Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лесна работа: Животът като мартенски букет

Снимка: Ани Петрова


Навечерието на всеки празник е много специално. И сега е така, защото вече си представяме как в сряда – на осми март, животът ще се превърне във великолепен букет. Огромен или спретнато елегантен, подарен, получен, очакван, изненадващ, всякакъв. Чувствата и посланията, които ще излъчва този букет ще направят деня още по-ярък и забележителен.

Чудесно е да се намираме на този приятен праг и мислите ни да се усмихват в очакване на сряда. Това прави началото на седмицата още по-хубаво.

Едва ли е необходимо да разказвам всички наши дамски приключения от процеса на пазаруване и подготовка за празника. Можем да изкупим всичко по моловете бързо, организирано и спретнато, да препълним гардероба с нови дрехи и, щом настъпи моментът, естествено, никога нямаме какво да облечем.

Тогава започва безкрайното тягостно колебание пред огледалото...

Вадим от гардероба всички наличности, после ядосано ги връщаме обратно и отново ги вадим. Интересно: уж сме си все същите, само че докато пазаруваме, сме напълно категорични в решенията, наложи ли се да облечем един единствен тоалет от собствената си колекция, за да се явим пред аудиторията в целия си блясък, изведнъж се оказваме безкрайно колебливи, несигурни и безпомощни. Можем с денонощия да се въртим недоволни пред огледалото. При това е ясно, че изборът на дреха не носи съдбовни последствия... Просто отиваме на тържество и развръзката на историята е по-скоро въпрос на действия или бездействия от наша страна, отколкото резултат от цвят, материя и кройка на грижливо подбраната ни опаковка.

Макар че и гримът не е за подценяване, за да не изпаднем в неудобната ситуация на онази дама, която се изпречила на пътя на бягащ кон и успяла да го спре, само защото забравила да се гримира, но това е друга, не толкова празнична история.

Важното е да сме доволни от себе си, от живота и от близките, които ни подаряват цветя. Нали предимно заради тях работим за безсмъртие, или най-малкото – поне да се класираме във вип групата на дамите, които остаряват като катедрали. Ако и това не ни се удаде, може и по-скромничко, но пък от сърце – да остареем като мушмули. Колкото по-зрели, толкова по-сладки.

Пред прага на осми март към мъжете имам две препоръки. Първата се базира на резултатите от онзи експеримент, в рамките на който поискали от група студенти да извършат две действия. Едното да бъде само приятно, а другото да бъде в помощ на някого. Почти всички студенти докладвали, че щастливи ги е направила алтруистичната постъпка, а не приятното изживяване, защото отношенията с другите са важни и именно те оставят в нас усещане за благоденствие. Ние сме щастливи с другите. Затова, в сряда направете нещо хубаво преди да купите букета: помогнете й да избере правилната дреха! Ще спестите време и нерви и ще дадете шанс на доброто настроение.

Второ: постарайте се за букета. Той е стабилна основа за щастие. А със щастието е лесна работа – веднъж оформим ли го, после ни остава само да го поддържаме, с усмивка и с удоволствие.

Така правят хората, способни на щастие – в началото полагат старание, а после всичко се получава по естествен път. Живеят по-дълго, чувстват се по-добре и са благородни и великодушни.

Бъдете тези доволни и радостни хора и имайте чудесна нова седмица и весел празник в сряда!


По публикацията работи: Даниела Иванова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

София Колева, която има пет именици в семейството си: Здраве за всички!

Православната църква почита паметта на светите мъченици Вяра, Надежда, Любов и тяхната майка София. Имениците, на които можем да честитим днес, са много, но в семейството на общинския съветник от ПП-ДБ във Варна София Колева денят е изключително специален, защото празнува не само тя, но и много от нейните близки. "Днес празнуваме: моята майка Любка и..

публикувано на 17.09.24 в 16:30

Варна ще отбележи 116 години от Независимостта (програма)

Община Варна организира тържественото честване на 22 септември – Независимостта на България. Отбелязването на 116 години от историческото събитие включва военен ритуал по издигане на националното знаме на Република България и молебен. Програмата ще продължи с празнично хоро с Фолклорен ансамбъл „Варна“. Тържественото честване е от 10 часа на 22..

публикувано на 17.09.24 в 14:05

Варненци могат да се включат в заснемането на видеа за опазване на околната среда

Мотивиращи видеа, които да насочат вниманието към опазването на околната среда, могат да заснемат хора на различни възрасти във Варна. Идеята е на Фондация „Академия за рециклиращо изкуство“, която кани варненци да участват в безплатните срещи, които ще се проведат в няколко поредни съботи и в които ще бъдат изработени клиповете. Целта е да..

публикувано на 17.09.24 в 10:50

Почитаме светите Вяра, Надежда, Любов и майка им София

Днес църквата почита паметта на светите мъченици София, Вяра, Надежда и Любов и отдава почит на християнските добродетели, чиито имена носят те. Преданието разказва, че през втората половина на І в. в Рим е живяла една благочестива жена, християнка. Тя се казвала София и имала три дъщери, които носели имената на християнски добродетели - Вяра, Надежда..

публикувано на 17.09.24 в 07:00

16 септември във Варна: Говорят първокласниците

Новата учебна година беше открита във Варна, а безспорно денят беше най-вълнуващ за първокласниците. 3 146 деца прекрачиха за първи път прага на 37-те общински училища в морската столица. Как си представят обучението, какво им харесва в училище, научили ли са си първите стихотворения, с които участват в откриването на учебната година? Даниела..

публикувано на 16.09.24 в 16:48

Отличничката Ханна Иванова: Всичко се постига с много учене, а трудът винаги се отблагодарява

Ханна Иванова е осмокласничка в Първа езикова гимназия във Варна. Тя е приета с най-висок успех в осмите класове в специалността с немски и английски език. Отличните оценки се постигат с много учене и труд без почивка, обобщава Ханна. А трудът, допълва тя, винаги се отблагодарява. Ученичката от днес знае, че иска да продължи образованието си в чужбина..

публикувано на 16.09.24 в 16:40

Лесна работа: Училище

И ето го следващото начало! Ваканцията се отдалечава с тихи стъпки по брега. Бяла шапка, синя панделка, шарена раничка, от която се подават весели летни спомени... Боси крака оставят кратки следи по мокрия пясък... Всичко, характерно за една чудесна ваканция, която си тръгва. Плюс слънчеви очила и настроение. Да, и лека носталгия в..

публикувано на 16.09.24 в 15:30