещо друго обидно. На другия ден реших да „накажа“ туристите като артикулирах бавно и сериозно и им давах информация не повече от тази, която трябва да бъде за една беседа. По-късно обаче разбрах, че съм направила гаф, тъй като се оказа, че въпросната дума всъщност означава комплимент“, разказа смеейки се Елка Цветанова.

Любими дестинации

В богатата си и дългогодишна кариера като екскурзовод, Елка Цветанова е посетила стотици дестинации, както в България, така и по света. Според нея, нашата страна разполага с уникални природни дадености, които си струва да бъдат представени пред света. Пътуванията извън България също са й на сърце.

„На мен ми харесва всичко свързано с дадена страна и хората в нея. На сърце са ми древните култури. Тази година бях в Иран, Източна Турция и Месопотамия“, сподели Елка.

Едно от незабравимите й пътувания е до Перу.

„От там се върнах буквално променена. Даже като се върнах от Перу, Европа ми се виждаше „блудкава“ с нейната цивилизация.

Хобитата на екскурзода

В свободното си време, Елка Цветанова обича да учи и да попълва знанията си, както и да пътува.

„Сега сякаш най-много би ми харесало да си живея в някоя къщурка с градинка и да се занимавам с градинарство“, каза Елка Цветанова. За нея това е начин човек да „зареди батериите“ и след това с нови сили да се върне към това, което обича да прави.

Тя си пожела повече млади хора да проявяват интерес към професията – нещо, което в момента не се забелязва.

„Обезпокоително е, че сред младото поколение няма много надеждни кадри, които да продължат. Мисля че ниският интерес се дължи най-вече на заплащането, защото от тази професия не ставаш богат. Може и да греша, но смятам, че за новото поколение е важна тази цел и търсят краткия път до нея. Трябва обаче да има малко квас. Трябва да има и обич“, коментира още Елка Цветанова.

По повод Международния ден на екскурзоводите тя пожела на всички свои колеги да са здрави и да продължават така успешно да славят България. Пожела си и да има на кого да предадат щафетата.

Чуйте интервюто на Иван Барбов с Елка Цветанова:


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Проф. д-р Милков: Без апаратче при намален слух се увеличава рискът от деменция

Безплатни профилактични прегледи за нарушения на слуха организира за четвърта година МУ-Варна, по повод предстоящия „ Световен ден за защита на здравето на ушите и слуха “ или накратко Ден на слуха 3 март. Ц елта на подобни инициативи е да се насочи вниманието на обществеността към грижата за слуха при всички възрасти – универсален скрининг..

публикувано на 18.02.25 в 09:20

Майстори на домашното вино

27-ото издание на конкурса за домашно вино се проведе на 16 февруари във Варна. Участниците предоставиха над 160 проби, а от тях най-много на червени вина – 68, белите са били 65, а розе – 29. До финалния кръг достигнаха 47 проби, като за най-добро червено вино беше отличен Орлин Банков. Той получи и специалната награда за българския сорт..

публикувано на 18.02.25 в 09:00

Ученичка от НУИ "Добри Христов" във Варна стана младши студент в Грац, Австрия

София Иванова е ученичка в Националното училище по изкуствата "Добри Христов" във Варна. Св ири на флейта и се занимава с класическо пеене. И през тази година София продължава с успешните си изяви, като заслужи две награди "Златна Лира"  в Пловдив по време на ежегодния международен конкурс за музикално, танцово и изобразително изкуство "Орфееви..

публикувано на 17.02.25 в 08:35
доц. Огнян Боюклиев

Огнян Боюклиев, БАН: Ниското качество на храните е по-голям проблем от високата им цена

Ниското качество на храните в България е по-голям проблем от тяхната висока цена. Това мнение изрази в предаването „Позиция“ на Радио Варна доц. Огнян Боюклиев от Института за икономически изследвания към БАН. Според него, бойкотът на хранителните супермаркети е знак за сериозен проблем в системата. Решението на проблема обаче не е в подобни..

публикувано на 15.02.25 в 13:58

Винен експерт: Родни вина се предлагат и в Мишлен ресторанти, избирайте българското!

Българите преоткриват  позабравените сортове тамянка и димят , особено през пролетта и лятото хората си ги търсят. Навлезе и модерното пенливо вино  П ет-нат (съкращение от Pétillant-naturel (естествено пенливо), което вече се прави на много места у нас. Български производители започнаха да правят много качествени пенливи вина по оригиналната..

публикувано на 14.02.25 в 08:08

Икономист: Бойкотът във варианта, в който се предлага днес, няма да има никакъв ефект

Бойкотът на търговските вериги заради високите цени на хранителните стоки, обявен за днес в цялата страна, няма да има никакъв ефект, ако изключим неговото медийно отразяване. Това коментира в предаването "Пост Фактум" на Радио Варна доц. д-р Михал Стоянов - ръководител на катедрата по "Икономика и управление на търговията и услугите" в Икономически..

публикувано на 13.02.25 в 18:12
Иван Кабуров

Зеленчукопроизодител: Държавата спешно да ограничи сивия сектор в покупко-продажбата на плодове и зеленчуци, да има контрол

Големият проблем не е точно това, че веригата продава на определена цена и стоката достига до нея на четвърта ръка. Проблемът е, че между земеделския производител и веригата има едно звено, което купува с кухи фирми, не плаща ДДС, не плаща данъци, не попада в контрола на държавата. С едни бусове се разкарва една продукция, ако не е рентабилно в..

публикувано на 13.02.25 в 11:48